Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 01 /16:05

Bankui „Nordea“ Seime pasiūlyta kompensuoti dalį skolininkų frankais praradimų

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį išsakė savo nuomonę dėl Šveicarijos frankais išduotų paskolų. Bankui „Nordea“ patarta esamus paskolų likučius konvertuoti į eurus pagal paskolų išdavimo metu buvusį kursą. Banko atstovas sprendimą vadina niekiniu.
„Nordea“ bankas
„Nordea“ bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokiu būdu bankų klientams tektų prisiimti iki paskolos likučio perskaičiavimo momento patirtus nuostolius.

Euras Šveicarijos franko atžvilgiu, lyginant su 2008 m., yra sustiprėjęs apie 50 proc.

Komitetas taip pat rekomendavo Lietuvos bankui įvertinti, ar toks sprendimo būdas, jeigu jis būtų įgyvendintas, nesukeltų grėsmės Lietuvos bankų sistemos stabilumui.

Tokioms rekomendacijoms pritarė 6 komiteto nariai, 3 balsavo prieš, ir vienas susilaikė.

„Nordea“ Lietuvos skyriaus ir klientų ginčas kilo dėl 2008 metais išduotų paskolų Šveicarijos frankais.

15min jau rašė, kad su banko siūlymais nesutinkantys klientai ketina kreiptis į teismą.

Bankas numoja ranka

„Nordea“ teisės departamento vadovo pavaduotojas Vilmantas Martišius teigia, kad LR Seimo statute nėra suteikta teisės Seimo komitetams spręsti indvidualių ginčų.

„Seimo komitetai turi teisę užsiimti teisėkūrine veikla ir atliekant parlamentinę kontrolę vertinti Valstybės institucijų veiklą, tačiau neturi teisės patys reikalauti pakeisti priimtus sprendimus ar kištis į civilinius banko ir jo klientų santykius“, – aiškina V.Martišius.

Anot jo, nagrinėjant šį klausimą Biudžeto ir Finansų komiteto posėdyje banko atstovai neišgirdo nei pasiūlymų tobulinti teisės aktus, nei buvo svarstoma valstybės institucijų veikla ir tuo esą gali įsitikinti visi pasiskaitę komiteto posėdžių protokolus.

“LR Seimo statute nėra suteikta teisės Seimo komitetams spręsti indvidualių ginčų, todėl Seimo Biudžeto ir Finansų reikalų komitetas priimdamas tokį sprendimą veikė galimai pažeisdamas jo veiklą reglamentuojantį teisės aktą ir viršydamas savo kompetencijos ribas, todėl priimtas sprendimas yra niekinis“, - teigia V.Martišius.

„Nordea“ atstovas primena, dar kartą primena, LR Konstitucijos 109 str. teisingumą Lietuvoje vykdo tik teismai. O banko ir jo klientų ginčus neteismine tvarka nagrinėja Lietuvos Bankas, kuris jau priėmė klientams nepalankų sprendimą – jo klientai neapskundė teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius