Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apskaičiuojant NPD, socialinių išmokų siūloma neprilyginti pajamoms

Socialinės išmokos neturėtų būti prilygintos pajamoms, kurias gyventojai gauna iš kitų veiklų. Su tokia nuostata Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipėsi į Finansų ministeriją, kuri inicijuotų gyventojų pajamų mokesčio apskaičiavimo pakeitimus.
Rimantas Jonas Dagys – socialinės apsaugos ir darbo ministras
Rimantas Jonas Dagys – socialinės apsaugos ir darbo ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

 Jiems įsigaliojus, į dirbančių pensininkų ir neįgaliųjų pajamas nebūtų įskaičiuotos pensijos ir netekto darbingumo išmokos.

„Vyriausybė, kaip ir žadėjo, tobulina priimtus sprendimus“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Nuo sausio 1 dienos įsigaliojus gyventojų pajamų mokesčio pakeitimams, naujoji tvarka pasidarė iš dalies nepalanki pensininkams ir neįgaliesiems, kurie tebedirba.

Apskaičiuojant neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), socialinės išmokos buvo prilygintos pajamoms, gautoms iš kitų veiklų, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Nors pensijos nėra apmokestinamos, vis dėlto jas prilyginus pajamoms, gautoms iš kitų veiklų, mažėja neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) prieš pajamų apmokestinimą Gyventojų pajamų ir Sveikatos draudimo mokesčiais.

Nuo sausio 1 d. taikomas 15 proc. Gyventojų pajamų mokestis ir 6 proc. sveikatos draudimo mokestis.

„Nors nuo šių metų bendra mokesčių našta sumažėjo nuo 24 proc. (2008 metais) iki 21 proc., pritaikius NPD, kai kurie dirbantys pensininkai arba neįgalieji gautų keliais litais mažesnes pajamas“, – akcentavo R.J.Dagys.

Ministras neabejoja, kad nauja mokestinė sistema galėtų būti progresyvinių mokesčių, apie kuriuos tiek daug kalbama, pradžia, bet būtina rasti teisingesnius jų apskaičiavimo principus.

Visa tai paaiškėjo po keliolikos susitikimų su pensininkų ir neįgaliųjų atstovais. Ministras įsitikinęs, kad tik dialogo būdu galima rasti kompromisą.

Lietuvoje senatvės pensiją gauna apie 600 tūkst. gyventojų, iš kurių apie 70 tūkst. šiuo metu dar ir dirba. Netekto darbingumo išmokas gauna apie 210 tūkst. piliečių, tarp kurių 50 tūkst. tebedirba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius