Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: bus taip, kaip nuspręsime

Lietuvos valdžia kol kas neturi atsakymų, kaip Lietuva taupys kitąmet. Premjeras Andrius Kubilius ir trečiadienį kartojo, kad svarbu kitąmet išlaikyti finansinį stabilumą. Kieno sąskaita tai bus daroma, lieka neaišku.
Andrius Kubilius ir Gintaras Steponavičius
Andrius Kubilius ir Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Bus taip, kaip rasime tinkamiausią sprendimą. Turiu priminti, kad deficitas negali būti didesnis už 3 proc., kad galėtume, esant neramiai situacijai euro zonoje ir visose tarptautinėse rinkose, pigiausiai skolintis ir finansuoti pensijų išmokėjimus ir atlyginimų mokėjimus“, – sakė premjeras.

Jo teigimu, dabar yra diskutuojama, kaip kitąmet sutaupyti dar 150-200 mln. Lt.

„Gana nemaža suma, bet tai nėra esminė suma. Kartu rasime sprendimus ir tam dar turime laiko. (...) Kaip ir sakiau, Seime bus svarstomi dar įvairūs dalykai. Ir brangesnio nekilnojamojo turto, automobilių apmokestinimas, kai kurie kiti dalykai. Einam toliau“, – kalbėjo A.Kubilius.

Esą vien tam, kad būtų išmokėtos iš dalies didesnės pensijos kitąmet, valstybei papildomai reikia išleisti 250 mln. Lt. „Dar 250 mln. Lt numatyta papildomai išmokėti pensininkams, kuriems nebuvo grąžintos dar ministrės Blinkevičiūtės atimtos dirbančių pensininkų pensijos“, – sakė premjeras.

Premjeras atsisakė vertinti skirtingas taupymo iniciatyvas: „Nesiimu vertinti, kas ir kaip bus svarstoma Seime. Yra įvairių iniciatyvų, aš tikiu racionalumu, bendru sutarimu. Bendras reikalas išsaugoti šalies finansų stabilumą, man atrodo, visiems yra labai svarbus.“

Gina privačius pensijų fondus

Seimo pirmininkė Irena Degutienė antradienį siūlė taupant kitąmet nepervesti 2 proc. į privačius pensijų fondus. Švietimo ir mokslo ministras, Liberalų sąjūdžio narys Gintaras Steponavičius trečiadienį teigė, kad tokios iniciatyvos tikrai nepalaikys.

„Kai krizės sūkury jau drastiškai didinome mokesčius, dar sykį suduoti smūgį tai dideliai masei Lietuvos dirbančių žmonių, kurie savo darbu, pastangomis ne tik sau pragyvenimą užsidirba, bet ir suneša pajamas į biudžetą, būtų nedovanotinas žingsnis“,  – sakė G.Steponavičius.

2 proc. atėmimas iš privačių pensijų fondų esą  „uždusinti pensijų reformą vos alsuojančią“.

G.Steponavičius, paklaustas, iš kur tuomet paimti reikalingus dar 200 mln. Lt, atsakė: „Socialinių įsipareigojimų srityje galima daryti didesnius žingsnius, susijusius su ne tik finansų srautu, bet ir sutvarkyti pašalpų mechanizmą taip, kad žmonės kaimiškoje vietovėje gavę pasiūlymą uždirbti pusantro tūkstančio, neatsisakytų dirbti“.

Kaip tokias reformas įgyvendinti, ministras neatsakė, tik liepė pasiklausti atsakingų asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius