-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alma Mater pritrūko pinigų

Nepriteklius pasibeldė ir į kai kurių šalies universitetų duris. Vieni jų išleidžia darbuotojus nemokamų atostogų, mažindami algas, o kiti pritrūko lėšų stipendijoms.
Piniginė
Piniginė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos fakulteto prodekanas Eligijus Toločka neslepia: fakultetas pritrūko lėšų stipendijoms. Prodekanas pasakojo, kad šiemet stipendijas gavo ne visi studentai, egzaminus išlaikę be skolų, nors ankstesniais metais jų užtekdavo ir tiems, kurie egzaminus išlaikydavo tik per perlaikymą.

Pasak E.Toločkos, tam įtakos turėjo ne tik sumažintas stipendijų fondas, bet ir iki 3 bazinių socialinių išmokų (BSI) išaugusios socialinės stipendijos (aut. past. – 1 BSI yra 130 Lt).

Bene labiausiai dėl lėšų trūkumo nukentėjo dabartiniai ketvirtakursiai, kurių pavasario semestras susideda iš dviejų dalių. Paskaitos jiems vyksta sausio-balandžio mėnesiais, o likęs laikotarpis skirtas baigiamojo darbo rengimui ir gynimui. Už pastarąjį laikotarpį studentai pinigų negaus, nes fakultetas paprasčiausiai neturi iš ko mokėti.

Tai – masinis reiškinys visuose fakultetuose.

Pasak E.Toločkos, tai buvo aišku jau vasario mėnesį, kuomet buvo dalinami tam skirti pinigai. Prodekanas sakė, kad ši bėda kankina ne tik Mechanikos fakultetą. „Tai – masinis reiškinys visuose fakultetuose“, – sakė jis.

Tuo tarpu VGTU studijų prorektorius Alfonsas Daniūnas „15min“ tikino, kad pinigų stipendijoms pritrūkti negali. „Universitetas turi bendrą fondą, kurį padalina fakultetams. Kiekvienas fakultetas gautas lėšas skirsto pats, – sakė prorektorius. – Niekas nesiskundė, kad kažkas negerai, pirmą kartą girdžiu. Stipendijos visada tekdavo geriausiai besimokantiems.“

Darbuotojams – nemokamos atostogos

Vilniaus universiteto (VU) Administracijos reikalų prorektoriaus Alekso Pikturnos teigimu, pinigų stipendijoms netrūksta, tačiau situacija nėra gera - darbuotojai priversti eiti nemokamų atostogų, kurių trukmė iki 2 savaičių. Taip pat 12 proc. sumažintos algos aukščiausio lygio administracijos darbuotojams. Tačiau, prorektoriaus teigimu, universiteto biudžetas pakankamai subalansuotas, iki rugsėjo 1 dienos pinigų turėtų užtekti.

Kaune esantis Vytauto Didžiojo universitetas darbuotojams išplatino pranešimą, kad jie iki birželio 29 dienos turėtų išeiti nemokamų atostogų. Taip universitetas tikisi sutaupyti apie 1 mln. litų.

Kaip „15min“ sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) Finansų tarnybos direktorė Vilma Griniuvienė, universitetui teko šiek tiek taisyti biudžetą. Vis dėlto, pavyko išsiversti neatleidus etatinių darbuotojų, jiems nebuvo mažinti atlyginimai. Tačiau, atsiradus naujai socialinių stipendijų skyrimo tvarkai - sugriežtinus kriterijus ir padidinus išmokų dydį – gauti stipendijas už pažangumą tapo sunkiau, nes joms liko mažiau lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius