-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Albinas Januška: Lietuva galėtų susitarti su Vokietijos „E.ON Ruhrgas“ dėl dujų jungties su Lenkija

Lietuva galėtų susitarti Vokietijos energetikos koncernu „E.ON Ruhrgas“, kad pagaliau pajudėtų dujų jungties su Lenkija projektas, teigia buvęs užsienio reikalų viceministras, prezidento Valdo Adamkaus ir ministro pirmininko Gedimino Kirkilo patarėjas Albinas Januška, anksčiau vadintas vienu pagrindinių šalies energetikos politikos architektų, šiuo metu esantis toliau nuo aktyvios politikos.

Interviu dienraščiui „Verslo žinios“ A.Januška tvirtino, kad Lietuvos Energetikos ministerija pripažįsta savo bejėgiškumą, nuolat pažymėdama, kad „Lietuvos dujas" kontroliuoja Rusijos dujų koncernas „Gazprom“.

„Niekas nesako, kad politikoje yra ar bus lengva. Tačiau mes privalėjome susitarti su „E.ON“. Jeigu būtų nepavykę ne dėl mūsų kaltės, mes galėjome kelti skandalą Briuselyje, kad Vokietijos bendrovė atsisako bendradarbiauti su Lietuva įgyvendinant ES „unbundlingo“ (tiekimo ir transportavimo verslų atskyrimo) politiką. Aš manau, kad ir šiandien mes galėtume susitarti su „E. ON.“ ir 56,6 procento balsų nuspręsti, kad pagaliau pajudėtų dujų jungties su Lenkija projektas. Juo labiau kad prie jo finansiškai prisidėtų ir ES“, – sakė jis.

„E.ON“ valdo 38,9 proc., Lietuvos Vyriausybė – 17,7 proc. dujų importo ir transportavimo bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų.

„E.ON“ valdo 38,9 proc., Lietuvos Vyriausybė – 17,7 proc. dujų importo ir transportavimo bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų.

A.Januškos nuomone, Lietuva teisingai pasielgė, nuspręsdama įgyvendinti griežčiausią trečiąjį ES energetikos paketo versiją.

„Šis sprendimas buvo pasirinktas vykdant „2K“ politiką (2006-2008 metais tuometinio socialdemokratų lyderio Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę remiant Andriaus Kubiliaus vadovaujamiems konservatoriams), ir aš manau, kad iš esmės tai buvo teisingas žingsnis. Įgyvendinimo klausimu aš turėčiau pastabų. Dujų sektoriaus reformos koncepcija buvo paprasta – plėtoti strateginę partnerystę su Vokietija. Kitaip tariant, vėliavos nešimo misiją, kuri yra garbinga, tačiau ne visada pati naudingiausia, mes galėjome politiškai pasidalinti su galingiausia ES šalimi. Tai nepavyko“, – kalbėjo jis.

Jo teigimu, energetikos ministro Arvydo Sekmoko teiginiais, kad „Lietuvos dujų“ bendrovę kontroliuoja „Gazprom“, pripažįstamas Lietuvos bejėgiškumas: „Nors faktai yra tokie: „Energetikos ministerija ir Vokietijos koncernas „E.ON.“ – ES juridiniai asmenys – kartu valdo 56,6 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų. O mes pripažįstame, kad 37,1 proc. akcijų valdantis „Gazprom“ kontroliuoja ir visą bendrovę. Tai reiškia, kad kažkas yra negerai“, – teigė A.Januška.

„E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc., „Gazprom“ – 37,1 proc., valstybei – 17,7 proc. įmonės akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius