Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogaudami kaime galite ir susituokti, ir sliuogti purvo trasomis

Nuo ramaus poilsio be telefono ir interneto ryšio iki kopinėjimo su virve ir purvo trasų. Nuo poilsio jaukiose medinėse trobose iki XIX a. pabaigos suvalkiečių etnografinės sodybos, kurios šeimininkė jūsų vestuves ar vaikų krikštynas pavers nepamirštama švente. Lietuvos kaimo turizmo sodybų savininkai stengiasi įtikti įvairius pageidavimus turintiems klientams ir tikina, kad vis dažniau tokią poilsio formą pasirenka namus mūsų šalyje pardavę ir užsienyje gyvenantys lietuviai emigrantai.
Kaimo turizmo sodyba „Mockynė“
Kaimo turizmo sodyba „Mockynė“

Pabėgimas nuo civilizacijos į gervių karalystę

Kazlų Rūdos savivaldybėje įsikūrusios sodybos „Gervių giesmė“ savininkė Ona Baltrušaitienė tikina, kad savo svečiams siūlo žemėlapius, kuriuose pažymėti maršrutai, apimantys visą rajoną bei šalimais esantį mišką. Pati sodyba yra įsikūrusi netoli Novaraiščio ornitologinio draustinio, dėl to poilsį čia pasirinkę svečiai kiekvieną rytą ir vakarą galės girdėti praskrendančias klykaujančias gerves.

„Gervių giesmę“ turėtų rinktis ne tik ramaus poilsio išsiilgę gamtos, bet ir istorijos mylėtojai. 

„Gervių giesmę“ turėtų rinktis ne tik ramaus poilsio išsiilgę gamtos, bet ir istorijos mylėtojai. Vieta, kurioje įsikūrusi sodyba, garsėja partizanų kovos vietomis, taip pat netoliese yra nemažai 1863 m. sukilimo dalyvių kapų.

Ši sodyba pasižymi ir tuo, kad visoje jos teritorijoje beveik visiškai nėra interneto ir telefono ryšio, dėl to ji yra puiki vieta nuo nuolatinio streso norintiems pabėgti darboholikams ir priklausomybę nuo išmaniųjų technologijų turintiems žmonėms.

Kaimo turizmo sodybos „Gervių giesmė“ savininkė Ona Baltrušaitienė
Kaimo turizmo sodybos „Gervių giesmė“ savininkė Ona Baltrušaitienė

Kiek kainuoja poilsis sodyboje, pro kurios kiemą teka Novos upelis? Norint išsinuomoti visą sodybą, kurioje gali tilpti 16 žmonių, teks pakloti nuo 230 iki 580 eurų. Tiesa, maitinimo savo svečiams „Gervių giesmė“ nesiūlo, nors, pasak O.Baltrušaitienės, jeigu žmonės jo pageidauja, už papildomą mokestį jis yra suorganizuojamas.

„Už gaunamas pajamas pavyksta išlaikyti sodybą“, – sakė „Gervių giesmės“ savininkė, paklausta, kaip sekasi verslas.

Poilsį regioniniame parke pamėgę emigrantai

Už gaunamas pajamas pavyksta išlaikyti sodybą, – sakė „Gervių giesmės“ savininkė, paklausta kaip sekasi verslas.

Trakų rajone, Aukštadvario seniūnijoje, Gudašių kaime esančios sodybos „Penktas sezonas“ šeimininkas Gediminas Bagdanavičius tikino, kad poilsį Aukštadvario regioniniame parke labai dažnai renkasi nekilnojamąjį turtą Lietuvoje pardavę, tačiau atostogas savo gimtinėje besirenkantys lietuviai emigrantai.

Pati sodyba yra įsikūrusi šalia Meškerėlio ežero ir joje yra keturi nameliai su nendriniais stogais. Vasaros atostogas čia dažnai leidžia ir stovyklaujantys mokiniai.

G.Bagdanavičiui priklauso dar dvi „Penkto sezono“ sodybos – viena Kelmės, o kita Lazdijų rajone.

G.Bagdanavičiui priklauso dar dvi „Penkto sezono“ sodybos – viena Kelmės, o kita Lazdijų rajone. Nuo Vilniaus 56 km nutolusioje Gudašių sodyboje naktis vienam žmogui kainuoja nuo 23 iki 26 eurų, o norint išsinuomoti visą sodybą teks pakloti nuo 1009 iki 1345 eurų.

Tiesa, susimokėjus už nakvynę šioje kaimo turizmo sodyboje jums neteks rūpintis pusryčiais ir pietumis, kurie yra įskaičiuoti į kainą. Be to, svečiai galės nemokamai pasilepinti turkiška pirtimi, biliardu ir WiFi interneto ryšiu.

Kaimo turizmo sodyba „Penktas sezonas“ Trakų rajone
Kaimo turizmo sodyba „Penktas sezonas“ Trakų rajone

Tačiau ką veikti tiems turistams, kurie po ramaus laiko leidimo prie ežero ir pirties malonumų pasiilgo ko nors kito? G.Bagdanavičiaus teigimu, netoli sodybos yra net keletas lankytinų objektų, rekomenduojamų turistams, iš kurių žymiausi yra Aukštadvario piliakalnis, Aukštadvario vienuolynas ir vadinamoji Velnio duobė – piltuvo pavidalo 40 m gylio duobė.

Sotūs suvalkietiški patiekalai ant kalno šalia Nemuno

Save šeimos švenčių sodyba vadinanti „Mockynė“ Mikytų kaime, Šakių rajone, svečiams siūlo ne tik poilsį šalia Nemuno, kurio kitame krante matoma Vilkija, bet ir sočius bei skanius suvalkietiškus patiekalus, pavyzdžiui, kiaulienos karką ar keptą kalakutą su troškintais kopūstais.

Kaimo sodybos savininkė Aušra Krisiukėnienė tikino, kad reguliarūs klientai gali užsisakyti norimus patiekalus iš anksto ir gardžiai papietauti. Norintiems sodyboje praleisti daugiau laiko už naktį reikės pakloti 15 eurų. Žūklės mėgėjai čia taip pat nenuobodžiaus, nes už papildomą mokestį galės pažvejoti Bižinio ežere, o sporto gerbėjai galės leisti laiką futbolo ir krepšinio aikštelėse.

A.Krisiukėnienės sodyba įsikūrusi ant kalno, todėl dienos be vėjo čia – retenybė. 

A.Krisiukėnienės sodyba įsikūrusi ant kalno, todėl dienos be vėjo čia – retenybė. „Mockynės“ savininkė taip pat sakė, kad pastaruoju metu gamtos stichijos šioje vietoje yra vis stipresnės – griaustiniai ir žaibai intensyvesni, taip pat iškrenta daugiau kritulių ir dėl to čia yra didžiulė drėgmė.

Tačiau tai tikrai neturėtų atbaidyti labai šalčio bijančių poilsiautojų – sodyboje įrengta kedro medienos pirtis, o šalia jos jūsų laukia sūkurinė vonia.

Aktyvaus poilsio mėgėjams – purvo trasos ir kopimas į uolą

Jeigu esate įsitikinęs, kad nesate sukurtas pasyviam ir ramiam poilsiui, susikraukite savo daiktus ir vykite į Kauno rajoną – Skirmanto Paukščio 2006 m. įkurtą aktyvaus laisvalaikio sodybą „Pagonija“.

Šioje miško apsuptoje 3 hektarų teritorijoje galima palaipioti dirbtine Pagonijos uola ar voratinkliu. Sodybos įkūrėjo teigimu, „Pagonija“ skirta didelėje įtampoje gyvenantiems žmonėms, kuriems adrenalinas padeda atsikratyti nuolatinio streso keliamo nuovargio. Į sodybą dažnai atvyksta įvairių įmonių darbuotojai, kuriems S.Paukštis organizuoja komandų formavimo renginius.

Štai norėdami gauti adrenalino į vieną iš populiariausių „Pagonijos“ statinių – iš betoninių plokščių suregztą uolą kopia tiek vaikai, tiek senjorai.

Štai norėdami gauti adrenalino į vieną iš populiariausių „Pagonijos“ statinių – iš betoninių plokščių suregztą uolą kopia tiek vaikai, tiek senjorai.

„Vyriausiam kopusiam į uolą žmogui buvo 70 metų., o jauniausias buvo mano vaikas, kuriam 4 metai”, – sakė S.Paukštis.

Aktyvaus poilsio sodyba „Pagonija“
Aktyvaus poilsio sodyba „Pagonija“

„Pagonijos“ šeimininko teigimu, norintiems užsiimti aktyviu laisvalaikiu sodyboje geriausia yra suformuoti šešių asmenų grupę, kuri ir galėtų savo jėgas patikrinti įvairiose komandinėse užduotyse miške arba priimti netoli esančiame upelyje įkurtų 400 m ilgio purvo trasų iššūkį. 

„Konkurencija ir gyvenimas verčia ieškoti vis naujų idėjų“, – sako alpinizmu užsiimantis S.Paukštis, ir pridūrė, kad dažnai į sodybą grįžta tie patys žmonės, kiekvieną kartą besitikintys naujų aktyvaus poilsio pramogų idėjų.

Etnografinių švenčių mylėtojams – Naminuko saugoma sodyba

Turistai, jaučiantys nostalgiją XIX a. Lietuvai, kaimo turizmo sodybų sąraše taip pat ras sau tinkamą pasirinkimą. Štai prie didelės medinio Naminuko skulptūros įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Suvalkiečio sodyba“ šeimininkė Aurelija Rutkienė jums ne tik papasakos apie to laikmečio Suvalkijos gyventojų buitį ir tradicijas, bet norintiems padės suorganizuoti ir vestuves bei krikštynas.

Lietuvių filologiją baigusi moteris sakė, kad sodybą nusprendė įsigyti jos vyras, nes sena troba ir aplinkiniai pastatai jam priminė jo gimtinę. Iš pradžių idėjos apie kaimo turizmo plėtojimą ir šeimos švenčių organizavimą pora nepuoselėjo. Pasak A.Rutkienės, vieną dieną jos vyrui esant sodyboje į kiemą įžengė jaunuolių pora, kuri paprašė leisti susituokti XIX a. Suvalkija alsuojančioje teritorijoje.

Pasak A.Rutkienės, vieną dieną jos vyrui esant sodyboje į kiemą įžengė jaunuolių pora, kuri paprašė leisti susituokti XIX a. Suvalkija alsuojančioje teritorijoje.

Poros noras po ilgų svarstymų buvo įvykdytas, o vėliau etnografinių vestuvių ir krikštynų organizavimas pradėtas siūlyti visiems norintiesiems.

A.Rutkienė džiaugėsi, kad tvarkyti etnografinės sodybos teritoriją jai vasarą padeda ir anūkai, kuriems moteris moka atlygį už atliktus ūkio darbus.

„Supranta, kaip sunkiai pinigėlis yra uždirbamas“, – anūkams suteikiamomis gyvenimo pamokomis džiaugėsi suvalkietė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius