-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Butkevičius: Lietuva gali tapti vartais Ukrainos eksportui Rusijos embargo atveju

Su Ukrainos vadovais Kijeve penktadienį susitikęs Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pasiūlė naudotis Lietuvos geležinkelių ir jūrų uosto infrastruktūra, Ukrainai ieškant naujų rinkų Rusijos embargo atveju.
Premjeras Algirdas Butkevičius apdovanojo Lietuvos šimtukininkus
Premjeras Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Butkevičius sakė Kijeve gavęs patikinimą, kad Ukrainos laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga (ES) įsigalios kitų metų pradžioje, nepaisant Maskvos grasinimų tuo atveju dar labiau apriboti importą iš Ukrainos.

„Susitikimuose su Rados pirmininku, ministru pirmininku ir prezidentu Petro Porošenka buvo patvirtinta, kad nuo sausio 1 dienos ši sutartis įsigalios“, – BNS telefonu iš Kijevo penktadienio vakarą sakė premjeras.

„Mes pasiūlėme, kad Rusijai uždraudus maisto produktų ir kitų prekių importą, būtų kuo greičiau panaudotas (konteinerių traukinys) „Vikingas“. Lietuva pasiruošusi bendradarbiauti jiems padedant surasti naujas rinkas per geležinkelius, per mūsų Klaipėdos jūrų uostą, išeinant į Skandinavijos rinką, į Europą. Taip pat buvo kalbama apie produktų sertifikavimą europiniu lygiu“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, rūpintis prekybos klausimais Lietuva pasiūlė Ukrainai įkurti dvišalę eksporto tarybą.

Premjero teigimu, Lietuvos verslininkai taip pat domisi Ukrainos rinka, tačiau „investicijų aplinka dar nėra labai gera“.

Ukraina ketvirtadienį paskelbė sudariusi svarbų susitarimą dėl skolų restruktūrizavimo, pagal kurį šalies skolintojai sutinka nurašyti 3,8 mlrd. JAV dolerių, arba penktadalį jų valdomų obligacijų nominaliosios vertės.

Prognozuojama, kad Ukrainos ekonomika šiemet smuks apie 10 proc., prie to daug prisideda ir svarbių gamyklų praradimas šalies rytuose, kur įsitvirtinę Rusijos remiami separatistai.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Komentuodamas saugumo situaciją, A.Butkevičius teigė, kad „Minsko paliaubų laikosi tik viena pusė – Ukraina“, beveik kasdien prarandanti karių per susišaudymus.

„Susitikime su prezidentu Porošenka pabrėžta, kad turi būti aiškiai užbrėžta vieną kartą vadinamoji linija, kuri, jeigu yra peržengiama, tai turėtų būti taikomos ir dar papildomos sankcijos Rusijai“, – sakė premjeras.

BNS paklaustas, ar susitikime su prezidentu P.Porošenka aptarė galimybę įvesti tarptautinius taikdarius, A.Butkevičius atsakė: „Mes kalbėjomės apie tam tikrus dalykus, bet esam sutarę, kad tam tikros informacijos šiuo metu viešai neskelbsim“.

Ukraina ir Vakarai kaltina Rusiją kurstant neramumus Rytų Ukrainoje, taip keršijant už Kijevo siekius ištrūkti iš Maskvos įtakos ir susieti ateitį su ES. Jungtinių Tautų duomenimis, per konfliktą nuo pernai balandžio žuvo daugiau kaip 6800 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius