Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija už 3,8 mlrd. JAV dolerių Sidnėjuje pastatys antrą oro uostą

Australijos vyriausybė patvirtino ketinanti į antrojo Sidnėjaus tarptautinio oro uosto statybą Bedžeris Kriko rajone investuoti 5 mlrd. Australijos dolerių (3,8 mlrd. JAV dolerių).
Sidnėjus
Sidnėjus / Shutterstock.com

Tuo tarpu pagrindinio Sidnėjaus Kingsfordo Smito oro uosto operatorė „Sydney Airport Holdings“ antradienį galutinai atsisakė dalyvauti naujojo Vakarų Sidnėjaus oro uosto statybos projekte, visų pirma dėl finansinės rizikos ir išlaidų.

„Sydney Airport“ sprendimas atmesti vyriausybės pasiūlymą buvo priimtas mūsų investuotojų – milijonų australų, kurie per pensijų fondus valdo įmonės akcijų, – interesais“, – pareiškė įmonė.

Analitikai „Sydney Airport“ nuogąstavimus pavadino pagrįstais ir pagyrė įmonę už finansinę drausmę. Oro uosto operatorės akcijos antradienį pabrango 0,3 procento.

Tuo tarpu Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas ir infrastruktūros ministras Paulas Fletcheris pareiškė, kad vyriausybė savo planuose buvo atsižvelgusi į du variantus – jeigu „Sydney Airport“ sutiktų dalyvauti projekte, ir jeigu ji atsisakytų dalyvauti.

Išsami informacija apie projekto finansavimą bus paskelbta gegužės 9 dieną, kai bus pristatytas federalinis biudžetas.

Manoma, kad federalinė vyriausybė susiras kitą operatorių arba projektą vykdys pati, įsteigusi atitinkamą valstybinę įmonę, pranešė Australijos televizijos kanalas ABC.

Valdžia tvirtina, kad vien statybos etape į ekonomiką dėl naujojo oro uosto bus įlieta daugiau kaip 1,9 mlrd. Australijos dolerių (1,43 mlrd. JAV dolerių). Iki 4-ojo dešimtmečio pradžios Vakarų Sidnėjuje bus sukurta 9 tūkst. darbo vietų, o ilgainiui – daugiau kaip 60 tūkstančių.

Sidnėjaus tarptautinis oro uostas yra didžiausias Australijoje ir seniausias iš tebeveikiančių šalies oro uostų. Reguliarius skrydžius šis oro uostas aptarnauja nuo 1921 metų. 1995 metais dėl vietos gyventojų skundų dėl triukšmo buvo uždrausti naktiniai skrydžiai (nuo 23 val. iki 6 val. vietos laiku).

Už 8 kilometrų nuo miesto centro įsikūręs Kingsfordo Smito oro uostas 2015 metais aptarnavo 39,7 mln. keleivių ir jau artėja prie savo pajėgumų ribos. Prognozuojama, kad keleivių skaičius Sidnėjuje per kitus du dešimtmečius padidės daugiau kaip du kartus.

Apie būtinybę Sidnėjuje pastatyti antrą oro uostą kalbama nuo 1946 metų.

Jį statyti Bedžeris Kriko rajone, esančiame už 45 kilometrų į vakarus nuo centrinio Sidnėjaus verslo rajono, buvo nuspręsta 2014 metais.

Planuojama, kad naujasis oro uostas pradės veikti 2026 metais ir iš pradžių aptarnaus 10 mln. keleivių per metus. Taip pat manoma, kad naujajame oro uoste nebus taikomas naktinių skrydžių draudimas, nes aplinkui gyvena nedaug žmonių.

Šis rajonas, kaip galima naujojo oro uosto statybvietė, buvo vertintas nuo 1986 metų. Vyriausybė šioje vietovėje įsigijo apie 1,8 tūkst. hektarų žemės ir nuo to laiko rūpinosi, kad apylinkėse nebūtų statoma daug objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius