Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13 /14:18

Bahamose suimtas žlugusios kriptovaliutų biržos „FTX“ įkūrėjas S.Bankman-Friedas

Bahamos salose suimtas 30-metis neseniai bankrotą paskelbusios kriptovaliutų biržos FTX įkūrėjas Samuelis Bankmanas-Friedas, pranešė šalies generalinis prokuroras. Policija nurodė, kad verslininkas suimtas dėl finansinių nusikaltimų, rašo BBC.
Samuelis Bankman-Friedas
Samuelis Bankman-Friedas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį FTX paskelbė bankrotą JAV, todėl daugelis vartotojų negalėjo atsiimti savo lėšų. FTX keitykla leido klientams keisti įprastus pinigus į kriptovaliutas, pavyzdžiui, bitkoinus.

Remiantis praėjusį mėnesį teismui pateiktais dokumentais, FTX buvo skolinga 50 didžiausių kreditorių beveik 3,1 mlrd. dolerių (2,9 mlrd. eurų).

S. Bankman-Friedas bus sulaikytas „pagal mūsų šalies ekstradicijos įstatymą“, sakoma Bahamos generalinės prokuratūros pareiškime.

„Anksčiau šį vakarą Bahamos valdžios institucijos suėmė Samuelį Bankman-Friedą JAV vyriausybės prašymu, remdamosi Niujorko pietinės apygardos pateiktu užantspauduotu kaltinamuoju aktu. Tikimės, kad ryte bus kreiptasi dėl kaltinamojo akto atplėšimo, ir galėsime pasakyti daugiau“, – sakoma JAV prokuratūros tviterio paskyroje.

Bahamose įsikūrusi ir pagrindinė FTX būstinė.

Volstrito reguliavimo institucijos taip pat pranešė, kad imsis veiksmų prieš S.Bankman-Friedą. Antradienį Vertybinių popierių ir biržos komisija apkaltino šį verslininką apgavus investuotojus ir klientus, rašo CNN.

Komisija teigė, kad S.Bankman-Friedas „organizavo kelerius metus trukusį sukčiavimą“, siekdamas nuslėpti nuo FTX investuotojų ir klientų lėšų nukreipimą į jo kriptovaliutų prekybos įmonę „Alameda Research“.

„Teigiame, kad Samas Bankman-Friedas pastatė kortų namelį ant apgaulės pamato, o investuotojams sakė, kad tai vienas saugiausių kriptovaliutų pastatų“, – sakoma Vertybinių popierių ir biržos komisija pirmininko Gary Genslerio pareiškime.

Antradienį S.Bankman-Friedas turėjo duoti parodymus apie FTX žlugimą JAV Kongrese, tačiau dabar jis negalės liudyti.

S.Bankman-Friedo advokatas neatsakė į BBC prašymą pateikti komentarą.

Buvo vadinamas jaunuoju W.Buffettu

S.Bankman-Friedas dar neseniai buvo vadinamas jaunąja legendinio JAV investuotojo Warreno Buffetto versija, o dar spalio pabaigoje jo turimas turtas buvo vertinamas daugiau nei 15 mlrd. dolerių.

Ketvirta didžiausia pagal vertę buvusi kriptovaliutų keitykla FTX apie bankroto procedūros pradžią paskelbė lapkričio 11 d. – po to, kai naudotojai per tris dienas iš platformos ištraukė 6 mlrd. dolerių, o konkuruojanti birža „Binance“ atsisakė gelbėjimo sandorio. Tuo pačiu metu S.Bankman-Friedas atsistatydino iš FTX generalinio direktoriaus pareigų.

Skaičiuojama, kad vienu metu FTX buvo verta apie 32 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius