Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Klerauskas: VMI dėl „Vilniaus prekybos“ bendradarbiaus su užsienio institucijomis

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) bendradarbiaus su užsienio institucijomis dėl "Vilniaus prekybos" galimų mokesčių vengimo schemų, apie kurias pareiškė smulkusis grupės akcininkas Mindaugas Marcinkevičius, konfliktuojantis su grupę kontroliuojančiu Nerijumi Numavičiumi.
Artūras Klerauskas
Artūras Klerauskas / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

VMI atstovė Rūta Asadauskaitė BNS teigė, kad šį tyrimą atlieka maždaug 10-ies specialistų grupė. Tarp bendradarbiavimo partnerių minima Estija, kurioje „Vilniaus prekybos“ grupė, Estijos verslo dienraščio „Aripaev“ duomenimis, galimai nesumokėjo 71 mln. eurų mokesčių.

„VMI yra subūrusi profesionaliausių ekspertų iš skirtingų padalinių komandą tiriančią galimas mokesčių vengimo schemas vienoje didžiausių verslo grupių Lietuvoje. Komanda tikrina ir vertina didžiulius kiekius gaunamos informacijos ir bendradarbiaus su užsienio šalių partneriais, tarp jų ir Estija, aiškinantis galimai neteisėtų mokesčių schemų turinį.

Pagrindinis tyrimo uždavinys yra sandorius vertinti ne pagal jų formaliąją išraišką, bet atsižvelgiant į jų vykdymo tikslus bei turinį – įvertinti ar jie nebuvo vykdomi mokesčių išvengimo tikslais“, – BNS sakė VMIviršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Jo teigimu, siekiant išsiaiškinti, ar kurioje nors grandyje nebuvo išvengta privalomų mokesčių.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

„Aripaev“ teigimu, galimose „Vilniaus prekybos“ mokesčių vengimo schemose svarbus vaidmuo tenka ir 2011 metais Estijoje įsteigtai investicijų ir valdymo įmonei „Franmax OU“, kuriai priklausė to paties pavadinimo Lietuvos bendrovė, teikianti frančizės paslaugas „Maxima“ mažmeninės prekybos tinklams Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Bulgarijoje.

Anot M.Marcinkevičiaus, Lietuvos „Franmax“ vertė siekia 400 mln. eurų, tačiau šią įmonę Estijos „Franmax OU“ šiemet už 43 mln. eurų perleido Liuksemburge registruotai „Carson l.a.r.s.“. M.Marcinkevičiaus teigimu, kadangi įmonė buvo parduota už devynis kartus mažesnę sumą, todėl „Franmax OU“ gavo mažesnes įplaukas ir atitinkamai už sandorį buvo sumokėti gerokai mažesni mokesčiai.

15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius
15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius

„Vilniaus prekyba“ kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės. Anot N.Numavičiaus atstovų, Estijos „Franmax“ buvo įsteigta ne dividendų mokėjimui, o investicijų laikymui ir grupės plėtros Europoje finansavimui. Be to, anot atstovo, mokesčių negalėjo būti vengta, nes visus mokesčius moka Lietuvos įmonė „Franmax“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius