-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amžius – ne kliūtis mokytis ir dirbti vyresniems bedarbiams

Darbo jėgos stokojančioje ir senėjančioje Lietuvoje dažnas vyresnis darbo nerandantis žmogus kaltina savo amžių ir darbdavius, kurie neva į darbą priima tik jaunus. Tiesa slypi kitur – daugelis vyresniųjų neturi reikiamų kompetencijų ir įgūdžių, nors išsilaikyti rinkoje jiems dar reikės ne vienerius metus.
Darbo Birža
Darbo Birža / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Beveik 1 tūkst. vyresnio amžiaus bedarbių jau pakeitė savo nuostatas – pasirinko profesinį mokymą, o daugiau nei trečdalis iš 600 jau įgijusių paklausias vairuotojo, slaugytojo padėjėjo, apdailininko, apskaitininko, virėjo ir  pardavėjo profesijas, turi darbą. 

Mokymosi metu mokama stipendija,  kompensuojamos sveikatos patikrinimo, kelionės ir apgyvendinimo išlaidos.

Šiuo metu 2,9 tūkst., dirbdami konkrečiose subsidijuojamose darbo vietose, darbdaviams gali atskleisti turimas savo kompetencijas, darbo patirtį ir per laiką išsiugdytas asmenines savybes. Nuo šių metų pradžios sudarytos galimybės visiems norintiems, darbo neturintiems 55 metų ir vyresniems bedarbiams dalyvauti Lietuvos darbo biržos projekte „Vyresnio amžiaus bedarbių rėmimas“.

Vyresnio amžiaus bedarbiai, norintys įgyti profesiją ar naujų kompetencijų, patys gali rinktis mokymo įstaigas ir mokymo programas iš daugiau kaip 3,9 tūkst. formaliojo ir 3,5 tūkst. neformaliojo mokymo programų, kurios yra paskelbtos Lietuvos darbo biržos internetiniame puslapyje. Mokytis galima pagal dvišalę arba trišalę sutartį. Mokymosi metu mokama stipendija,  kompensuojamos sveikatos patikrinimo, kelionės ir apgyvendinimo išlaidos.

Dalyvaujantys kitoje projekto veikloje –   įdarbinimas subsidijuojant – yra įtraukti į aktyvią veiklą ir turi visas galimybes išsaugoti darbo vietą įmonėse, kuriose buvo įdarbinti. Nemažai darbdavių laikosi teigiamų nuostatų vyresnio amžiaus žmonių atžvilgiu – šiais metais daugiausia tokių darbuotojų  įmonės priėmė dirbti vairuotojais, virėjais, statybininkais, pardavėjais, pagalbiniais darbininkais ir  valytojais. Daugiausiai įdarbino UAB „INTERSURGICAL“, UAB „Švaros artelė“, UAB „Švaros deivė“, ĮĮ „Švarsta“ ir  UAB „Ridvija“.

Darbdaviai, savo įmonėse įdarbindami vyresnio amžiaus bedarbius, ne tik suranda trūkstamų darbuotojų, bet ir už kiekvieną įdarbintą asmenį numatytą laikotarpį gauna subsidiją darbo užmokesčiui ir iš dalies kompensuojamos valstybinio privalomojo socialinio draudimo įmokos. Subsidijos dydis priklauso nuo įdarbintam asmeniui mokamo darbo užmokesčio ir darbdaviui gali būti kompensuojama iki dviejų Vyriausybės patvirtintų minimalių mėnesinės algos dydžių.

Vyresni nedirbantys žmonės, gyvenantys atokesnėse vietovėse, gali dalyvauti teritorinio judumo priemonėje – jie turi galimybę įsidarbinti darbo vietose, nutolusiose daugiau kaip 30 kilometrų nuo jų gyvenamosios vietos, 3 mėnesius gauti iš dalies kompensaciją už kelionę į darbą ir atgal bei apmokamos apgyvendinimo išlaidos.

Kelionės išlaidų kompensacijos mokamos, kai kelionės išlaidos per mėnesį viršija 20 proc.  gaunamo atlyginimo, ir kai mokamas atlyginimas yra mažesnis už dviejų Vyriausybės patvirtintų minimalių mėnesinės algos dydžių sumą, asmeniui dirbant visą darbo laiką. Darbą toliau nuo namų pasirinko ir teritorinio judumorėmimo priemone pasinaudojo 67 bedarbiai. Po dalyvavimo veikloje 95 proc. projekto dalyvių sugrįžo į darbo rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius