-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: euras sustiprins šalies saugumą

Seimui ketvirtadienį priėmus Euro įvedimo įstatymą, šalies premjeras Algirdas Butkevičius sako, jog gilesnė eurointegracija sustiprins šalies saugumą.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Galima sakyti, tai paskutinis žingsnis, kuris lems litų keitimo į eurus tvarką. Euro įvedimas nuo 2015-ųjų – nuoseklios Lietuvos eurointegracinės politikos tąsa. Gilesnė integracija stiprina šalies saugumą, didina politinį Lietuvos svorį Europos bei tarptautinėje erdvėje“, – Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime sakė ministras pirmininkas.

Pasak premjero, šiuo įstatymu nustatoma pasirengimo įvesti eurą, litų keitimo į eurus, litų išėmimo iš apyvartos tvarka, kuria remsis komerciniai bankai ir verslas.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad įstojus į euro zoną Lietuva gaus papildomą impulsą. Siekdami įsivesti eurą mes įrodome, kad sugebame vykdyti atsakingą ekonominę politiką, o tai didina Lietuvos patrauklumą tarp darbo vietas kuriančių investuotojų”, – teigė premjeras.

Euro įvedimas nuo 2015-ųjų – nuoseklios Lietuvos eurointegracinės politikos tąsa

Seimas ketvirtadienį nutarė, kaip nuo kitų metų sausio Lietuvai įstojus į euro zoną, litai bus keičiami į eurus. Už Euro įvedimo Lietuvoje įstatymą, kuris numatys praktinius euro įvedimo klausimus: pinigų keitimą, kainų skelbimą, visuomenės informavimą ir kitus, balsavo 87 Seimo nariai, prieš - 7, o susilaikė 13 parlamentarų.

Litus į eurus Lietuvos bankas keis nemokamai, neribojant sumos ir neribotą laiką. Komerciniuose bankuose nemokamai litus į eurus bus galima pasikeisti pusę metų. Vėliau Lietuvos bankas paskelbs komercinių bankų sąrašą, kuris litų banknotus į eurus keis iki 2015 metų pabaigos, o nuo 2016 metų pradžios bankai litus į eurus galės keisti neribotą laiką savo nustatyta tvarka, kuri būtų paskelbta klientų aptarnavimo vietose.

Apie 500 Lietuvos pašto skyrių pinigus keis irgi nemokamai, bet tik du mėnesius. Kredito unijos irgi sutinka keisti pinigus savo lėšomis.

Pusmetį iki euro įvedimo ir pusmetį po to prekybininkai kainas turės skelbti ir litais, ir eurais.

Vyriausiosios rinkimų komisijai (VRK) neišdavus piliečių parašų rinkimo lapų iniciatyvinei grupei, siūlančiai skelbti referendumą dėl lito išsaugojimo, toks sprendimas apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kurias jau kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu išaiškinti, ar VRK pasielgė teisingai.

Europos Komisija šių metų birželį turėtų pranešti, ar Lietuvai bus leista nuo 2015 metų tapti euro zonos nare. Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius