Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus įmonėms – skirtinga sunkmečio našta

Nedarbas Alytaus rajone jau viršija 10 proc., dar nepamirštos neseniai nuskambėjusios senųjų regiono pramonės milžinų tragedijos, paleidusios į gatves tūkstančius bedarbių. Tad kiekvienas pranešimas apie sunkmečiui nepasiduodančią įmonę tampa laukiama naujiena.
Vienetiniai užsakymai neleidžia krizei sužlugdyti gamyklos.
Vienetiniai užsakymai neleidžia krizei sužlugdyti gamyklos. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Alytus

Alytaus darbo rinka negali pasigirti šiuo metu laisvomis ir juo labiau - kuriamomis naujomis darbo vietomis. Tačiau kai kurių didelių įmonių pranešimai teikia vilties, kad jų darbuotojai dar neatsidurs darbo biržoje.

Investicijos į modernizavimą

Didžiausia metalo apdirbimo įmonė Lietuvoje AB mašinų gamykla "Astra" - bene vienintelė iš stambiųjų Dzūkijos sostinės įmonių, kuri užklupus krizei kol kas nemažina darbuotojų skaičiaus ir skiria dideles investicijas į gamybos proceso modernizavimą. Šiuo metu gamykloje dirba apie 300 žmonių.

"Astra" atidarė naują, pagal pažangiausias pasaulyje technologijas įrengtą nerūdijančio plieno talpyklų gamybos cechą. "Manau, šiandien rinkoje galima išlikti laikantis trijų pagrindinių sąlygų: gaminant aukščiausios kokybės produkciją, mažinant savikainą ir maksimaliai trumpinant gamybos laiką", - kalbėjo šios įmonės generalinis direktorius Semionas Bondarevas.

Pasak "Astros" vadovo, siekiant šių tikslų ir buvo pastatytas naujas, apie 13,5 mln. litų kainavęs nerūdijančio plieno talpyklų cechas. Bendrovė naujam objektui statyti ir įrangai įsigyti panaudojo savas lėšas, taip pat gautą banko paskolą.

Daugiau kaip pusketvirto tūkstančio kvadratinių metrų ploto ceche sumontuotos ypač modernios automatinio suvirinimo įrenginių linijos. Tai pirma tokio tipo ir galimybių įranga Europoje. Įdiegta naujausia plazminio ir lazerinio pjaustymo technologija leidžia keletą kartų padidinti gamybos našumą, užtikrinti puikią gaminių kokybę ir mažinti jų kainą. "Astra" gamina iki šešių metrų skersmens talpyklas alaus, pieno pramonei, medicinai, suskystintų dujų terminalams, branduolinei energetikai. "Jeigu bus poreikis, galėsime gaminti ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymui būtinus gaminius", - teigė įmonės generalinis direktorius.

Ramstis - vienetiniai užsakymai

Dar vienas ramstis, neleidžiantis krizei žlugdyti gamyklos veiklos, - vienetiniai užsakymai. "Jeigu gamintume tik serijinius gaminius, būtų daug sunkiau atsilaikyti", - tvirtino S.Bondarevas. "Astra" išlaiko eksporto rinkas, jos produkcija keliauja į daugiau kaip 22 pasaulio valstybes - Vokietiją, Rumuniją, Olandiją, Prancūziją, Rusiją ir kitas. Lietuvoje lieka mažiau nei 20 proc. gaminių.

Įtikino bankus

Kita didelė alytiškių darbdavė - šaldytuvų gamybos bendrovė "Snaigė", ilgai balansavusi ties pavojinga riba, jau pradėjo siųsti rinkai teigiamus signalus. Įmonė nuo gegužės pradžios planuoja grįžti prie įprastos penkių dienų darbo savaitės. Smukus paklausai "Snaigė" nuo šių metų sausio dirba keturias dienas per savaitę.

"Kaip ir planavome, gegužę ketiname grįžti prie penkių darbo dienų per savaitę. Vasara "Snaigei" tradiciškai būna pardavimo sezonas, tikimės, kad įprastas darbo režimas pasiteisins", - BNS sakė "Snaigės" generalinis direktorius Gediminas Čeika.

Jis pripažino, jog įmonė jaučia apyvartinių lėšų trūkumą ir derasi su bankais, kad šie atidėtų ankstesnių paskolų grąžinimą. Du didžiausi Lietuvos komerciniai bankai SEB ir "Swedbank" jau paskelbė atidėję kreditų, suteiktų "Snaigei", grąžinimą. Tuo metu "DnB NORD" bankas kovo pabaigoje pakeitė faktoringo sutartį ir sumažino jo limitą iki 10 mln. litų. G.Čeika neprognozavo, kada gali būti atnaujinta "Snaigės" fabriko Kaliningrade veikla.

Pasitelkė diplomatus

BNS pranešė, jog Lietuvos diplomatai, gindami vienintelės Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovės "Snaigė" teises į lygias konkurencijos sąlygas Ukrainoje, deda pastangas, kad ši šalis atšauktų vienašališkai nustatytus didesnius šaldytuvų muitus. Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Rolandas Kačinskas patvirtino, kad kovo 24 dieną Ukrainos ambasadoriui Lietuvoje buvo įteikta nota dėl padidintų šaldytuvų muitų. "Problema kelta ir dvišaliu, ir daugiašaliu mastu, taip pat per Europos Komisiją", - BNS sakė R.Kačinskas.

Kovą Ukraina padidino muitus Alytaus šaldytuvams iki 18 proc. ir taip pablogino "Snaigės" verslo sąlygas. Kitų NVS šalių gamintojams Ukrainoje didesni muitai netaikomi.

Anot R.Kačinsko, sprendimą pakelti muitus Ukraina motyvuoja sunkia valstybės ekonomine padėtimi. Kol kas Ukraina į notą neatsakė - tam nėra nustatyta griežtų terminų. "Toliau kalbamės su šios šalies atstovais, kad jie atsižvelgtų į mūsų argumentus. Tikimės, jog taip ir įvyks", - tvirtino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius