Vokietija remia Lietuvos siekį užtikrinti Baltarusijos AE saugumą, sako ministras S.Gabrielis

Vilniuje viešintis Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis sako suprantantis Lietuvos vyriausybės susirūpinimą dėl Baltarusijoje statomos atominės elektrinės ir remiantis siekį per tarptautines organizacijas užtikrinti jėgainės saugumą.
Sigmaras Gabrielis
Sigmaras Gabrielis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Labai gerai suprantame Lietuvos susirūpinimą dėl statomos elektrinės. Remiame Lietuvos siekius užtikrinti statomos elektrinės saugumą kreipiantis į Tarptautinę atominės energijos agentūrą“, – trečiadienį sakė S.Gabrielis bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

Vokietijos ministras sakė per visą politinę karjerą buvęs skeptiškai nusiteikęs dėl atominių elektrinių, nes jų energija yra brangi ir turi būti subsidijuojama.

„Europoje nėra statoma nė vienos elektrinės, kuri nebūtų subsidijuojama, ir būtent dėl šios priežasties turėtume pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių“, – kalbėjo S.Gabrielis.

Lietuvos Vyriausybė nerimauja, kad Astravo atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma nesilaikant saugumo standartų ir gali sukliudyti planams Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Tačiau Lietuvos raginimai blokuoti elektrą iš jėgainės kol kas nesulaukė tvirtos Europos Sąjungos institucijų ir kaimyninių šalių paramos. Baltarusijos valdžia tikina, kad atominė elektrinė statoma laikantis aukščiausių saugumo standartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius