-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Andrius Kubilius: nebe energetikai valdo valstybę, bet valstybė valdo energetiką (atnaujinta 14.23 val.)

Pirmadienį Vyriausybė pritarė valstybinių įmonių valdymo pertvarkos strategijai, leisiančiai efektyviau valdyti šias bendroves, teigia premjeras Andrius Kubilius. Pasak jo, pritartos nuostatos pirmiausiai leis „tiksliai ir aiškiai“ skaičiuoti valstybės įmonių finansus.
Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Mykolas Majauskas (kairėje) turi jo įgaliojimus veikti.
Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Mykolas Majauskas (kairėje) turi jo įgaliojimus veikti. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Šios strategijos įgyvendinimas leis mums pagal pačius pažangiausius standartus pertvarkyti pačių įmonių valdymą, jų valdybų formavimą, tikslų formulavimą, komercinių ir nekomercinių veiklų apskaitą. Taip žingsnis po žingsnio bus pasiekta, kad visuose sektoriuose valstybė valdytų šias įmones, o ne šios įmonės valdytų pavienius valstybės padalinius“, – pirmadienį po ministrų kabineto pasitarimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak jo, Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms bus nurodyta artimiausiu metu pateikti sprendimus, kurie įgalintų kitais metais iš šių ministerijų valdomų įmonių papildomai gauti 300 mln. litų pajamų į valstybės biudžetą. „Surinkti šias pajamas bus siekiama išnaudojant visus galimus tokių pajamų šaltinius, t. y. papildomus dividendus, nepaskirstytą istorinį pelną, įmonės kapitalo struktūros peržiūrą ir nepagrindinėms funkcijoms naudojamą turto privatizavimą“, – kalbėjo ministrų kabineto vadovas.

Savo ruožtu energetikos ministras Arvydas Sekmokas neatmetė tikimybės, kad minėtų lėšų surinkimas guls ant vartotojų pečių. „Galimi įvairūs keliai (papildomų lėšų surinkimo – 15min.lt) bet viena iš grėsmių, be abejo, yra, kad tai gali tapti papildoma našta vartotojams“, – žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Sieks panaikinti įmonių savivalę

A.Kubilius pastebėjo, kad nors kai kurių valstybės įmonių savivalė iki šiol „nėra išgyvendinta“, energetikos srities pertvarkos leido pamatyti, kad esminis tikslas yra pasiekiamas. „Nebe energetikai valdo valstybę, kaip buvo iki 2008 metų pabaigos, o valstybė pradeda valdyti energetiką. Susiduriame su nemažu pasipriešinimu. Yra likę pavienių sektorių, kuriuose įmonės, jų vadovai visiškai klaidingai įsivaizduoja, kad gali valdyti ne tik pačią įmonę, bet ir pavienes žinybas, atsakingas už tų įmonių valdymą“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Kaip pavyzdį jis pateikė kilusį skandalą dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad prieš porą savaičių „Lietuvos geležinkelių“ Finansų skyriui paskambino premjero patarėjas Mykolas Majauskas ir vyriausiajai finansininkei išdėstė, jog iš įmonės valstybė tikisi kitais metais sulaukti 250 mln. litų  – jeigu ne dividendais, tai mažinant jos įstatinį kapitalą ir taip išmokant grynuosius pinigus.

„Visiškai netoleruotina, kai mano įgaliotas patarėjas paprašo įmonių pateikti savo skaičius, o įmonės vadovai bėga į spaudą arba aiškina, kad patarėjai turėtų eiti pas gydytojus. Tai yra visiškai nepriimtina ir tik parodo, kad šios įmonės vis dar nejaučia, kad jos yra valstybės valdomos, o galvoja, kad jos gali valdyti valstybę“, – akcentavo A.Kubilius.

Savo ruožtu M.Majauskas praėjusią savaitę pranešė, kad „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Stasys Dailydka jam grasino. Pastarasis tvirtina, kad telefoninio pokalbio teiginius patarėjas interpretuoja neteisingai ir kaltinimus grasinimais kategoriškai neigia.

Paklaustas, ar svarstomas S.Dailydkos atsakomybės klausimas, A.Kubilius teigė, kad „šiuo metu ne“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius