Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar normalu domėtis kito žmogaus kredito istorija?

Lietuvoje įprasta einant į darbo pokalbį turėti ir savo CV, kuris trumpai apžvelgtų mūsų kompetencijas, įgūdžius ir būtų savotiškas patikimumo įrodymas darbdaviui. Lygiai taip pat užsienyje yra įprasta, kad įvairiose gyvenimo situacijose tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, norėdami įrodyti savo finansinį atsakingumą ir stabilumą, pasitelkia vadinamąjį „finansinės drausmės CV“ – savo kredito istoriją.
Valstybės skola
Ar normalu domėtis kito žmogaus kredito istorija? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pamažu ši priemonė ir Lietuvoje tampa vis aktualesne ir žmonės, norėdami įvertinti kitų patikimumą prieš susisiedami finansiniais saitais, vis dažniau renkasi ne aklą riziką, o domisi kredito istorija.

Kada reiktų tikrinti asmens kredito istoriją?

Kasdieniame gyvenime apstu situacijų, kai, patikrinę asmens kredito istoriją, galite išvengti didelių finansinių nuostolių. Viena iš tokių – bendras verslas su partneriu. Nesvarbu, kaip gerai pažįstate savo būsimą kolegą, pasirūpinti ir patikrinti jo kredito istoriją yra būtina.

„Pasitaiko atvejų, kai kartu pradedantys verslą draugai taip pasitiki vienas kitu, kad nepasivargina patikrinti, ar kitas neturi skolų ar kitų įsipareigojimų. Verslui pakrypus negera linkme, draugystės dažnai baigiasi, o partneriams reikia kartu prisiimti finansinę atsakomybę. Dažnai bloga kredito istorija rodo, jog žmogus nesugeba susitvarkyti su finansais, yra aplaidus arba neatsakingas ir gali įspėti apie nepatikimus kolegas“, – 15min.lt sakė kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė Rasa Maskeliūnienė. 

Pasitaiko atvejų, kai kartu pradedantys verslą draugai taip pasitiki vienas kitu, kad nepasivargina patikrinti, ar kitas neturi skolų ar kitų įsipareigojimų. Verslui pakrypus ne ta linkme, draugystės dažnai baigiasi, o partneriams reikia kartu prisiimti finansinę atsakomybę.

Kredito istoriją patikrinti pravartu ir tiems, kurie nuomoja savo būstą. Jei asmuo kiekvieną mėnesį vėluoja sumokėti sąskaitas už telefoną, internetą ar kitas paslaugas, galbūt tai ženklas, jog jis vėluos sumokėti ir būsto nuomą. 

„Pavyzdžiui, Vokietijoje išsinuomoti būstą ar komercines patalpas nepateikus kredito istorijos yra praktiškai neįmanoma. Tokia tvarka galioja tiek įmonėms, tiek fiziniams asmenims. Būtent kredito istorija ten yra vienas pagrindinių rodiklių, norint įvertinti, ar klientas bus geras, ar ne“, – sakė R.Maskeliūnienė. 

Teisę tikrinti žmogaus kredito istoriją turi ir tie, kas nusprendžia savo turtu laiduoti už imančius paskolas. Dažnai tokią riziką už vaikus prisiima tėvai. 

Kaip patikrinti kito asmens kredito istoriją? 

Kito asmens kredito istoriją tikrinti galite būdami teisiškai tuo suinteresuoti: turėdami sutartį su šiuo asmeniu (nuomos, verslo partnerystės ir kt.). Jei neturite tai patvirtinančių dokumentų arba nesate susieti tokiais teisiniais santykiais, norint patikrinti kito finansinę praeitį reikia gauti to asmens sutikimą. 

Tikrinant kito asmens kredito istoriją, reikia atkreipti dėmesį, ar nėra reguliariai pasitaikančių pradelstų skolų: už telefoną, internetą, kabelinę, įmokas už paskolas. Domėtis savo kredito istorija taip pat būtina kaip ir kitų, nes pamiršta skola ar vėlavimas gali sukelti įtarimų ir pakišti koją versle ar kitose su finansais susijusiose situacijose. 

„Jei kredito istorija yra gera, tai asmuo visose situacijose yra suinteresuotas tai išnaudoti ir pademonstruoti, jog yra patikimas ir drausmingas. Tai gali tapti ir laiminga korta prašant paskolos, lizingo, nuomojantis būstą – taip parodysite, kad esate ne tik finansiškai atsakingi, bet ir finansiškai raštingi: domitės savo reputacija ir žinote, kaip ja rūpintis“, – pataria R.Maskeliūnienė. 

Kaip tinkamai pasirūpinti savo kredito istorija?

Viena iš priemonių, padedančių turėti gerą kredito istoriją, yra domėjimasis. Savo kredito istoriją patartina patikrinti bent kartą per metus. Reguliarus tikrinimas padeda pastebėti ne tik užmirštas skolas, bet ir aptikti, jog kažkas galimai pasinaudojo jūsų duomenimis ir taip užkirsti kelią tapatybės vagystei.  

„Pastebėję netikslią ar neatpažįstamą informaciją, susijusią su jūsų finansais, kreipkitės į kreditorių ir kreditų biurą, kurie patikrins duomenis ir, jei jie pasirodys esantys neteisingi, juos iš jūsų istorijos pašalins“, – sakė „Creditinfo“ atstovė.  

Rūpintis savo kredito istorija yra taip pat svarbu kaip ir savo atlyginimu, banko sąskaitomis ar senatvės pensija.

Rūpintis savo kredito istorija yra taip pat svarbu kaip ir savo atlyginimu, banko sąskaitomis ar senatvės pensija. Jei tai darysite tinkamai ir atsakingai, nuėjus į banką prašyti paskolos, neteks gūžčiotis pečiais išgirdus, jog esate finansiškai neatsakingas ir bankui keliate nepasitikėjimą, nes kadaise užmiršote skolą ar nuolat delsėte vykdyti įsipareigojimus. 

Verslui kredito istorija yra tapusi įprasta priemone įsitikinti verslo partnerių mokumu. Gyventojai kitų asmenų kredito istorija domisi rečiau. Tačiau ši galimybė išvengti įvairių praradimų palaipsniui populiarėja ir tarp jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius