-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biržoje kotiruojamų bendrovių vadovų sandorių rinka atsigavo

Biržoje kotiruojamų bendrovių vadovų sandorių rinka pernai, palyginti su 2009 metais, išaugo daugiau nei dvigubai, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, pernai, palyginti su 2009–aisiais, bendrovių vadovų ir su jais susijusių asmenų sandorių „Nasdaq OMX Vilniaus“ biržoje ir už jos ribų skaičius išaugo 2,3 karto, iki 2,1 tūkst., o akcijų apyvarta – 2,5 karto, iki 33,94 mln. litų.

Banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas pažymi, kad vertinant šių sandorių rinką būtina atskirti, kiek jie susiję su įmone, o kiek – su jos savininkais.

Anot VPK, bendros apyvartos padidėjimą galima būtų paaiškinti itin dideliais sandoriais „City service“ pozicijoje praėjusių metų pradžioje, investicijų bendrovės „Hermis capital“ pardavinėtomis „Snaigės“ akcijomis tiek reguliuojamoje rinkoje, tiek už jos ribų ir „Agrowill group“ akcijų pirkimo sandoriu.

Banko „Finasta“ analitikas Tadas Povilauskas pažymi, kad vertinant šių sandorių rinką būtina atskirti, kiek jie susiję su įmone, o kiek – su jos savininkais.

„Gali būti, kad tokie veiksmai buvo inicijuoti dėl to, kad patys įmonės savininkai galbūt turi tam tikrų problemų ir yra priversti pardavinėti akcijas – gal jiems reikia pinigų arba jie nemato perspektyvų", – aiškina jis ir kaip pavyzdį nurodo pertvarką investicijų bendrovėje „Hermis capital“.

Rinkoje buvo kalbama, kad „Hermis capital“ išnaudojo gerą progą pasitraukti didesne kaina iš šaldytuvų gamintojos akcininkių.

Mat 2010 metų pradžioje pasirodžiusios informacijai apie planuojamą projektą Kazachstane ir vėliau pranešus apie gerėjančius „Snaigės“ veiklos rezultatus, įmonės akcijų kaina biržoje gerokai pašoko, nors planai atidaryti gamyklą svetur kol kas sunkiai stumiasi į priekį.

Spekuliacijų rinkoje buvo ir daugiau. Pavyzdžiui, „Hermis capital“ pasinaudojo gera proga uždirbti iš restruktūrizuojamos „Agrowill group“ akcijų, pirktų spekuliaciniais tikslais, brangimo.

„Agrowill Group“ atveju strateginis tikslas buvo, kad obligacijų savininkai konvertuotų obligacijas į akcijas, todėl įmonės savininkai darė tam tikrų pirkimų per rinką. Be to, norima daryti pirminį viešą akcijų siūlymą (angl. IPO) Lenkijoje už ganėtinai aukštą kainą, todėl irgi reikėjo rinkoje palaikyti kainą“, – teigė T.Povilauskas.

Pernai nemažas pinigų sumas į „Aprangos“ akcijas investavo bendrovė „Minvista“.

„Manau, kad įmonės savininkai tiki ilgalaikėmis „Aprangos“ perspektyvomis ir, galbūt, yra plėtros galimybių ateityje. Vis dėlto pagrindiniai akcininkai žino daugiau nei smulkieji ir jie ta informacija naudojasi“, – sakė T.Povilauskas.

Daugiau vadovų ar su jais susijusių asmenų sandorių taip pat buvo Šiaulių banko, „Grigiškių“, „Limarko laivininkystės kompanijos“ akcijomis, o 2010–ųjų pabaigoje – „Rokiškio sūrio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius