-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšaukta kredito unijos „Naftininkų investicijos“ veiklos licencija

Atsižvelgdama į inspektavimo metu kredito unijoje „Naftininkų investicijos“ nustatytą reikšmingą pinigų trūkumą ir kitus pažeidimus bei į tai, kad jos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, Lietuvos banko valdyba pripažino šią kredito uniją nemokia ir atšaukė jos veiklos licenciją.
Taupyklė
Taupyklė / Shutterstock nuotr.

Nustatęs kredito unijos „Naftininkų investicijos“ galimą veiklos riziką Lietuvos bankas atliko inspektavimą ir nustatė, kad kredito unijos grynųjų pinigų suma kasoje yra reikšmingai mažesnė, nei užfiksuota buhalterinėje apskaitoje. Lietuvos bankas pateikė informaciją teisėsaugos institucijoms ir buvo informuotas, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kredito unijoje įvykdytos galimai nusikalstamos veikos.

Pagal kredito unijos Lietuvos bankui pateiktą balansinę ataskaitą, jos turtas sudaro 10,87 mln. Lt, o įsipareigojimai – 12,3 mln. Lt, t. y. kapitalas yra neigiamas (–1,43 mln. Lt). Įvertinus inspektavimo metu nustatytus nuostolius dėl paskolų vertės sumažėjimo, realus kapitalo trūkumas būtų dar didesnis.

Inspektuojant taip pat nustatyta, kad kredito unijos vadovybė neužtikrino veiksmingos vidaus kontrolės, prisiėmė nepagrįstai didelę riziką, nulėmusią reikšmingus nuostolius, gerokai viršijusius jos nuosavą kapitalą. Be to, ji netinkamai vertino skolininkų finansinę būklę, nesudarė reikiamų specialiųjų atidėjinių veiklos rizikai sumažinti, todėl pažeidė Kredito unijų įstatymo, Finansų įstaigų įstatymo ir kitų teisės aktų reikalavimus.

Lietuvos bankas pateikė informaciją teisėsaugos institucijoms ir buvo informuotas, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kredito unijoje įvykdytos galimai nusikalstamos veikos.

Vos tik nustatęs finansinius pažeidimus ir siekdamas užkardyti rizikos augimą, Lietuvos bankas dar balandžio 9 d., kol bus baigtas inspektavimas, uždraudė kredito unijai priimti indėlius ir išduoti paskolas bei nušalino vadovus.

Atsižvelgdama į inspektavimo metu nustatytus pažeidimus ir į tai, kad, pateiktų finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unija nevykdė visų, išskyrus likvidumo, veiklos riziką ribojančių normatyvų, taip pat į tai, kad jos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, kartu ir į tai, kad kredito unija negalėjo pateikti realių mokumą atkuriančių sprendimų, Lietuvos banko valdyba pripažino šią kredito įstaigą nemokia ir visam laikui atšaukė jos veiklos licenciją. Atšaukus licenciją, kredito unija neturi teisės teikti finansinių paslaugų.

Artimiausiu metu Klaipėdos apygardos teismui bus teikiamas prašymas iškelti šiai kredito unijai bankroto bylą. Kredito unijos administratoriumi siūloma skirti UAB „Insolvensa“.

Lietuvos banko valdyba laikinai, kol Klaipėdos apygardos teismas priims nutartį iškelti bankroto bylą, apribojo kredito unijos „Naftininkų investicijos“ teisę naudotis kredito įstaigų sąskaitose esančiomis lėšomis ir disponuoti vertybiniais popieriais. Lietuvos banko valdyba taip pat visam laikui nuo einamų pareigų nušalino kredito unijos administracijos vadovę ir valdybos pirmininkę Lilijaną Laškovą ir paskolų komiteto pirmininką Semioną Laškovą.

Ši kredito unija nėra Lietuvos centrinės kredito unijos narė ir pagal turtą praėjusių metų pabaigoje užėmė 0,6 proc. visos kredito unijų rinkos.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos. Išankstiniais duomenimis, 220 indėlininkų, kuriems priklauso draudimo išmokos, bus išmokėta apie 11,8 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius