Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 metais Lietuvos vartotojų nuotaikos buvo neigiamos – rodo Vartotojų nuotaikos indeksas

Nuo 2009 m.gegužės mėnesio tyrimų bendrovė „Rait“ pradėjo matuoti vartotojų nuotaikos indeksą (VNI). VNI matuoja vartotojų gyvenimo kokybės, materialinės padėties bei vartojimo pokyčius. Šis indeksas atskleidžia ne tik kaip pasikeitė vartotojų padėtis, elgsena, bet ir kokie jų ateities lūkesčiai. Kiekvieną mėnesį buvo apklausiama po 1000 Lietuvos gyventojų.
Taupyklė
Taupyklė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Rait“ išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad tiriamojo laikotarpio pradžioje, t.y. 2009 m. gegužės mėn., vartotojų nuotaikos indeksas buvo neigiamas ir siekė –27%. Tai reiškia, kad tuo metu 27% buvo daugiau neigiamai nei teigiamai nusiteikusių žmonių. Birželio mėnesį neigiamos nuotaikos kiek prislopo ir VNI sumažėjo iki –21%, tačiau liepą vėl grįžo į buvusį lygį ir siekė –26%, tuo tarpu rugpjūčio mėnesį VNI neženkliai padidėjo vienu procentiniu punktu iki –25%. Rugsėjis buvo siejamas  su darbymečiu ir su ekonomikos pagyvėjimu, todėl vartotojų nuotaikos po truputį gerėjo ir indeksas įgijo reikšmę –20%, t.y. 5 procentiniais punktais daugiau nei prieš mėnesį. Spalio mėnesį VNI vėl krito, šį kartą 8 procentiniais punktais ir įgijo reikšmę –28%. Lapkritį VNI krito vienu procentiniu punktu iki – 29%. Gruodį VNI išliko toks pat – 29%.

„2009 metais matuotas Vartotojų nuotaikos indeksas nuo gegužės laikėsi neigiamas. Tai parodo, kad visą tą laiką žmonės neigiamai vertino Lietuvos ekonominę situaciją, savo finansinę padėti bei jų ateities lūkesčiai buvo neigiami. Daugiau žmonių galvoja, kad artimoje ateityje ekonominė, finansinė situacija tik blogės. Šie žmonių lūkesčiai įtakoja ir žmonių elgseną, todėl galima prognozuoti, kad žmonės 2010 metais mažiau pirks, vartos, daugiau taupys, lauks geresnių laikų. Žinoma nemažai daliai žmonių gyvenimas iš tiesų sunkėja. “, – duomenis komentuoja „Rait“ valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Tyrimo metu pastebėta, kad per paskutinius tris mėnesius savo vartojimo išlaidas sumažino 54,3% respondentų ir 48,5% apklaustųjų ketina tai daryti per ateinančius pirmą šių metų ketvirtį. Kas trečias apklaustasis atsakė, kad nekeis vartojimo lygio.

Analizuodama, atlikto tyrimo duomenis, „Rait“ valdybos narė Daiva Rakauskaitė, pastebi: „Tarp gausaus būrio pesimistiškai nusiteikusių gyventojų, atsiranda ir optimistinių nuotaikų – per paskutinius tris mėnesius savo vartojimą padidino 3,7% respondentų ir 4,3% respondentų ketina didinti vartojimą pirmąjį šių metų ketvirtį. Mūsų vertinimu, nuotaikų prastėjimas pasiekė kritinį lygį, kuris verčia žmones priimti radikalius sprendimus savo gyvenime. Dalis nematančių gražios ateities Lietuvoje, ieškos pragyvenimo šaltinių užsienyje, tačiau didesnioji dalis ieškos pajamų uždirbimo būdų Lietuvoje. Šie žmonės bus ekonomikos atsigavimo variklis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius