Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 01 20 /15:34

Vilniaus valdžia prašo „Veolia“ ir Kainų komisijos paaiškinimų dėl šilumos kainos

Vilniaus valdžia bendrovės „Vilniaus energija“ akcininko Prancūzijos koncerno „Veolia Environnement“  bei Kainų komisijos prašo pasiaiškinti dėl neva nepagrįstos šilumos bazinės kainos. „Vilniaus energija“ teigia dėl patikrinimų nespėjanti pateikti naujų kainų ir žada tai padaryti artimiausiu metu.
Šildymas
Šildymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak savivaldybės, „Vilniaus energija“ nėra pateikusi šios kainos dedamųjų ir taiko pasibaigusio laikotarpio kainas, kurios, savivaldybės prognozėmis, turėjo mažėti. Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, jog Vilniuje eilinį kartą mėginama manipuliuoti kainomis ir sąnaudas perkelti vartotojams. Tačiau „Vilniaus energija“ sako, kad tuo metu, kai buvo nuspręsta stabdyti jėgainę, nebuvo aišku, kokios elektros kainos laikysis rinkoje.

„Žiūrint į dabartinę situaciją elektros rinkoje, Panevėžyje panaši elektrinė veikia, nes rinkoje, biržoje kaina yra brangi, tai „Vilniaus energija“ sugeba apsiskaičiuoti ir įjungia pačią neefektyviausią elektrinę. Aš pilnų skaičių neturiu, bet darau prielaidą, kad „Vilniaus energija“ sąmoningai jungia mažiau efektyvius pajėgumus ir bando sau pasiimti naudą, tik šilumos vartotojų sąskaita, o ne normaliai pardavinėti biržoje“, – savivaldybėje trečiadienį žurnalistams sakė R.Šimašius.

Anot jo, „Vilniaus energija“ galėtų gaminti elektrą ir parduoti šilumą pigiau.

„Vilniaus energijos“ sprendimas išjungti trečiąją termofikacijos elektrinę kelia abejonių, nes kitų miestų jėgainės tuo metu dirba didesniu pajėgumu, nei pernai, gauna pelno ir tai turi teigiamos įtakos šildymo kainoms. Man visiškai nesuprantama, kodėl „Vilniaus energija“ ta galimybe nesinaudoja. Vilniuje eilinį kartą mėginama manipuliuoti kainomis ir sąnaudas perkelti šilumos vartotojams“, – pranešime teigė R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kad bendrovė iš tikrųjų dar nepateikė 2016-2018 metų bazinės šilumos kainos dedamųjų.

„Tenka pripažinti, kad mes šiek tiek vėluojame, bet priežastis paprasta – nesibaigiantys patikrinimai ir nežmoniškas krūvis. Paprasčiausiai fiziškai nespėjame. Tačiau tikimės pateikti kainas artimiausiu metu ir niekas dėl to tikrai nenukentės“, – BNS tikino N.Mikalajūnas.

Pasak jo, savivaldybė taip pat nėra pateikusi visos informacijos, kad būtų galima apskaičiuoti kainos dedamąsias, – pavyzdžiui, apie planuojamas investicijas nuo 2017 metų, kai „Vilniaus energija“ nebevaldys šilumos ūkio. Tačiau N.Mikalajūnas teigė, kad dedamosios bus pateiktos ir negavus šios informacijos, o prireikus, vėliau bus koreguojamos.

Bazinę, arba galutinę šilumos kainą sudaro pastovioji ir kintama dalis. Pastaroji priklauso nuo kuro kainų, o pastovioji dalis apskaičiuojama, atsižvelgus į planuojamas investicijas, įrenginių išlaikymą ir panašiai. Anot N.Mikalajūno, pastovioji dalis šiuo metu siekia 1,53 cento (be PVM).

„Kai kurie faktoriai šioje dedamojoje vis dar neperskaičiuoti nuo 2011 metų, pavyzdžiui, trečiosios termofikacinės elektrinės uždarymas. Tačiau mes artimiausiu metu pateiksime skaičiavimus“, – teigė „Vilniaus energijos“ atstovas.

Anot savivaldybės, šilumos bazinė kaina turėjo sumažėti, nes šiemet nebenaudojama trečioji termofikacinė elektrinė.

Anot savivaldybės, šilumos bazinė kaina turėjo sumažėti, nes šiemet nebenaudojama trečioji termofikacinė elektrinė.

N.Mikalajūnas teigė, kad kaltinti „Vilniaus energiją“ uždarius jėgainę, kai sausį elektros kainos yra aukštos, yra neteisinga, nes niekas negalėjo numatyti kainų šuolio. Be to, anot jo, metiniai jėgainės veiklos rezultatai vis vien būtų neigiami.

„Mums aišku, kad per metus veikla būtų nuėjusi į nuostolį be subsidijų. Dabar kaltinti, kad mes uždarėme elektrinę, kai kainos yra aukštos, yra labai lengva, bet nė vienas neturi krištolinio rutulio“, – BNS teigė N.Mikalajūnas.

R.Šimašius antradienį BNS teigė abejojantis, jog elektrinė uždaryta, vadovaujantis ekonominiais motyvais, o greičiau buvo bendrovės vadovybės politinis sprendimas.

„Vilniaus energija“ teigia uždariusi jėgainę, nes panaikinus remiamos elektros gamybos kvotas, jėgainė tapo nuostolinga. Premjero patarėjas energetikos klausimais Tomas Garasimavičius BNS teigė, kad „Vilniaus energijos“ jėgainė yra 9 proc. efektyvesnė nei, pavyzdžiui, Kauno termofikacijos elektrinė, tačiau pastaroji veikia. Be to, anot jo, dėl aukštų elektros kainų biržoje jėgainės gali veikti sėkmingiau nei prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius