Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai įsipareigojo įvedant eurą dirbti ilgiau

Šalies komerciniai bankai su Lietuvos banku ketvirtadienį pasirašė Tarpusavio supratimo memorandumą dėl gerosios praktikos rengiantis euro įvedimui. Juo bankai įsipareigojo intensyviausiu valiutos keitimo laikotarpiu klientus padaliniuose aptarnauti ilgiau, sudaryti palankias sąlygas įnešti grynuosius litus į banko sąskaitą, taip pat taikyti kitas priemones, kad gyventojai ir verslas galėtų kuo sklandžiau pasikeisti pinigus.
Memorandumas dėl euro
Memorandumas dėl euro / Dainiaus Labučio nuotr.

Padidėjęs gyventojų bei verslo poreikis pasikeisti didelius kiekius grynųjų pinigų pareikalaus ne tik papildomų kiekvieno banko pastangų, bet ir jų sutelktumo, geranoriškumo ir bendro tikslų supratimo.

„Bankams teks itin svarbus vaidmuo keičiant litus į eurus. Siekdamas, kad šis procesas gyventojams ir verslui būtų kuo paprastesnis, Lietuvos bankas inicijavo Memorandumą. Jis apima esminius bankų veiklos aspektus, kurie, išaugus klientų srautams, padėtų išvengti „kamščių“ ir su tuo susijusios gaišaties bei neigiamų emocijų“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, padidėjęs gyventojų bei verslo poreikis pasikeisti didelius kiekius grynųjų pinigų pareikalaus ne tik papildomų kiekvieno banko pastangų, bet ir jų sutelktumo, geranoriškumo ir bendro tikslų supratimo.

BFL/Butauto Barausko nuotr./Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas
BFL/Butauto Barausko nuotr./Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas

„Bankai puikiai suvokia, kad euro įvedimas yra ne tik techniškai sudėtingas, bet ir socialiai jautrus procesas, todėl įvedimo laikotarpiu pagal galimybes pratęs savo skyrių darbo laiką ir skirs papildomų techninių ir personalo resursų, kad euro įvedimas būtų sklandus ir patogus klientams“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Bankų klientai raginami naudotis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, ir taip minimizuoti problemas.

Pasak S.Kropo, atnaujintos informacinių technologijų sistemos pajėgios gerokai sumažinti apkrovas fiziniams bankų skyriams, todėl ir šiandien, ir įvedimo laikotarpiu bankų klientai raginami naudotis elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, ir taip minimizuoti problemas, susijusias su grynųjų pinigų pakeitimu.

Memorandumą pasirašę bankai intensyviuoju valiutos keitimo laikotarpiu šių metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje, atsižvelgdami į klientų srautus, numato pailginti klientų aptarnavimo padalinių darbo laiką, taip pat, esant techninėms galimybėms, 2015 m. sausio 1 dienos antroje pusėje ir sausio 3–4 d. savaitgalį sudaryti sąlygas klientams pasikeisti grynuosius litus į eurus. 2014 m. pabaigoje ir pirmosiomis euro įvedimo dienomis bankai taip pat padidins grynųjų pinigų keitimo operacijas vykdančių darbuotojų skaičių ir taikys kitas sklandų valiutos keitimą užtikrinančias organizacines priemones.

Redo Vilimo/BFL nuotr./Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas
Redo Vilimo/BFL nuotr./Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas

Bankų vadovai su Lietuvos banku taip pat sutarė dėl visą šalies teritoriją dengsiančio bankų padalinių tinklo, per kurį litai į eurus bus keičiami nemokamai. Artimiausiu metu litus į eurus nemokamai keisiančių bankų sąrašą patvirtins Lietuvos banko valdyba.

Lietuvos bankas, siekdamas užtikrinti tinkamą gyventojų aptarnavimą, sklandžią bankų, pinigų pervežimo įmonių veiklą išankstinio eurų paskirstymo metu ir pirmosiomis euro įvedimo dienomis ketina pratęsti bankus ir gyventojus aptarnaujančių Lietuvos banko padalinių darbo laiką, 2015 m. sausio 1 ir 3 d. atidaryti klientų aptarnavimo kasas, o prireikus dirbti ir kitomis poilsio bei švenčių dienomis.

Įvertinę ribotas mažųjų prekybos ir paslaugų teikimo įmonių galimybes numatyti reikalingą lėšų kiekį įkaitui už eurus ir užtikrinti tinkamą išankstinio paskirstymo metu gautų lėšų saugojimą, bankai įsipareigojo mažosioms įmonėms per paskutines penkias kalendorines 2014 m. dienas sudaryti palankias sąlygas apsirūpinti eurų banknotais ir monetomis.

Memorandumą su Lietuvos banku pasirašė operacijas grynaisiais pinigais atliekantys bankai – „Citadele“ bankas, „Danske bank“, DNB bankas, „Finasta“, Medicinos bankas, „Nordea“, SEB bankas, „Swedbank“ ir Šiaulių bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius