-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autoriams siūloma palikti sumažintas „Sodros“ įmokas

Naujoji valdžia siūlo nedidinti „Sodros“ įmokų autoriams ir taikyti iki šių metų jiems buvusias mokesčių lengvatas – įmokas skaičiuoti nuo pusės gautų pajamų. Be to, šiomis įmokomis ketinama neapmokestinti pajamų, gaunamų pagal autorines licencijų sutartis.
„Sodra“
„Sodra“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas antradienį priėmė svarstyti „valstiečių žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio parengtas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas: už balsavo 94 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 17.

Pasak R.Karbauskio, sprendimas dėl „Sodros“ įmokų autoriams bus priimtas pavasarį, o ne dabar, ypatingos skubos tvarka, kaip buvo siekiama anksčiau. Jis taip pat sakė, kad pavasarį bus svarstoma galimybė sumažinti „Sodros“ įmokas ir individualiai dirbantiems gyventojams, pavyzdžiui, verslo liudijimų turėtojams, dirbantiems pagal pažymas, ir kitiems.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Algirdas Sysas piktinosi, kad sulaukę pensinio amžiaus autoriai, kuriems dabar siūloma leisti mokėti mažesnes „Sodros“ įmokos, vėliau gaus ir labai mažas pensijas.

„Jūs žiūrite tik per mokų dalį, bet mes turime žiūrėti ir pagal išmokas. Ši pataisa – siūlymas išlaikyti tuos, kurie nemoka įmokų“, – teigė jis.

R.Karbauskis pakeitimais siūlo „Sodros“ įmokomis iš viso neapmokestinti pajamų, gaunamų pagal autorines licencijų sutartis. Iki šių metų autorius turėjo susimokėti tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Meno kūrėjo statusą turintiems darbingo amžiaus asmenims bei gaunantiems pajamas pagal autorines sutartis, socialinio draudimo įmokos, pagal R.Karbauskio pataisas, turėtų būti skaičiuojamos ne nuo viso apskaičiuoto atlygio, o nuo pusės, kaip buvo iki šių metų pradžios.

Tokią pat „Sodros“ įmokų skaičiavimo tvarką siūloma taikyti ir gaunantiems pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Jeigu Seimas tokias pataisas priimtų, biudžetas negautų apie 3 mln. eurų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius