Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginkluota eurų palyda miestų gatvėse jau tampa įprastu reginiu

Artėjant euro įvedimui verslininkai skuba apsirūpinti grynaisiais. Tai liudija miestų gatvėse zujantys šarvuoti automobiliai ir juos lydintys ginkluoti asmenys. Lietuvos bankas ragina verslininkus neatidėlioti ir laiku įsigyti eurų. Iki paskutinės minutės lūkuriuojantiems verslininkams vėliau gali kilti daug nepatogumų.
Eurų išvežiojimas
Eurų išvežiojimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išankstinį klientų aprūpinimą eurais, gautais iš Lietuvos banko, komerciniai bankai pradėjo gruodžio 1 d.

„Ragintume savo veikloje grynuosius pinigus naudojančius verslininkus, ypač smulkiuosius, neatidėlioti pasirengimo apsirūpinti grynaisiais eurais paskutinei akimirkai. Tiems, kurie to dar nepadarė, reikėtų pačiu artimiausiu metu kreiptis į jiems paslaugas teikiantį komercinį banką ir suderinti grynųjų eurų pristatymo planus. Tik tinkamai pasiruošus bus išvengta paskutinės nakties sindromo ir vertimosi per galvą“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurų išvežiojimas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurų išvežiojimas

Sausio 1–15 dienomis atsiskaitymai bus galimi ir litais, ir eurais, tačiau grąža klientams turės būti atiduodama tik eurais, išskyrus kelias Euro įvedimo Lietuvoje įstatyme numatytas išimtis.

Išankstinį klientų aprūpinimą eurais, gautais iš Lietuvos banko, komerciniai bankai pradėjo gruodžio 1 d. Laiku nepadarius namų darbų, prekybininkams ir paslaugų teikėjams gali kilti sunkumų atiduodant grąžą kitų metų sausio pradžioje.

Sausio 1–15 dienomis atsiskaitymai bus galimi ir litais, ir eurais, tačiau grąža klientams turės būti atiduodama tik eurais, išskyrus kelias Euro įvedimo Lietuvoje įstatyme numatytas išimtis ją atiduoti ir litais (automatinėse prekybos ir paslaugų teikimo vietose, viešojo transporto priemonėse ir taksi ar kai yra pagrįstų priežasčių, dėl ko to negalima padaryti). Kitų šalių patirtis rodo, kad pirmosiomis dienomis po euro įvedimo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje gali išaugti kelis kartus, padaugės mokėjimų, todėl tam reikia tinkamai pasirengti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurų išvežiojimas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurų išvežiojimas

Jeigu prekiautojas labai smulkus ir grąžos gali prireikti nelabai daug, nuo gruodžio 1 d. Lietuvos banke ir komerciniuose bankuose, o nuo gruodžio 4 d. ir Lietuvos pašte jis galės įsigyti pažintinių lietuviškų eurų monetų rinkinių. Vieno rinkinio vertė – 40 litų, vienas žmogus galės vienu metu įsigyti ne daugiau kaip 5 rinkinius (vertė – 200 Lt). Tokius rinkinius bus galima pirkti ne vieną kartą.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. bus galima euro banknotų pasiimti iš bankomatų. Lietuvos bankas skatina komercinius bankus pildyti bankomatus kuo smulkesnio nominalo euro banknotais.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius