Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentiniečius nuo krizės gelbsti natūriniai mainai

Kiekvieną ankstų šeštadienį jie susirenka prie aptriušusio pastato. „La Matanza Barter Club“ natūrinių mainų klubo nariai atsineša dėžes ir maišus prigrūstus visko, nuo savo pačių pasiūtų rūbų iki užaugintų daržovių, ir pradeda mainytis.
Natūrinių mainų klubai gyvybiškai svarbus dalykas žmonėms, kuriems trūksta pinigų.
Natūrinių mainų klubai gyvybiškai svarbus dalykas žmonėms, kuriems trūksta pinigų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Argentina

„La Matanza Barter Club“ yra vienas iš šimto natūrinių mainų klubų, veikiančių visoje Argentinoje. Tai gyvybiškai svarbus dalykas žmonėms, kuriems trūksta pinigų, rašo CNN interneto svetainė.

Kiekvieno į klubą atsinešto daikto vertę nustato jo savininkas. Vėliau tie daiktai būna išmainomi į kitų mainikautojų siūlomas gėrybes.

„Tai, ką mes čia darome yra teisingi ir sąžiningi sandėriai. Aš į tai žiūriu kaip į darbą, dirbu sunkiai ir tai padeda man geriau gyventi“, – sako 66-erių Deolindo Fariasas, kuris kiekvieną savaitę atneša šviežių bananų ir mandarinų, kuriuos išmaino į namų ūkiui reikalingus dalykus, tokius kaip cukrus ar miltai.

Kiekvieno į klubą atsinešto daikto vertę nustato jo savininkas. Vėliau tie daiktai būna išmainomi į kitų mainikautojų siūlomas gėrybes.

Natūrinių mainų klubai Argentinoje išpopuliarėjo 2001 metais dėl šalį siaubusio finansinio kracho. Per 2002 metus tokiuose mainuose reguliariai dalyvaudavo daugiau nei 2 mln. žmonių. Pastaraisiais metais, taisantis šalies ekonomikai į mainų klubus jų susirinkdavo vis mažiau. Tačiau, praėjusiais metais prasidėjus ekonominei krizei, tokie klubai pasidarė populiaresni nei bet kada.

„Tokia realybė. Per keletą pastarųjų mėnesių jaučiamas smarkus padidėjimas. Pavyzdžiui dabar kiekvieną šeštadienį čia susirenka 400 žmonių. Anksčiau būdavo 300. Žmonės čia atvyksta iš kaimyninių apylinkių, kad galėtų mainytis“, – sako Juanas Maccarone, „La Matanza Barter Club“ prezidentas.

29-erių Nelly Vasquez į mainų klubą ateina, nes neturi kito pasirinkimo. Praėjusiais metais ji neteko darbo drabužių fabrike, todėl nuo sausio mainytis ateina kiekvieną savaitę – visada su šešių mėnesių dukrele Antonella

„Ateinu čia, nes neturiu darbo. Man tai yra vienintelis būdas išgyventi ir gauti reikalingų daiktų“, – sako moteris. Ji maino vilną į moterišką avalynę, makaronus ir ryžius.

Kitiems mainų klubai siūlo tai, ko iš tiesų ieško daugelis vartotojų: pigias prekes. „Jei eini į parduotuvę, už butelį aliejaus sumoki 10 ar 15 pesų. (...) Čia kainuoja tik 4 ar 5 pesus“, – sako 37-erių Maria Rosa Araya.

Argentina – pirmoji Lotynų Amerikos šalis, kurioje atsirado natūrinių mainų klubai. Jie greitai išpopuliarėjo tokiose šalyse kaip Urugvajus, Kolumbija ir Venesuela.

Organizatorių teigimu, tokie mainų klubai yra įrodymas, jog ir sunkiais laikais ekonomikos gali klestėti ir išgyventi pačios, kai žmonės bando tvarkytis patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius