-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: Atskleista „Apple“ bitkoino paslaptis ir Elono Musko „pokštai“

Dar viena spalvinga ir gyva savaitė bitkoino (BTC) ir kripto pasaulyje vieniems atnešė didelių pelnų, kitiems nuostolių, dar buvo netikėtų naujienų ir gerų žinių dėl šio vis dar jauno sektoriaus plėtros.
Dogecoinas
Dogecoinas / 123RF.com nuotr.

Valstybinis bankas imasi BTC. Vienas didžiausių ir valstybės valdomas Šveicarijos bankas „PostFinance“ pradeda bendradarbiauti su skaitmeninio turto banku „Sygnum“ ir savo klientams pasiūlys su kriptovaliutomis susijusių paslaugų.

Senbuvio pasitraukimas. Viena iš didžiausių bitkoino P2P (peer-to-peer) prekyvietė „Paxful“ paskelbė dėl vidinių įmonės problemų stabdanti šios platformos darbą ir nežino, ar jis bus atnaujintas. Klientai raginami pasiimti savo pinigus ir perkelti į kitas P2P platformas, kuriose prekyba vyksta tiesiogiai tarp pirkėjo ir pardavėjo, taip geriau apsaugant jų privatumą. Vasarį apie nutraukiamą veiklą paskelbė ir kita P2P BTC prekybos paslaugų senbuvė „LocalBItcoins“, kuri aktyvi buvo ir Lietuvoje.

„Apple“ bitkoino paslaptis. Šią savaitę netyčia išsiaiškinta, kad bene visuose „Apple“ operacinę sistemą „macOS“ naudojančiuose įrenginiuose nuo 2018 m. yra paslėpta Bitkoino baltoji knyga. Tai 2008 m. spalį paskelbtas 9 puslapių dokumentas, pirmą kartą viešai pristatęs Bitkoino protokolo idėją. Kas ir kodėl paslėpė šį dokumentą – neaišku. Savo ruožtu, kompanijos vadovas Timas Cookas 2021 m. yra pripažinęs, kad jis investavo į kripto turtą, tačiau tuomet jis nepatikslino, ar tai yra BTC ar kažkas kito.

Elono Musko „pokštai“. Rinką šią savaitę purtė ir vienas turtingiausių pasaulio žmonių, Elonas Muskas, pernai nusipirkęs „Twitter“ socialinį tinklą. Milijardierius šią savaitę pakeitė tinklo logotipą į kaip pokštas sukurtos kriptovaliutos Dogecoin (DOGE) simbolį – šiba inu veislės šuns „portretą“. Tądien DOGE kaina pašoko daugiau nei 30 proc., tačiau nuo tada jau yra nukritusi daugiau nei 10 proc. Koks Musko planas su DOGE – neaišku, tačiau rinkos dalyviai įtaria, kad kažkas iš Musko aplinkos pasinaudojo žiniomis apie planus pakeisti logotipą ir iš anksto užsipirko šių žetonų.

Projektas Vilniuje. Naujas veiklos kryptis pasitvirtinusi Lietuvos BTC ir kripto rinkai atstovaujanti „Crypto Economy Organisation“ su Vilniaus savivaldybe pradeda projektą, kuriuo siekia skaitmenizuoti sostinės galerijose esančius ir menininkų turimus darbus. Tokie skaitmenizuoti darbai bus išskaidyti į skaitmeninius žetonus – jie bus tarsi paveikslo „akcija“, į kurią galima investuoti.

BTC „kasimas“. Į su klimato kaita kovojančias technologijas investuojantis rizikos kapitalistas Danielis Battenas paskelbė naujausius savo tyrimus ir dabar tvirtina, kad BTC tarsi ir yra „žaliausia“ industrija. Jo skaičiavimais, anglis ir dujos sudaro apie 44 proc. Bitkoino tinklo suvartojamos elektros energijos šaltinių ir ši dalis vis mažėja. Savo ruožtu hidroenergetika sudaro 23 proc., arba didžiausią dalį. Tuo metu, „Our World in Data“ duomenimis, pasaulio elektros tinkluose daugiausiai teka anglies pagalba sugeneruota energija (37 proc.).

BTC ir ETH kainos. Tuo metu BTC ir kripto rinka šią savaitę toliau blaškosi mažiau daugiau įprastuose rėmuose – BTC toliau svyruoja apie 28 000 JAV dolerių ribą. Daugiau išsiskyrė ethereum (ETH) žetonas, kuris pirmą kartą nuo pernai rugpjūčio perkopė 1900 JAV dolerių ribą, tačiau šiandien ir vėl nusileido žemiau. Šis brangimas siejamas ir su balandžio 12 d. laukiamu svarbiu Ethereum blokčeino atnaujinimu. Kalbėdami apie BTC, kai kurie analitikai svarsto, kad nors pastaruoju metu BTC turinčių adresų skaičius vis dar auga sparčiausiai nuo 2021 m. pradžios ir pasiekė naują rekordą (45,39 mln.), rinka dabar, panašu, patenka į „pereinamajį“ laikotarpį. Tai yra, kaina kurį laiką blaškysis siauruose rėžiuose prieš pasirenkant naują, aiškesnę kryptį.

BTC kaina per mėnesį:

coingecko.com iliustracija/Bitkoino kaina
coingecko.com iliustracija/Bitkoino kaina

Milijardinė BTC investicija. JAV IT kompanija „MicroStrategy“ dar padidino savo BTC portfelį – už 29,3 mln. JAV dolerių nupirkta 1045 BTC, o portfelis pasiekė 140 000 BTC (3,9 mlrd. JAV dolerių). Jei ankstesni skaičiavimai teisingi, bendrovė dabar turi dar bent 85 mln. JAV dolerių, numatytų BTC pirkimams.

BTC būsto paskolos. JAV kompanija „Moon Mortgage“ keliose valstijose pradėjo teikti būsto paskolas, kur BTC, ethereum (ETH) ir USD coin (USDC) gali būti panaudoti kaip užstatas. Be to, kompanija taip pat tvirtina, kad klientai vistiek gali kontroliuoti savo užstatytus žetonus ir jais prekiauti.

Mokėjimo kortelės. „The Bitcoin Company“ pristatė naują paslaugą, kuri, kaip teigia pati kompanija, leidžia pakeisti visas turimas bankines mokėjimo korteles taip, kad, apsipirkinėjant kompanijos partnerių parduotuvėse vartotojai galės susigrąžinti dalį pinigų BTC forma. Kol kas ši paslauga teikiama tik JAV, bet bendrovė žada plėstis ir į kitas šalis.

Kripto vagystės. Skaičiuojama, kad pirmą metų ketvirtį nusikaltėliai pavogė 452 mln. JAV dolerių vertės kripto, arba 65 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu. Didžiąją dalį (316 mln. JAV dolerių) sudarė dvi vagystės, tačiau, 200 mln. JAV dolerių netekusio „Euler Finance“ projekto vagis dalį pinigų sugrąžino.

NFT vagystės. Kripto saugumo kompanija „PeckShield“ skaičiuoja, kad kovą buvo pavogta 10,9 mln. JAV dolerių vertės NFT (non-fungible token, arba nekeičiamasis žetonas), arba 33 proc. mažiau nei vasarį, o daugiau nei pusė tokių pavogtų NFT parduodama per mažiau nei dvi valandas.

Ir pabaigai – Satoshi Nakamoto, Bitkoino protokolą sukūręs nežinomas asmuo ar jų grupė, balandžio 5 d. šventė savo 48-ąjį gimtadienį. Tačiau tai taip pat greičiausiai tik Satoshi pasirinkta simbolinė data – 1975 m. balandžio 5 d. Kodėl? Nes 1933 m. balandžio 5 d. JAV buvo išleistas prezidento įsakas, draudžiantis amerikiečiams turėti aukso (išskyrus kai kuriuos papuošalus ir kolekcines monetas), kurį jie turėjo pristatyti centriniam bankui. Ir šis draudimas buvo panaikintas tik 1975 m. Tuo metu, BTC technologija turėtų užtikrinti apsaugą nuo tokių istorijų pasikartojimo.

Iliustracija/Iliustracija
Iliustracija/Iliustracija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius