Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 metais Lietuvos keliams skirtų lėšų nespėta įsisavinti

Lietuvos kelių ir tiltų tiesimo įmonės pernai gyveno iš 2008 metais gautų užsakymų – 2009 metų valstybės biudžete numatytų lėšų keliams nespėta įsisavinti, jos perkeltos į 2010-uosius.
Kelio darbai
Kelio darbai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Automobilių kelių direkcijos duomenimis, 2009 metais planuotų pirkimų apimtys turėjo siekti 472 mln. litų, tačiau suspėta pasirašyti tik mažą dalį sutarčių, o apmokėta darbų maždaug tik už 38 mln. litų. Kitų konkursų procedūrų nespėta baigti arba sutartys pasirašytos tik lapkričio-gruodžio mėnesiais, kai dėl oro sąlygų daugelis darbų sustoja. Dėl to net 434 mln. litų perkelta į 2010-uosius.

Tai pablogino visų kelių tiesimo įmonių 2009 metų rezultatus, įmonės atleido šimtus darbuotojų.„Permetant projektus iš valstybės finansavimo į europinį finansavimą viskas ne taip greitai gaunasi – į metų pabaigą nusikėlė konkursai, darbai ir pinigai persikėlė į šiuos metus“, – BNS sakė asociacijos „Lietuvos keliai“ tarybos pirmininkas Stanislavas Kablys.

Anot jo, tai pablogino visų kelių tiesimo įmonių 2009 metų rezultatus, įmonės atleido šimtus darbuotojų.

Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) finansavimas sumažėjo 57 proc. nuo 1,814 mlrd. litų 2008 metais iki 776 mln. litų 2009 metais.

Tačiau sumokėjus skolas rangovams ir savivaldybėms už 2008 metus (472 mln. litų) ir atgavus 123 mln. litų iš biudžeto nepervestų lėšų už 2008 metus, Lietuvos automobilių kelių direkcija kelių priežiūrai ir plėtrai 2009 metais realiai turėjo 427,4 mln. litų.

Didžioji dalis šių lėšų buvo naudojama kelių priežiūrai, o ne statybai ir rekonstrukcijai – lėšas panaudojo valstybinės kelius eksploatuojančios įmonės.

2010 metais kelių sektoriaus įmonės prognozuoja šiek tiek didesnes pardavimų apimtis, nes tikimasi spartesnio Europos Sąjungos lėšų įsisavinimo – bus įvykdytos jau pasirašytos žvyrkelių programos sutartys, pradėtos transeuropinio tinklo kelių plėtros darbų pirkimų procedūros, jungčių su tarptautiniais transporto koridoriais plėtra, krašto ir rajoninių kelių rekonstrukcija ir kita.

Šiemet keliams iš Kelių priežiūros ir plėtros programos numatyta skirti 881,749 mln. litų bei 661,747 mln. litų ES paramos lėšų, be to, tikimasi panaudoti 2009 metais nepanaudotos ES lėšas.

Pernai keliams skirta 932,76 mln. litų ES lėšų (205 mln. litų jų perkelta iš 2008 metų). Kiek realiai jų sugebėta įsisavinti, duomenys kol kas neskelbiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius