Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akcizinių prekių gabenimo dokumentai – jau elektroninėje erdvėje

Nuo balandžio 1 d. pradėjo veikti naujoji kompiuterizuota Akcizais apmokestinamų prekių judėjimo ir stebėjimo Europos Bendrijos viduje sistema (EMCS), skirta alkoholio, tabako ir energetinių produktų gabenimo monitoringui ir kontrolei Europos Sąjungos šalyse, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI).
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Šios sistemos įdiegimas ženkliai supaprastins įmonių, užsiimančių akcizinių prekių gabenimu, administracinių procedūrų vykdymą. Nuo šiol visi ūkio subjektai, užsiimantys veikla, susijusia su akcizais apmokestinamomis prekėmis, turės galimybę naudoti elektroninius vežimo dokumentus vietoj anksčiau naudotų popierinių, pildomų ant specialios formos blankų. Balandžio 1 d. pradėjo veikti ir Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos (MDAS) bei VMI Akcizų informacinės sistemos sąsaja.

Minėta sistema bus naudinga ne tik ūkio subjektams, užsiimantiems akcizinių prekių gabenimu, bet ir efektyvi priemonė Europos Sąjungos šalių mokesčių administratoriams, kovojant su mokesčių sukčiavimu.

„VMI ir kitų Europos Sąjungos šalių mokesčius administruojančių institucijų vienas svarbiausių prioritetų – kova su sukčiavimu. Ši nauja, moderni elektroninė sistema, kuomet visi įmonių duomenys yra elektroninėje erdvėje, leis analitinį darbą vykdyti su pačiais naujausiais duomenimis, todėl bus efektyviau užkertamas kelias sukčiavimui akcizų apmokestinimo srityje. Taip pat sistemos pagalba bus sumažinta administracinė našta ūkio subjektams, užsiimantiems akcizinių prekių gabenimu,“ – teigia VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Akcizais apmokestinamų prekių gabenimo ir kontrolės sistema gali naudotis visi registruoti juridiniai asmenys, užsiimantys akcizinių prekių gabenimu. Įsiregistruoti sistemos vartotojais, esančios adresu http://ais.vmi.lt, galima atvykus į apskrities VMI.

Šiuo metu Europos Sąjungos valstybės, taip pat ir Lietuva, įgyvendino pirmąjį EMCS kūrimo etapą, o iki 2012 metų numatyta toliau plėsti šią sistemą, modernizuojant ir diegiant naujus funkcionalumus, susijusius su valstybių narių tarptautiniu bendradarbiavimu akcizų srityje, siekiant išvengti mokesčių vengimo gabenat alkoholį, tabaką ir energijos produktus Europos Bendrijos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius