Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija klimpsta į siaubingą skolų liūną: 7 milijonai rusų yra pasiėmę po tris ir daugiau kreditų

Rusijoje gresia didžiulė kreditų krizė: daugiau nei 5 milijonai Rusijos piliečių nebegali grąžinti privačių paskolų. Bendra tokių negrąžinamų paskolų suma, rusų medijų duomenimis, siekia 1,3 trilijonus rublių (23 milijardus eurų). Šios krizės poveikį gauna pajusti ir Vakarų verslininkai bei pramonininkai.
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors Vladimiras Putinas neseniai ramino savo šalies piliečius, kad sunkiausi ekonominės krizės laikai jau praeityje, bet, regis, yra priešingai.

Ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas, kalbėdamas žemuosiuose parlamento rūmuose, prisipažino, kad „Krymo prisijungimas prie Rusijos federacijos“ smarkiai paveikė beveik visas Rusijos ekonomikos šakas ir šaliai atsiėjo 25 milijardus eurų nuostolių, kas sudaro 1,5 procentus bendrojo vidaus produkto.

D.Medvedevas nurodė, kad nuostolių patiriama visose srityse, pradedant finansų sektoriumi dėl apribojimų užsienio kreditams gauti ir baigiant technologijų importu. Ir to nebeįmanoma nuslėpti.

Rusijos premjero nuomone, nuostoliai šiais metais gali išaugti keleriopai.

Sunkios ekonominės padėties Rusijoje pasekmė – augantis gyventojų prasiskolinimas. Daugelis jų, kaip praneša rusų ekonomikos dienraštis „Vedomosti“, prarado darbą. Didelės dalies gyventojų gyvenimo lygis smuko.

Bendra 40-ties milijonų Rusijos piliečių paskola, „Fitch“ reitingų agentūros duomenimis, siekia 185 milijardus, skaičiuojant eurais. 7 milijonai rusų yra pasiėmę po 3 ir daugiau kreditų.

Bendra 40-ties milijonų Rusijos piliečių paskola, „Fitch“ reitingų agentūros duomenimis, siekia 185 milijardus, skaičiuojant eurais. 7 milijonai rusų yra pasiėmę po 3 ir daugiau kreditų.

Nuolat didėja skolininkų, nebegalinčių jų išsimokėti, dalis. 2014 metais nemokių skolininkų skaičius Rusijoje išaugo 1,5 milijono. „Fitch“ paskaičiavimais, tik 7 procentai visų dabartinių kreditų galės būti grąžinti.

Rusijos profsąjungos ieško būdų išsaugoti darbo vietas, tarkime, trumpinant darbo laiką. Būgštaujama, kad antraip dėl atleidimų bangos savo kreditų nebeįstengs apmokėti kas trečias skolininkas.

Akivaizdu, kad rublio krizė tapo ekonomine krize. 2015 metais vyriausybė prognozuoja 3 procentų ekonomikos susitraukimą. Atitinkamai reaguoja ir užsienio bendrovės, vertindamos ekonominio bendradarbiavimo su Rusija galimybes.

Kaip rašo Vokietijos dienraščio „Neue Westfälische“ korespondentė Elena Gunkel, Vestfalijos pramonininkų sudarytoje lūkesčių skalėje Rusija drauge su Argentina užima dvi paskutiniąsias vietas.

Vestfalijos pramonininkų sudarytoje lūkesčių skalėje Rusija drauge su Argentina užima dvi paskutiniąsias vietas.

Rytinės Vestfalijos žemės Pramonės ir prekybos rūmų prezidento pavaduotojas Haraldas Grefe teigia, kad daugelis vokiečių bendrovių pristabdė savo gamybą Rusijoje. „Opelis“ netgi svarsto galimybę išvis uždaryti savo gamybos filialą Sankt Peterburge.

Rusijos rinka, iki šiol buvusi tokia svarbi Vestfalijai, ateinančius 2-3 metus išliks labai problematiška. Krizė Rusijoje labiausiai atsiliepė mašinų industrijos bei elektrotechnikos bendrovėms ir aukštos kokybės prabangos prekių gamintojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius