Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios Graikijos lietuvės nebijo šalies bankroto: kam jaudintis dėl rytojaus – viskam nepasiruoši

Ilgą laiką Graikijoje gyvenančios lietuvės paniką jaučia tada, kai žiūri ar skaito žiniasklaidos pranešimus. Tuo metu miestų gatvėse krizės ženklų esama, tačiau gyvenimas teka įprasta vaga. 15min.lt kalbėjosi su Graikijoje įsikūrusiomis lietuvėmis. Moterys pasakojo nepanikuojančios: išgyvens net ir Graikijai pasitraukus iš euro zonos.
Lietuvių bendruomenė Graikijoje
Lietuvių bendruomenė Graikijoje / Asm. archyvo nuotr.

„Augant postsovietinėje naujai besikuriančioje Lietuvoje, teko išgyventi daug pokyčių, ir taupus gyvenimas man yra savaime suprantamas dalykas, – portalui pasakojo beveik 8 metus Graikijoje gyvenanti Lina. – Be to, manau, kad neverta išgyventi dėl to, kas bus rytoj, – vis tiek ateities nenumatysi ir viskam nepasiruoši.“

Nors Graikijos lietuvių pasakojimuose kartais pasigirsdavo žodžiai „panika“, „tarsi ruoštųsi karui“, „žmonės pikti“, jos nebijo net ir šalies pasitraukimo iš euro zonos. Išgyvens, o gal net ir geriau gyvens, pasakojo jos.

Iš 5 moterų minčių, kuriomis jos dalijosi su 15min.lt, susidarė įspūdis, kad išstojimą iš euro zonos jos sutiktų lengviau nei kad lietuviai Lietuvoje sutiko 2015 m. sausio pirmąją – dieną, kai Lietuva tapo 19 euro zonos nare.

Nelengvos dienos

Lina pasakojo, kad Graikijoje prie bankomatų eilės nutįsusios jau nuo šeštadienio, sekmadienį kai kurie bankomatai neveikė, tačiau, atrodo, kad pirmadienį vėl leido Graikijos gyventojams išsigryninti pinigų. Tiesa, ne daugiau 60 eurų – po tiek grynųjų leidžia nusiimti komerciniai bankai, kurie šią savaitę taip ir neatsidarys. Limitas negalioja tik turistams – jie gali tuštinti savo sąskaitas, kiek tinkami.

„Nuotaikos – pačios įvairiausios: vieni yra įsibaiminę, kiti yra pikti, treti pasimetę“, – pasakojo Lina. Pasak jos, keli banko skyriai veikia – jie aptarnauja kortelių neturinčius pensininkus.

„Netaikomi apribojimai operacijoms, vykdomoms per internetinę bankininkystę. Nėra apribojimų šiomis dienomis pervedamų pensijų ir atlyginimų atsiėmimui“, – pasakojo Lina.

Jos teigimu, Graikijos vyriausybė stengiasi užtikrinti vidinę tvarką: sustiprintos patrulių pajėgos, paskelbas pagalbos telefono numeris, kuriuo skambinti gali visi Graikijos gyventojai.

Be to, iki liepos 8 dienos yra nutrauktas teismų darbas.

„Vyksta degalų ir maisto tiekėjų patikrinimai, kad būtų išvengta dirbtinio kainų kėlimo“, – pasakojo Lina.

Ji pridūrė, kad iki referendumo dienos Atėnų gyventojai galės važinėti viešuoju miesto transportu nemokamai – tai valstybei kainuos apie keturis milijonus eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius