Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 11 16 /10:53

Andrius Kubilius: Lietuvos verslas gali atlikti trečdalį naujos AE darbų

Premjeras Andrius Kubilius konferencijoje „Visagino atominė elektrinė: naujos galimybės verslui“ džiaugėsi, kad naujos Visagino atominės elektrinės statybos Lietuvos ekonomikai padarys beprecedentį poveikį.
Premjeras Andrius Kubilius
Premjeras Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Esame šio svarbaus projekto sutarčių pasirašymo išvakarėse“, – gausiam konferencijos dalyvių būriui sakė A.Kubilius.

Lietuvos verslininkai esą turės galimybę atlikti apie 30 proc. Visagino AE statybos darbų. Unikalios galimybės statybos laikotarpiu bus sukurtos ir maitinimo, apgyvendinimo įstaigoms.

Be to, A.Kubiliaus teigimu, Visagino AE padarys Lietuvą konkurencingesne valstybe.

„Atominės energijos vienas iš aspektų yra tai, kad dujų išmetimo požiūriu tai yra neutrali energetika ir ji leidžia matyti jos svarbią teigiamą įtaką ekonominio konkurencingumo perspektyvoje. Mes renkamės teisingą kelią, šiuo keliu einam labai nuosekliai“, – džiaugėsi premjeras.

Naujoji Visagino AE kainuos apie į 5 mlrd. eurų. Elektrinę Lietuva statys kartu su „Hitachi“, Lenkija, Estija ir Latvija.

Gerų norų negana

Ūkio ministras Rimantas Žylius pritarė premjerui sakydamas, kad Visagino AE poveikį pajus ne tik Lietuvos ekonomika, bet ir visas regionas. Mat ateityje Lietuvos ir regiono konkurencingumas priklausys nuo to, ar šalys galės pramonei tiekti pakankamą kiekį energijos.

Svarbu, kad įmonės realiai pajustų AE naudą. Vien gerų norų neužteks. Reikia, kad verslas atliktų savo namų darbus, – sakė R.Žylius.

„Svarbu, kad įmonės realiai pajustų AE naudą. Vien gerų norų neužteks. Reikia, kad verslas atliktų savo namų darbus“, – sakė ministras.

Jis ragino verslą planuoti savo resursus, stebėti skelbiamus konkursus ir siekti, kad įmonės galėtų atitikti konkursų reikalavimus

„Projektas sulauks didelio tarptautinio dėmesio. Matysime steigiamas bendroves Lietuvoje ir didelę konkurenciją dėl užsakymų. Didesnė konkurencija bus Lietuvoje ir po statybų pabaigos“, – teigė R.Žylius.

Geriausia alternatyva

„Visagino atominės elektrinės“ generalinis direktorius Rimantas Vaitkus teigė, kad Lietuvai branduolinė energetika yra geriausia alternatyva – galimybės atsivežti kuro yra menkos.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Rimantas Vaitkus
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Rimantas Vaitkus

„Anglies galim daug atsivežt, bet tarša didelė ir mokesčiai bus nepakeliami, o branduolinė alternatyva konkurencinga. Branduolinio kuro išgaunama daug, todėl galima ieškoti konkurencingo pasiūlymo. Branduolinis kuras laikomas kaip vietinis kuras, nes jo galima sandėliuoti tiek, kiek turi pinigų – keletui metų į priekį. Branduolinio kuro kainų svyravimas turi labai nedidelę įtaką kainodarai – tik 7-10 proc.“, – sakė R.Vaitkus.

R.Vaitkaus teigimu, „Hitachi“ ruošiasi artimiausiu metu atidaryti savo biurą Lietuvoje, kuris esą suteiks galimybių bendradarbiauti ne tik energetikos, bet ir kitose srityse.

„Prasidėjusios intensyvios derybos, reikia atlikti daug techninių, teisinių ir finansinių darbų. Didelius resursus skyrė „Hitachi“ specialistai. Kiekvieną dieną žmonės dirba čia. ‚Hitachi“ – labai tradicinės ir labai stiprios korporacijos – vadovų dėmesys mūsų mažai valstybei yra tikrai išskirtinis ir linkiu, kad mes išlaikytume dėmesį“, – džiaugėsi Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius.

Apklausos, kurios duomenys dar nepaviešinti, duomenimis, išsilavinusių žmonių nuomonė apie projektą yra labai gera.

„Su „Hitachi“ atėjimu yra tikėjimas, kad galime projektą atlikti laiku. Daugiau kaip 90 proc. akademinės visuomenės mano, kad turime mažinti energetinę priklausomybę“, – sakė R.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius