-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alytaus savivaldybė skolą užsimojo perkelti gyventojams

Alytaus miesto savivaldybė skolą atliekų tvarkytojams – milijoną du šimtus tūkstančių litų – panoro perkelti ant gyventojų pečių. Miesto tarybai nepavykus dviem centais padidinti rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą dabar, tai padaryti planuojama gegužę.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Alytaus miesto taryboje pritrūko vos kelių balsų, kad jau nuo vasario pirmosios mokestis už komunalinių atliekų tvarkymą būtų pakeltas nuo 17 centų už vieną gyvenamąjį kvadratinį metrą iki 19 centų.

Branginti mokestį už šiukšles nutarta, nes savivaldybę už komunalinių atliekų tvarkymą slegia 1 milijono 200 tūkstančių litų skola.

„Jeigu tai priklausytų nuo manęs ir jeigu aš priimčiau sprendimus, o ne 27 tarybos nariai, įskaičiuočiau ir tą milijoną du šimtus ir išspręstume problemą. Vis tiek ją reikės spręsti. Aš nesu optimistas ir nemanau, kad  iš kažkur savivaldybė paims tą milijoną ir atiduos“, – sako Alytaus meras Jurgis Krasnickas.

„Blogai, nes ir taip brangiai mokam už šiukšlių išvežimą. Mes nieko nepadarysim, negi eiti piketuoti“, – svarsto Alytaus miesto gyventoja.

„Tai yra per brangu. Reikėtų atsižvelgti į gyventojų skaičių, o ne į plotą. Plotus skaičiuoti jiems labai paprasta ir lengva. Nes jie plotus žino, o kiek žmonių gyvena nežino“, – mano alytiškė.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro duomenimis, nors alytiškiai mažiau išmeta atliekų, jas dažniau rūšiuoja, skola auga.

Alytaus namų ūkis sumoka mažiausią kainą, palyginus su kitomis regiono savivaldybėmis. Čia didesnis gyventojų tankumas, daugiau gyventojų butuose, butai yra maži. Negalima lyginti su Alytaus ,Lazdijų rajonais, kur maždaug namų ūkis moka 140, 130 litų, o Alytaus miesto savivaldybės vidutinis namų ūkis, jeigu būtų padidintas mokestis, mokėtų 124, o šiuo metu moka 113 litų“, – pasakoja Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Pasak direktoriaus, dėl nesumokėtos skolos centrui trūksta apyvartinių lėšų, kurių tenka prašyti bankų, be to, regione yra statomi pirmieji Lietuvoje atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginiai.

Tačiau kai kurie politikai įtaria, kad atliekų tvarkymo centras  per brangiai įkainavęs, pavyzdžiui, sąvartyno vartų mokestį. Todėl dar aiškinsis, kodėl susidarė savivaldybės skola ir kiek už šiukšles turės mokėti gyventojai.

„Mes reikalausim visų dokumentų ir atliksim nuodugnų tyrimą“, –  teigia Alytaus miesto tarybos narys Juozas Skestenis.

Tuo metu Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius sako, kad jų veiklą pernai tikrino Valstybės kontrolė ir savivaldybės kontrolierius, jokių pažeidimų nenustatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius