Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balandį gamtinių dujų kaina toliau augo

Iš Rusijos importuojamos gamtinės dujos Lietuvos šilumos tiekimo įmonėms balandžio mėnesį brango 1,95 procento. Dujos balandį kainavo 1930 Lt/tne su transportavimo mokesčiu. Kovą šilumos tiekėjai už dujas mokėjo 37 litais pigiau – 1893 Lt/tne su transportavimo mokesčiu.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Prieš metus, 2011-ųjų balandžio mėnesį šilumos tiekėjai už dujas mokėjo apie 30 proc. mažiau – 1482 Lt/tne su transportavimo mokesčiu. 2010 metų balandį dujos kainavo 1355 Lt/tne, 2009-ųjų balandį – 1079 Lt/tne, o 2005 metais – vos 440 Lt/tne su transportavimo ir galios mokesčiu.

„Kaip ir kas mėnesį, skelbiame apie gamtinių dujų brangimą miestams, kuriuose šilumos kaina išlieka priklausomi nuo dujų kainos. Dujoms toliau brangstant, vietinio biokuro kaina išliko daugiau nei dukart mažesnė nei importuojamo kuro. Belieka pasikartoti, kad šilumos ūkio orientacija į biokurą yra pagrindinis ginklas siekiant stabilių, nepriklausomų nuo dujų kainos, šilumos kainų“, – sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, miestuose, kuriuose gamtinės dujos yra pagrindinis kuras šilumos gamyboje, vidutinė šilumos kaina balandžio mėnesį buvo apie 30 ct/kWh. Tarp šių miestų – Prienai, Alytus, Joniškis, Trakai, Druskininkai, Anykščiai, Šalčininkai, Kaunas, Šiauliai, Vilnius, Jonava, Klaipėda, Marijampolė, Visaginas.

Tuose miestuose, kuriuose vietinis biokuras yra pagrindinis kuras šilumos gamyboje, vidutinė šilumos kaina balandžio mėnesį buvo apie 22 ct/kWh. Vidutiniškai tiek moka Tauragės, Radviliškio, Molėtų, Utenos, Širvintų, Raseinių, Ignalinos, Varėnos, Šilalės, Birštono, Mažeikių, Kretingos, Lazdijų, Švenčionių, Kelmės, Šilutės ir Plungės gyventojai.
Šiuo metu iš biokuro Lietuvoje tepagaminama apie 20 procentų centralizuotai tiekiamos šilumos. „Tuo pat metu biokuro resursų Lietuvoje pakanka, kad galėtume visus 100 procentų šilumos gaminti iš vietinių atsinaujinančių išteklių“, – sakė V.Stasiūnas.

Remiantis Lietuvos energetikos instituto, Kauno technologijos universiteto, Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos ekspertų išvadomis, Lietuvos atsinaujinančių energijos išteklių atsargos yra didesnės nei visos šalies poreikis šilumos gamybai.

Švedijoje, kurios šilumos ūkis skaičiuojamas tarp moderniausių Skandinavijoje, iš biokuro pagaminama net 80 procentų šilumos, tiekiamos centralizuotai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius