-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2010-aisiais keitėsi NT pirkėjų ir nuomininkų lūkesčiai bei poreikiai

Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt duomenys rodo, kad 2010-ieji smarkiai pakoregavo gyventojų, norinčių pirkti ar nuomotis nekilnojamąjį turtą, lūkesčius, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Kambarys
Kambarys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak Domoplius.lt projekto vadovo Evaldo Narbuntovičiaus, nekilnojamojo turto rinkos nuosmukis ir ekonominė situacija mažino ne tik nekilnojamojo turto kainą, bet ir gyventojų apetitą – ieškota kuklesnių būstų, mažėjo reikalavimų perkamam ar nuomojamam būstui.

„2010-aisiais gyventojai ieškojo mažesnių butų nei ankstesniais metais. Visuose didžiausiuose Lietuvos miestuose populiariausi buvo 2–3 kambarių butai. Žinoma, paieškos laukeliuose žmonės nurodydavo ir mažesnes kainas, kurias gali skirti būstui. Didžiausia permaina yra tai, kad visiškai išnyko naujos statybos butų preoritetas – tiktai 6 proc. būsto ieškančių žmonių paieškoje nurodė norintys rasti būtinai naujos statybos butą. Permainą greičiausiai lėmė tai, kad besidominčiųjų pigesniais būstais pernai negąsdino senos statybos butai, o naujos statybos butų pranašumai nebuvo tokie svarbūs kaip kaina“, – sakė E.Narbuntovičius.

Vilniuje 2010-aisiais paklausiausi buvo Antakalnio, Senamiesčio ir Žirmūnų mikrorajonai.

Butų paklausa

Išplatintame pranešime teigiama, kad, interneto portalo Domoplius.lt duomenimis, Vilniuje 2010-aisiais paklausiausi buvo Antakalnio, Senamiesčio ir Žirmūnų mikrorajonai. Sostinėje naujos statybos namuose žmonės dažniausiai pageidavo įsigyti dviejų kambarių 40–60 m2 butą, kurio kaina neviršytų 250 tūkst. litų. Už senos statybos namuose parduodamus to paties ploto butus pirkėjai buvo pasirengę mokėti ne daugiau kaip 150 tūkst. litų. Už trijų kambarių 60–80 m2 butus naujos statybos namuose pageidauta mokėti apie 400 tūkst., senos statybos – apie 300 tūkst. litų.

Ieškantieji butų nuomai sostinėje dažniausiai domėjosi dviejų ir trijų kambarių butais minėtuose rajonuose. Naujos statybos name norėta būstą išsinuomoti už maždaug 1 tūkst. litų mokestį per mėnesį, senos statybos – 800 litų.

Kaune paklausiausi buvo Šilainių, Centro ir Dainavos mikrorajonai. Čia dviejų kambarių 40–60 m2 butą pageidauta įsigyti už ne daugiau kaip 100 tūkst. litų, išsinuomoti – per mėnesį mokant iki 500 litų. Trijų kambarių butas turėjo būti 50–80 m2, jo kaina neviršyti 150 tūkst. litų. Už tokio buto nuomą ieškantieji būsto buvo pasirengę mokėti daugiausia 700 litų per mėnesį.

Klaipėdoje paklausiausi buvo Senamiesčio, Miško bei Melnragės mikrorajonai. Čia žmonės labiausiai ieškojo dviejų kambarių 40–80 m2 ploto buto, už kurį buvo pasirengę mokėti iki 100 tūkst. litų, o už tokio buto nuomą – iki 400 litų per mėnesį. Trijų kambarių butas turėjo būti 60–80 m2 ploto, jo kaina perkant – iki 150 tūkst., nuomojantis – iki 800 litų per mėnesį.

Namų paklausa

Populiariausi namai Vilniuje 2010 metais – su sklypais nuo 7 iki 15 arų. Dažniausiai buvo ieškomi nuo 100 iki 250 m2 ploto namai, už juos pageidauta mokėti 200–600 tūkst. litų. Jei ieškantieji rinkosi namo pastatymo datą, dažniausiai pageidauta atsirinkti 2000 metais ir vėliau statytų namų pasiūlymus. Paklausiausi rajonai buvo Antakalnio, Pavilnio ir Balsių.

Kauno populiariausi rajonai tarp ieškančiųjų pirkti namus – Žaliakalnio, Aleksoto ir Romainių. Kaune dažniausia ieškoma kiek mažesnių namų nei Vilniuje – nuo 75 m2 iki 250 m2, pageidautina – su sklypu nuo 7 arų iki 10 arų. Tokius namus ieškantieji norėjo įsigyti mokėdami iki 350 tūkst. litų.

Klaipėdoje populiariausi 2010 metais buvo Mažojo kaimelio, Melnragės bei Tauralaukio mikrorajonai. Paklausiausi namai – 100–200 m2 kvadratų su 7–15 arų  sklypu, kainuojantys iki 350 tūkst. litų.

Sklypų paklausa

Tiek Vilniuje, tiek Kaune, tiek ir Klaipėdoje šalies gyventojai labiausia domėjosi 7–15 arų sklypais, už kuriuos buvo pasirengę mokėti iki 100 tūkst. litų. Vilniuje pageidauta, kad sklypai būtų Antakalnio, Pilaitės ir Pavilnio, Kaune – Romainių, Vytėnų ir Aleksoto, Klaipėdoje – Taralaukio, Mažojo kaimelio ir Gindulių mikrorajonuose.

Ši Domoplius.lt parengta NT paklausos apžvalga yra vienas pirmųjų bandymų Lietuvoje įvertinti NT rinką pirkėjo akimis. Apžvalgoje įvertinti ne faktiniai sandoriai ir nekilnojamojo turto kainos, bet pirkėjų ir nuomininkų lūkesčiai – kokių butų, namų ir sklypų ieškoma, kokią kainą yra pasirengę mokėti žmonės, kuriuose didžiųjų miestų rajonuose būstų ieškoma aktyviausiai. Apibendrinti visi 2010 metų paieškų rezultatai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius