Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos lietuviai namo siunčia mažesnes sumas, bet dažniau 

Anglijoje uždarbiaujantys lietuviai kritus svaro kursui sumažino namo siunčiamas sumas, pastebi pinigų perlaidų verslo dalyviai. Didžiausios sumos siųstos prieš pat „Brexit“ referendumą, o dabar emigrantai atidžiau seka kursą ir bandydami išvengti nuostolių siunčia mažesnes sumas. 
Gatvė Londone
Gatvė Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš „Brexit“ siuntė dideles sumas

Pokyčiai dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES jaudina ten dirbančius lietuvius. Tad referendumo išvakarėse pasikeitė ir jų elgesys siunčiant pinigus namo. Perlaidų verslo dalyviai pastebėjo, kad prieš pat referendumą lietuviai ėmė siųsti dideles sumas, ko nepasitaiko pastaruoju metu. Labiausiai nerimauta dėl svaro kurso.

„Prieš pat referendumą pervedimų suaktyvėjimas buvo suprantamas ir tikėtas, ypač dėl nežinios, kokia bus referendumo baigtis ir kaip kis ar nekis svaro kursas. Stebėjome suaktyvėjusius pervedimus, didesnius kaip 1000 svarų. Tai suprantama, visi taupantys pinigus stengėsi išsaugoti jų vertę keisdami į kitas valiutas: eurą ar zlotą“, – 15min pasakojo pinigų pervedimų bendrovės „TransferGo“ vadovas Daumantas Dvilinskas.

Daumantas Dvilinskas
Daumantas Dvilinskas

Lietuvos paštas pastebi, kad „Brexit“ referendumas kol kas nesustabdė emigrantų į Lietuvą siunčiamų pinigų srautų.

Stengiasi išvengti rizikos

Kaip teigia Lietuvos pašto Rinkodaros ir pardavimo direktorius Aurimas Čiagus, pinigų perlaidų suma iš Didžiosios Britanijos po referendumo nežymiai sumenko.

Nepaisant to, šioje šalyje gyvenantys emigrantai yra aktyviausi pinigų siuntėjai. Paštuose ir finansinių paslaugų „PayPost“ skyriuose daugiausia išmokėta pinigų perlaidų, atsiųstų iš didelę emigrantų bendruomenę turinčios Jungtinės Karalystės.

„Dar anksti prognozuoti, kaip istorinis britų apsisprendimas trauktis iš ES paveiks piniginių perlaidų, siunčiamų iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą, srautus. Pinigų perlaidų suma nežymiai sumenko, tačiau tam įtakos turėjo euro atžvilgiu nukritęs svaro sterlingų kursas. Vis dėlto šiuo laikotarpiu emigrantai į mūsų šalį persiuntė beveik 2 proc. daugiau pinigų perlaidų“, – aiškino A. Čiagus.

Siunčia po 100 svarų

„TransferGo“ vadovas pastebi tam tikrus pokyčius po referendumo. „Matomas dažnų, bet itin smulkių pervedimų augimas – apie 100 svarų, kai nepastovus valiutos kursas per daug žalos nepadaro pervedamai sumai. Manau, kad žmonės planuoja pervedimus atidžiau dabar sekdami valiutų rinką, o maži pervedimai dažniausiai yra tai, ko išvengti negalima: apmokamos sąskaitos ar skolos, greita pagalba namiškiams“, – pasakojo D.Dvilinskas.

Pasak jo, svaro kurso nestabilumas verčia visas perlaidų kompanijas dairytis į stabilesnes valiutas, pavyzdžiui, Norvegijos kronas.

„Vis dėlto migrantų skaičius Jungtinėje Karalystėje yra didžiulis, todėl jokių staigių pokyčių nematome. Sekame esamą situaciją ir laukiame, kai kas nors bus aiškiau ir stabiliau, nes šiandien kiekviena naujiena iš vyriausybės turi poveikį svarui“, – pasakojo „TransferGo“ vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Flotilė Temzėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Flotilė Temzėje

Lietuvos pašto duomenimis, tarptautinių pinigų perlaidų srautas, palyginti su 2015-ųjų sausio–rugsėjo mėnesiais, išaugo. Iš užsienio į Lietuvą atkeliavo dešimtadaliu daugiau pinigų perlaidų, o iš Lietuvos svetur išsiųstų pinigų srautas padidėjo net 32,5 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius