-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: „Gazprom“ pareiškimai – išpuolis prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą (atnaujinta 14.43 val.)

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pranešimas apie 15 proc. sumažintą dujų kainą Estijai ir Latvijai bei priekaištai Lietuvai dėl trečiojo Europos Sąjungos (ES) energetikos paketo įgyvendinimo bei mūsų šaliai nemažinamą dujų kainą – tai ekonominis šantažas Lietuvai, įsitikinęs premjeras Andrius Kubilius.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tokie pareiškimai, be abejo, stebina. Jei išties pasitvirtins, kad tai oficiali „Gazprom“ pozicija, tai turėtume vertinti kaip ekonominį šantažą Lietuvai. Dar daugiau, argumentai, kuriuos išdėstė Valerijus Golubevas, kuris vienu metu yra ir „Gazprom“ vadovo pavaduotojas, ir „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas, yra išpuolis ne tik prieš Lietuvą, bet prieš Europos Sąjungą“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams akcentavo A.Kubilius.

Kaip skelbta žiniasklaidoje, praėjusį penktadienį „Gazprom“ valdybos vicepirmininkas V.Golubevas pranešė apie sumažintą dujų kainą Latvijai ir Estijai, kurios įsipareigojo padidinti perkamų dujų kiekį iki lygio, kuris buvo iki krizės. Jis taip pat pareiškė, kad Lietuvai kainos 2011 metais mažinamos nebus. „Lietuvos atžvilgiu sprendimo dėl kainų mažinimo nepasiekta. Nėra pagrindo kainas mažinti Lietuvai. [...] Mes nesuprantame, kodėl Lietuva siūlo tokį trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimą. Šiuo metu Europos Komisija su mumis neveda jokių derybų dėl dujų Lietuvai“, – sakė jis.

Lietuvos yra pasirinkusi pirmąjį ES direktyvos įgyvendinimo modelį – nuosavybės atskyrimo, kai tie patys akcininkai negali valdyti ir dujų skirstymo, ir dujų tiekimo veiklų. Trečiajame energetikos pakete, kurį 2009 metais patvirtino ES vadovybė, numatytas reikalavimas suteikti tretiesiems asmenims galimybę dalyvauti dujų tiekimo sistemoje. Šiuo dokumentu taip pat nurodoma ES šalims užtikrinti, kad būtų atskirtas dujų pardavimas nuo tiekimo.

Savo ruožtu A.Kubilius pabrėžė, kad pagal V.Golubevo išdėstytus motyvus Lietuva yra baudžiama už tai, kad ruošiasi įgyvendinti ES direktyvą. „Mes, be abejo, apie tai informuosime Europos Komisiją bei kitus pareigūnus ir tikime ES solidarumu energetikos reikaluose, kurį iki šiol matėme“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pridūrė, kad jei minėti pareiškimai nėra asmeniniai, jie Vyriausybę „tik dar labiau paskatins“ kuo greičiau reformuoti dujų ūkį įgyvendinant nuosavybės atskyrimo direktyvą ir statant suskystintųjų dujų terminalą.

Arvydas Sekmokas: tai šiurkštus spaudimas

A.Kubiliaus išdėstytai pozicijai pritarė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, teigdamas, kad V.Golubevo pareiškimas yra „šiurkštus spaudimas Lietuvos Vyriausybei“. Be to, anot ministro, tam, kad situacija būtų objektyviai įvertinta, reikia sulaukti Naujųjų metų ir pasižiūrėti, kokios bus galutinės dujų kainos vartotojams Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Reikia pasižiūrėti, ar Latvija ir Estija išties pasiekia tas dujų apimtis, kurios buvo iki krizės. Jeigu tokios apimtys bus, reikia žiūrėti, ar toks dujų poreikis šiose šalyse yra. Tuomet matysime, kiek šis pareiškimas yra pagrįstas. Be to, mums svarbiausios yra galutinės kainos vartotojams“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad 15 proc. sumažintos dujų kainos Latvijai ir Estijai „nebūtinai yra ženklus palengvinimas, palyginti su tomis kainomis, kurios yra Vokietijos vartotojams“.

Paklaustas, kodėl Lietuva įgyvendina trečiąjį paketą, tuo tarpu Latvija ir Estija eina kitu keliu, A.Sekmokas tikino, kad mūsų šalis neturi kito pasirinkimo. „Latvija, Estija ir Suomija turi išimtį, Lietuva tos išimties neturi. Mes įgyvendiname tas nuostatas, kurios užfiksuotos ES teisės aktuose. Kitos alternatyvos neturime, tai savo laišku labai aiškiai patvirtino Europos Komisijos pareigūnai“, – sakė energetikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius