Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujinti valdos duomenų – į seniūniją

Sutikrinus šių metų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaracijas, daugiau kaip 50-yje tūkstančių paraiškų nustatytas neatitikimas dėl neatnaujintų žemės ūkio valdos duomenų. Visi pareiškėjai, teikę paraiškas Europos Sąjungos paramai gauti, įskaitant ir Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) dalyvius, ir šiemet neatnaujinę valdos duomenų, privalo tai padaryti iki šių metų gruodžio 31 d. Valdos duomenis atnaujinti pareiškėjas turi savivaldybėje, kurios teritorijoje yra valdos centras.
Rugiai
Rugiai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Atnaujinant valdos duomenis, informaciją seniūnijai gali pateikti valdos valdytojas arba jo įgaliotas atstovas. Valdos valdytojas turi pateikti tapatybę patvirtinantį dokumentą: juridinio asmens registravimo pažymėjimą, Lietuvos Respublikos piliečio pasą, asmens tapatybės kortelę arba leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje. Jei duomenis teikia valdos valdytojo įgaliotas asmuo, įgaliojimą atstovauti valdos valdytojui ir įgaliotojo asmens tapatybės dokumentą.

Kiti dokumentai pateikiami tuo atveju, kai valdoje yra įvykę pokyčių. Vietoj dokumentų originalų pareiškėjas gali pateikti patvirtintas kopijas. Seniūnijos darbuotojas, pataisęs ar papildęs Žemės ūkio ir kaimo verslo registro duomenų bazėje jau esamus žemės ūkio valdos duomenis, atspausdina ištaisytą prašymo formą. Patikrinus, ar teisingai užpildytas prašymas, prireikus ištaisomos klaidos ir prašymas atspausdinamas iš naujo. Valdos valdytojui ar jo įgaliotam asmeniui pasirašius prašymą, duomenų atnaujinimas užbaigiamas. Atnaujinus žemės ūkio valdos duomenis jos identifikavimo kodas nepasikeičia.

Atnaujinti, kad išvengtų problemų

Žemės ūkio valdų duomenys privalo būti atnaujinami iki einamųjų metų pabaigos, taip pat per 30 dienų nuo valdos valdytojo, partnerio, valdos centro, plėtojamos pagrindinės ekonominės veiklos ir (arba) bet kurio žemės sklypo duomenų pasikeitimo. Atnaujinti reikia ir tuo atveju, jeigu tai padaryti reikalauja Europos Sąjungos ir valstybės paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai administravimo taisyklės. Prireikus žemės ūkio valdos duomenys gali būti atnaujinami daugiau negu vieną kartą per metus.

Neatnaujinus valdos duomenų atitinkamuose teisės aktuose nustatytais terminais, valda išregistruojama iš registro duomenų, todėl nebegalima vykdyti žemės ūkio veiklos. Valdos duomenis atnaujinti reikia tam, kad Žemės ūkio ir kaimo verslo registre būtų pateikta nauja ir tiksli informacijaą apie valdą. Tokiu būdu teisingi valdos duomenys padeda greitai išspręsti iškylančias problemas. Pavyzdžiui, jei pareiškėjas nuomoja žemę ir yra sudaręs nuomos sutartį, jam atnaujinus valdos duomenis, nuomojami plotai automatiškai užregistruojami jo valdoje.

Kita dėl neatnaujintų valdos duomenų iškylanti problema susijusi su azoto kiekiu, tenkančiu vienam hektarui dirvos. Remiantis kompleksinės paramos reikalavimais, per metus vienam hektarui dirvos turi tekti ne daugiau kaip 170 kg azoto per metus. Neatnaujinus valdos duomenų, gyvulių įsigyjant daugiau, o deklaruojamą plotą paliekant tą patį, iškyla rizika, jog bus apskaičiuotas  didesnis azoto kiekis, nei yra iš tiesų, ir už tai bus taikomos sankcijos.

Iškilus bet kokiems neaiškumams, pareiškėjai gali kreiptis trumpuoju NMA numeriu 1841. Informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą galima rasti svetainėje www.paramakaimui.lt ir informaciniame NMA portale www.nma.lt.

kpf logo naujausias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius