-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos bankas neišims iš apyvartos 5 svarų banknotų, kurių sudėtyje yra gyvūninių riebalų

Didžiosios Britanijos centrinis bankas – Anglijos bankas – neketina išimti iš apyvartos 5 svarų nominalo banknotų, nors jų sudėtyje ir buvo rasta gyvūninių riebalų, praneša BBC.
5 svarų banknotas
5 svarų banknotas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, bankas, kaip planuota, rugsėjį ketina išleisti naujus plastikinius 10 svarų nominalo banknotus.

Prieš naujuosius banknotus protestavo veganai ir kai kurios religinės grupės, nes paaiškėjo, kad jų sudėtyje yra nedidelis kiekis lajaus

Prieš naujuosius banknotus protestavo veganai ir kai kurios religinės grupės, nes paaiškėjo, kad jų sudėtyje yra nedidelis kiekis lajaus – produkto, gaminamo iš gyvūninių riebalų ir dažnai naudojamo gaminant muilą ir žvakes.

Peticiją uždrausti 5 svarų banknotus pasirašė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Anglijos bankas tvirtina, jog šį klausimą svarstė „itin rimtai“. Bankas su polimero granulių, kurios naudojamos gaminant naujuosius banknotus, tiekėju ir toliau tariasi dėl galimų alternatyvų, kurias būtų galima panaudoti plastikiniams banknotams gaminti.

Penkių svarų nominalo banknotų spausdinimui bankas jau išleido 46 mln. svarų. Dar 24 mln. svarų jis jau išleido naujų 10 svarų nominalo banknotų gamybai.

„Šių pinigų perspausdinimas pareikalaus tokių pat išlaidų. Be to, mums reikės dar 50 tūkst. svarų tam, kad būtų patikimai sunaikintos jau turimos banknotų atsargos“, – pažymėjo centrinio banko atstovai.

Naujieji plastikiniai 5 svarų nominalo banknotai apyvartoje pasirodė 2016 metų rugsėjį. Jie pagaminti iš tvirto polimero ir gali net neįplyšę atlaikyti visą skalbimo skalbyklėje procesą. Manoma, kad apyvartoje jie galės išbūti penkerius metus, tuo tarpu senieji banknotai nusidėvėdavo per vidutiniškai dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius