Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankų stabilizavimo fondas – tik kalbos?

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas tikina, kad kalbos apie išvežamą Lietuvoje reziduojančių užsienio bankų kapitalą – laužtos iš piršto. Tačiau jis pripažįsta, jog jau būtina kurti bankų stabilizavimo fondą. Anot jo, toks fondas „suteiktų kažkokią ramybę“.
Buvęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas
Lietuvos banko pirmininkas R.Šarkinas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos banko vadovas R.Šarkinas iš Seimo tribūnos antradienį pareiškė, kad Lietuvos bankų situacija nėra labai bloga. Jis paneigė kalbas, esą užsienio patronuojantys bankai išsivežė pinigus iš savo padalinių Lietuvoje. „Neišsivežė“, – pareiškė R.Šarkinas.

Socdemė Irena Šiaulienė norėjo sužinoti, ar pagrįstos vis pasigirstančios kalbos apie lito devalvavimą. „Toks žingsnis mūsų problemų neišspręstų ir mūsų įsipareigojimas iki euro įvedimo išlaikyti litą stabilų bus vykdomas“, – teigė R.Šarkinas.

Seimūnams, kurie kalbėjo, kad lito devalvavimas anksčiau ar vėliau neišvengiamas, R.Šarkinas patarė verčiau patylėti, kad nekiltų panika.

Paramos gali prireikti

„Tvarkietis“ Remigijus Ačas klausė, ar R.Šarkinas prisiims asmeninę atsakomybę, jei bankrutuos bent vienas komercinis bankas. R.Šarkinas tikino, kad toks pavojus Lietuvai kol kas negresia. „Pasakyti, kad mūsų bankams jokios paramos nereikės, negalima“, – vis dėlto pripažino R.Šarkinas. Beje, būtent antradienį tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ paskelbė, kad lietuviško kapitalo bankams gali prireikti Vyriausybės paramos.

„Tvarkietis“ Andrius Mazuronis norėjo sužinoti, ar Lietuvoje dar nereikia fizinių asmenų bankroto įstatymo. Pasak jo, 106 tūkst. namų ūkių yra paėmę paskolas būstui įsigyti ir esą ne visi sunkmečiu galės mokėti įmokas. R.Šarkino nuomone, bankai visai nesuinteresuoti, kad jų skolininkai bankrutuotų. Todėl kiekvienu konkrečiu atveju esą linkę tartis su skolininkais.

Reikia stabilizavimo fondo

R.Šarkinas pareiškė tikintis, kad bankų stabilumą užtikrins bankų stabilizavimo fondas.

Portalas 15min.lt primena, jog vakar pranešta apie kuriamą bankų stabilizavimo fondą. Jo lėšas, maždaug 3 mlrd. litų, esą sudarys Vyriausybės ir Lietuvos banko įnašai.

Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius portalui 15min.lt sakė abejojantis, ar toks fondas apskritai atsiras.

„Kol kas vyksta tik diskusijos, – sakė A.Butkevičius. – Tokie fondai kuriami tik turtingose šalyse ir tik kylant ekonomikai, kad būtų galima bankams padėti ekonomikai smunkant.“

Anot A.Butkevičiaus, Lietuvos bankas net ir negalės skirti lėšų tokiam fondui, nes jų naudojimą griežtai reglamentuoja nuostatai. Tuo tarpu Vyriausybė pinigų neturi, o jei nuspręstų skolintis, tai tik padidintų fiskalinį deficitą. „Esant ekonomikos krizei tai galėtų išgelbėti žlungančius bankus, nes indėliai dabar apdrausti net iki 100 tūkst. eurų“, – pripažino tokio fondo teigiamą pusę A.Butkevičius.

Pasak A.Butkevičiaus, patys komerciniai bankai į tokį fondą lėšų neįneš, nes jie tuo paprasčiausiai nesuinteresuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius