-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autorių teisių gynėjai: „Sodra“ apmokestino ir mirusiuosius

Nuo sausio 1 dienos padidėjusiais „Sodros“ tarifais nepatenkinti nei literatai, nei vertėjai. Bruzda ir autorių teisių gynėjai, kurie sako, kad nauja reforma apmokestino mirusiuosius.
Justinas Marcinkevičius
Justinas Marcinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Sodra Mokesčiai

Kino ar televizijos filmų kūrėjai, panorę pasinaudoti jau mirusio menininko kūriniu, sudarydavo sutartį su jo giminaičiais. Abi pusės pasirašydavo licencinę autorinę sutartį. Tačiau nuo sausio 1 dienos taip paprasta nebus.

Teisių perėmėjai ar paveldėtojai už savo mirusių giminaičių kūrinius bus priversti susimokėti dar ir „Sodros“ įmokas. Nes licencinės sutartys prilyginamos įprastoms autorinėms sutartims. O už gautas pajamas „Sodrai“ reikės susimokėti.

„Kitaip tariant, Justinas Marcinkevičius už „Katedrą“ ar Kazys Binkis už „Atžalyną“ bus „Sodros“ apmokestinti“, – 15min teigė Lietuvos audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos vadovas Justas Garliauskas.

Jei, pavyzdžiui, filmų kūrėjai sumanys sukurti naują filmą pagal Jurgos Ivanauskaitės kūrybą, jos artimiesiems taip pat teks susimokėti „Sodrai“.

Asociacija kreipėsi į „Sodros“ vadovą su laišku, kuriame nuogąstaujama, kad tokio apmokestinimo nėra nė vienoje pasaulio šalyje.

Kodėl susidarė tokia situacija? „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kalbėdamas apie išaugusius „Sodros“ mokesčius, užsiminė, kad siekiama praplėsti „Sodros“ mokėtojų ratą. Iki šiol už licencines sutartis pakakdavo susimokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Tačiau dabar už sutartį reikės mokėti „Sodrai“ nuo visų pajamų.

Pasak J.Garliausko, naujoji tvarka taip pat sukurs beprecedentį atvejį, kai už mirusio autoriaus sukurtų darbo rezultatų panaudojimą teisių perėmėjas, paveldėtojas bus priverstas mokėti socialinio draudimo įmokas.

„Atkreipiame dėmesį, kad vadovaujantis tarptautinėmis konvencijomis ir nacionalinės autorių teisės nuostatomis, autorių teisės saugomos 70 metų po autoriaus mirties. Vadinasi, pvz., 1920 m. sukurto kūrinio autoriaus paveldėtojams, sudariusiems autorinę licencinę sutartį dėl kūrinio panaudojimo 2016 m. ir už tokios licencijos suteikimą gavusiems pajamų, kils prievolė sumokėti socialinio draudimo įmokas“, – „Sodros“ vadovui rašo Asociacija.

Teisių gynėjai akcentuoja, kad tai nebus naujas veiklos rezultatas, bet tik pajamos, gautos už suteiktą leidimą pasinaudoti intelektiniu turtu (intelektine nuosavybe).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius