Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai nuo šiol vertins ir kliento galimybes būti pašauktam į kariuomenę

Lietuvoje grąžinama privalomoji karo tarnyba. Viena iš sąlygų leisianti jaunuoliams išvengti šaukimo yra sunki materialinė padėtis. Tie, kam reikia maitini šeimą ir vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus, nuo tarnybos galės būti atleisti. Tačiau bankai, išduodami paskolas, nuo šiol vertins kliento galimybę būti pašauktam į kariuomenę.
JAV ir Lietuvos karių pratybos Pabradėje „Vieningas smūgis“
JAV ir Lietuvos karių pratybos Pabradėje „Vieningas smūgis“ / A.Pliadžio nuotr.

Didžiųjų Lietuvos bankų atstovai teigia, kad iki šiol paskolų sutartyse nebuvo numatyta jokių sąlygų, kurios šauktiniams leistų atidėti įsipareigojimų vykdymą. Kiekvienu atveju bankai situaciją vertins individualiai. Taip pat galimybė būti pašauktam į kariuomenę nuo  šiol bus vertinama išduodant paskolas jaunesniems nei 26 metų amžiaus asmenims.

Vertins individualiai

Kol Lietuvoje nebuvo panaikinta privalomoji pradinė karo tarnyba, šauktiniams suteikdavome galimybę iki 12 mėnesių atidėti dalį paskolos įmokų mokėjimų, – teigė A.Žilinskas.

„Šauktiniai dažniausiai yra labai jauno amžiaus, todėl tik nedidelė jų dalis gali turėti ilgalaikių finansinių įsipareigojimų.

Kol Lietuvoje nebuvo panaikinta privalomoji pradinė karo tarnyba, šauktiniams suteikdavome galimybę iki 12 mėnesių atidėti dalį paskolos įmokų mokėjimų, tad ir dabar kiekvieną atvejį svarstytume kartu su klientu individualiai, ieškodami geriausio sprendimo esamoje situacijoje“, – 15min.lt teigė SEB banko Ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas.

123RF nuotr./Susitarimas
123RF nuotr./Susitarimas

Pasak jo, kiekvienoje sudėtingoje finansinėje situacijoje, ieškoma geriausios išeities: „Ir šiandien netekus darbo, gimus vaikui, susirgus ar labai sumažėjus pajamoms atidedame paskolos dalies mokėjimus.“

Sutartyse nenumatyta

Paskolų sutartyse nuostatų, kaip šauktiniui tarnybos atveju nereikėtų vykdyti paskolinių įsipareigojimų, nėra, – teigė S.Abraškevičius.

Banko „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius 15min.lt teigė, kad šiuo metu sudarytose sutartyse nenumatyta teisė jų nevykdyti, jei asmuo pašaukiamas atlikti karinės tarnybos.

„Paskolų sutartyse nuostatų, kaip šauktiniui tarnybos atveju nereikėtų vykdyti paskolinių įsipareigojimų, nėra. Tokie klientai galėtų kreiptis į banką ir būtų stengiamasi surasti bendrą paskolos turėtojui ir bankui tinkantį sprendimą“, – paaiškino jis.

Įsipareigojimai nedings

Kad įsipareigojimai bankui lieka galioti, kai asmuo yra pašaukiamas į karinius mokymus, 15min.lt patvirtino ir „Danske Bank“ asmeninės bankininkystės tarnybos direktorė Jūratė Nedzinskienė:

Juratė Nedzinskienė
Juratė Nedzinskienė

„Šiuo metu neturime atskiros procedūros, kuri apibrėžtų banko veiksmus, jei klientas yra pašaukiamas į karinę tarnybą. Įsipareigojimai lieka galioti visais atvejais, tačiau bankas kiekvieną klientą vertina individualiai ir atsižvelgiant į pasikeitusią kliento situaciją ir aplinkybes, ieško abiem pusėm priimtinų sprendimų.“

Riziką įvertins

Tarnybos išvengti galėtų darantys karjerą ir turintys finansinių įsipareigojimų, todėl negalintys tarnauti Lietuvos kariuomenėje už mažesnį atlygį, asmenys, – nurodė M.Neimontas.

Bankų atstovai teigė, kad papildoma rizika 9 mėnesius nevykdyti finansinių įsipareigojimų bus įvertinta suteikiant paskolą jaunesniems nei 26 asmenims, tačiau, ar tai galėtų didinti paskolos kainą, pašnekovai spėlioti nenorėjo.

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai, kapitonas Mindaugas Neimontas 15min.lt nurodė, kad tarnybos galėtų išvengti siekiantys aukštojo mokslo diplomo, darantys karjerą, turintis finansinių įsipareigojimų, todėl negalintys tarnauti Lietuvos kariuomenėje už mažesnį atlygį. Kiekvieną atvejį nagrinės speciali komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius