-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsukruoliai rado būdą, kaip pasipelnyti iš vargingiausiai gyvenančių lietuvių

Virtualioje erdvėje it virusas plinta pasiūlymai paskolinti pinigų visiems norintiems. 15min.lt jau rašė apie Latvijoje registruotą įmonę, kuri net ir skolose paskendusiems lietuviams ar bedarbiams siūlė ranka pasiekiamas paskolas. Tiesa, prieš tai tokiems tarpininkams tekdavo sumokėti registracijos mokestį, o naiviai reklama tikintys bėdžiai vėliau likdavo ir be paskolos, ir be registracijos mokesčio.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panašiu principu dirbo ir Estijoje veikianti bendrovė „Webgo OÜ”. Dėl sukčiavimą primenančių šios bendrovės veiksmų Lietuvos bankas jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. 15min.lt pavyko išsiaiškinti, kad už estiškos bendrovės kyšo savininkų iš Lietuvos ausys, o  keliolika tinklalapių valdančios įmonės paslaugų pirkti nesibodi didelės Lietuvos kredito įstaigos.

Neįvykdomai pažadai

Kai kuriuose tinklalapiuose pateikiama tiesiog fantastiška skolinimosi statistika. Pavyzdžiui, rašoma, kad užpildę paraiškas kreditus gauna 92 proc. klientų.

Visais atvejais abejotino verslo schema vienoda – asmenys viliojami pasiūlymais lengvai gauti paskolas. „Webgo OÜ” valdo tokius tinklalapius kaip www.paruostapaskola.lt, www.refinansuok.lt, www.garantuota-paskola.lt ir kitus tinklalapius.

Tarp jų yra ir gana egzotiškų. Štai tinklalapyje www.moteriskapaskola.lt teigiama, kad tai pirmasis ir vienintelis tinklalapis Lietuvoje, kuriame kreditai suteikiami tik moterims.

„Kiek kartų teko svarstyti, ar gali sau leisti „Gucci“ kvepalus, „Dolce & Gabana“ rankinę ar savaitgalio išvyką į SPA po įtemptos darbo savaitės? Suprantame tą jausmą! Todėl pirmieji siūlome paskolas tik moterims – jokios apgaulės, tik aiškios taisyklės!“ – teigiama tinklalapyje.

„Webgo OÜ” priklauso ir tinklalapis agropaskola.lt, kuris skirtas pasiskolinti norintiems ūkininkams. Visuose tinklalapiuose kontaktų skiltyje nurodytas tik estiškos bendrovės adresas ir elektroninis paštas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Greitieji kreditai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Greitieji kreditai

15min.lt pasikapsčius Estijos ir Lietuvos juridinių asmenų registruose pavyko atsekti tikruosius šių tinklalapių šeimininkus.

Paskolos ieškančių žmonių prašoma užpildyti kredito paraišką ir pateikti savo asmeninius duomenis. Prieš paraišką pateikdami asmenys turi sutikti su tinklalapio naudojimosi taisyklėmis. Jose nurodoma, kad bendrovė turi teisę perduoti klientų asmeninę informaciją tretiesiems asmenims.

Tai pat nurodoma, kad „tiekėjas turi teisę bet kuriuo metu vienašališkai savo nuožiūra keisti teikiamų mokamų paslaugų kainas ir jų apmokėjimo tvarką.“

Paskolas siūlančių įmonių grafikas
Kreditus siūlančių tinklalapių savininkai

15min.lt pasikapsčius Estijos ir Lietuvos juridinių asmenų registruose pavyko atsekti tikruosius šių tinklalapių šeimininkus. Visi jie valdomi per Estijoje registruotą įmonę „Webgo OÜ”. 50 proc. šios įmonės akcijų priklauso Lietuvos gyventojui Robertui Račinskiui. Kitą pusę akcijų valdo Lietuvoje registruota įmonė „Vilniaus kapitalas“, kuri priklauso Lietuvos piliečiui Vytautui Olšauskui. Tuo pat metu V.Olšauskas užima kredito unijos „Sostinės kreditas“ Paskolų komiteto pirmininko pareigas.

Prasiskolinusi Lietuva

Rinkos praktika yra tokia, kad 80 proc. visų besikreipiančių asmenų neatitinka reikalavimų gauti paskolą. Jie jau turi įsiskolinimų kitose kredito įstaigose. Lietuvos populiacija, vertinant smulkius kreditus, yra viena labiausiai prasiskolinusių visoje Europoje, – teigė V.Olšauskas.

15min.lt susisiekė su V.Olšausku, kuris paaiškino, kam naudojami paskolas siūlantys tinklalapiai.

„Man sunku tiksliai atsakyti, nes ten dalyvauju ne asmeniškai, o per įmonę, kurią valdau. Tiesioginėje veikloje kiekvieną dieną nedalyvauju. Labiau buvau investuotojas kuriant internetinę platformą.

Mūsų tinklalapiai yra skelbimų sistema, kur asmuo deda savo skelbimą lygiai taip pat, kaip ir parduodamas automobilį. Vieni nori imti paskolą, kiti nori paskolinti pinigus. Mes juos suvedame. Tokia buvo idėja“, – pasakojo verslininkas.

Paklaustas, kodėl buvo renkamas registracijos mokestis, nors sveikas protas lyg ir sakytų, jog nemažai daliai prasiskolinusių žmonių jokia bendrovė kreditų neteiks, V.Olšauskas patikino, kad įmonė savo politiką pakeitė ir daugiau registracijos mokesčių nerenka:

„Yra tūkstančiai žmonių, kurie kreditus gauna. Turime sudarę sutartis su kreditų įstaigomis. Ir ne tik su greitųjų kreditų bendrovėmis, bet ir bankais. Taip, skundų buvo, kad daug žmonių kreditų negauna. Aš pats domėjausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius