Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atliekų rūšiavimo gamyklos statybų konkursas apaugo įtarimais neskaidrumu – minimos su Artūru Zuoku ir Rolandu Paksu siejamos įmonės

Kilus skandalui, kai iš atliekų rūšiavimo gamyklos Vilniuje projektavimo ir statybos konkurso buvo pašalinti šeši iš septynių dalyvių, išgirsti informaciją iš pirmų lūpų panoro ir sostinės politikai. Nors iš pradžių skelbta, kad konkurso vykdytojai – bendrovės „VAATC“ direktorius ir pirkimų komisijos vadovas, ateiti į Vilniaus tarybos posėdį atsisakė, direktorius Nerijus Žilius vis dėlto pasirodė.
„VAATC“ direktorius Nerijus Žilius
„VAATC“ direktorius Nerijus Žilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus taryba nusprendė sudaryti darbo grupę, kuri ištirtų „VAATC“ konkurso eigą. Joje dalyvaus visų frakcijų atstovai.

Patarimų teigia negavęs

„VAATC“ direktorius N.Žilius pabrėžė, kad konkursas vyko palyginti sunkiai, pasikeitimų buvo nemažai. Direktorius tvirtina nepriklausantis jokiai partijai, nesąs susijęs su jokiomis suinteresuotomis grupėmis. 

„Ne“, – taip trumpai N.Žilius atsakė į klausimą, ar yra gavęs patarimų, kas turėtų laimėti šį konkursą.

Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, „VAATC“ pirkimų komisijos posėdyje savivaldybės atstovas Kęstutis Karosas negalėjo dalyvauti, esą nebuvo pasirašytas įsakymas. Nors N.Žilius tai paneigė, meras patikslino – įsakymas pasirašytas tik po posėdžio, kai nebegalėjo daryti įtakos.

Man kaip piliečiui nepatinka, kad liko trečiajame etape tik vienas dalyvis, bet kaip stebėtojų tarybos pirmininkas nenorėčiau vertinti, atsakingos institucijos tai turi įvertinti, – teigė J.Pinskus.

Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, paaiškėjo, kad projektas yra 26 proc. brangesnis, negu planuota skelbiant konkursą išleisti pinigų. Esą taip yra dėl konkurencijos nebuvimo. Vadinasi, dėl to gerokai brangs sąvartyno Vartų mokestis – greičiausiai daugiau negu dvigubai kils kaina, kils ir atliekų surinkimo mokestis gyventojams.

N.Žilius svarstė, kad Vartų mokestis nėra tiesiogiai proporcingas kainai gyventojams. Esą Vartų mokestis, kuris dabar yra 65 Lt, turėtų kilti iki 145 Lt. Bet tai nereiškia, kad daugiau nei dvigubai kils ir atliekų tvarkymo kaina gyventojams. J.Pinskaus teigimu, pagal galimybių studiją ta kaina turėtų būti dar didesnė, siektų net 170 Lt. Pastačius atliekų rūšiavimo gamyklą, tas mokestis sumažėtų iki 138 Lt.

Laiko turi iki rugsėjo

Kaip N.Žilius sakė 15min.lt, norint suspėti gauti Europos Sąjungos paramą šiam projektui, sutartį su konkurso laimėtoju reikėtų pasirašyti rugsėjį. Kadangi šiuo metu pirkimo procedūras svarsto Viešųjų pirkimų tarnyba, viena iš dalyvių „VAATC“ apskundė teismui, toks terminas yra nerealus. „Galvosime, ką toliau daryti, galbūt paprastinsime projektą, mažinsime apimtis“, - svarstė N.Žilius.

Projektas turėtų būti įgyvendintas per 26 mėnesius. Tad nespėjus iki rugsėjo pasirašyti sutarties, vykdymui paprasčiausiai neužtektų laiko.

Į tarybos narių klausimus atsakinėti taip pat turėjo ir Vilniaus vicemeras, UAB „VAATC“ Stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Pinskus, kuris kuruoja atliekų tvarkymo klausimus. Anot vicemero, jeigu konkursas neįvyks, nebeteksime ES paramos, vadinasi, nebebus atliekų rūšiavimo gamyklos, tad visos šiukšlės ir toliau važiuos į sąvartyną. Nors Lietuva yra įsipareigojusi mažinti ten vežamų atliekų kiekį.

Spręsti palieka specialistams

„Konkurso rezultatai bus skundžiami, tad jis turi vykti kuo skaidriau. Man kaip piliečiui nepatinka, kad liko trečiajame etape tik vienas dalyvis, bet kaip stebėtojų tarybos pirmininkas nenorėčiau vertinti, atsakingos institucijos tai turi įvertinti. Projektas labai svarbus visam regionui“, – teigė J.Pinskus.

Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus
Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus

Projekto vertė – apie 120 mln. Lt. Anot J.Pinskaus, negalima pasiduoti kilusiam ažiotažui dėl šio konkurso, nes esą nėra žinoma, kokias kainas pasiūlė iš konkurso išbraukti dalyviai. „Vokai nėra atplėšti, jeigu būtų atplėšti, tada žinotume, kokias kainas siūlo kiti dalyviai“, – kalbėjo vicemeras.

Opozicijos atstovo, konservatoriaus Vido Urbonavičiaus paklaustas, ar skandalas iš viso būtų kilęs, jeigu konkursą laimėtų su „Icor“ grupe susijusi įmonė, J.Pinskus teigė atsakyti negalįs.

Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiama, kad dėl šimtamilijoninės vertės užsakymo konkuravo su koncernu „Icor“ (buvusi „Rubicon“) susijusi įmonė „Prime Capital“, Ispanijos įmonė „Hera Tratesa“, bendrovės „Požeminiai darbai“, „Energesman“, „Groslita“, „Manfula“ ir „LitCon“.

Išbrauktos 6 dalyvės

Portalo duomenimis, 6 konkurso dalyvės neatitiko kvalifikacijos arba kitų reikalavimų, todėl vienintelė konkurse likusi pretendentė yra bendrovė „Energesman“. Ši įmonė, kaip skelbiama, susijusi su statybos įmone „Vėtrūna“ ir jos didžiausias akcininkas yra „Vėtrūnos“ valdybos pirmininkas Vytautas Banys. „Vėtrūnos“ vardas jau ne vienerius metus siejamas su „Tvarkos ir teisingumo“ partija ir jos lyderiu Rolandu Paksu.

Įmonių grupės „Icor“, anksčiau besivadinusios „Rubicon“, vardas nuolat siejamas su sostinės meru Artūru Zuoku.

Trečiadienio rytą UAB „VAATC“ išplatino pranešimą, kad bendrovė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą ir Aplinkos projektų valdymo agentūrą, prašydama ištirti visas atliktas pirkimo procedūras bei nustatyti, ar tiekėjų vertinimo procedūros buvo atliktos tinkamai bei teisėtai.

VPT, išnagrinėjusi tiekėjų pateiktą informaciją apie galimus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus ir įvertinusi pirkimo rizikingumą, nusprendė pradėti Vilniaus apskrities komunalinių atliekų tvarkymo centro (VAATC) vykdomo atviro konkurso „Mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių projektavimas, statyba ir eksploatavimas“ vertinimą. Į VPT su pretenzijomis dėl šio viešojo pirkimo kreipėsi bendrovės „Manfula“ ir „Prime Capital“.  

Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos konkursas paskelbtas pernai liepą. Tuomet minimalūs kvalifikacijos reikalavimai dalyviams sudarė 50 tūkst. tonų atliekų, apdorotų per vienerius metus, tačiau pernai spalį jie buvo padidinti iki 125 tūkst. tonų.

Vilniaus apygardos teismas sausį konstatavo, kad „VAATC“ konkurso sąlygos pakeistos neskaidriai – teismas, išnagrinėjęs „Ecoservice“ ieškinį, panaikino „VAATC“ sprendimą sugriežtinti minimalius kvalifikacijos reikalavimus. „VAATC“ sprendimas buvo priimtas po to, kai potencialūs dalyviai įsigijo konkurso dokumentus, o iki pasiūlymų pateikimo pabaigos buvo likusios 2 savaitės.

Skelbta, kad atliekų rūšiavimo gamykla šalia Gariūnų turgavietės turėtų būti pastatyta iki 2014 metų birželio, ji turėtų perdirbti iki 250 tūkst. tonų atliekų. Statybos darbų kaina siekia 119 mln. litų, o eksploatavimo paslaugų kaina per 20 metų – 545,5 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius