Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: bitkoino mokesčių „drama“, Lietuva aplenkė Estiją, kritusi kaina

Šią savaitę bitkoino (BTC) operacijų mokesčių „drama“ dar labiau sustiprėjo – naudotis BTC tapo žymiai brangiau ir sudėtingiau. Tarp kitų naujienų – Lietuvoje licencijas turinčių kripto paslaugų teikėjų yra keturis kartus daugiau nei Estijoje, o bitkoino kaina per savaitę nukrito 10 proc.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mokesčių „drama“. Mokestis už BTC persiuntimą šią savaitę vienu metu kainavo ir apie 30 JAV dolerių, o patvirtinimo laukiančių operacijų skaičius pasiekė rekordines aukštumas.

Bitkoinas veikia panašiai, kaip restoranas, į kurį nori patekti daug žmonių – kuo didesnė eilė, tuo kai kurie laukiantieji sutinka mokėti didesnius mokesčius, kad patektų į restoraną greičiau. Tad dėl naujo tipo skaitmeninių žetonų bumo labai stipriai išaugus bitkoino blokų grandinės paklausai, BTC „kasėjai“ turėjo patvirtinti neįprastai daug operacijų. Norintieji jas patvirtinti greičiau, sutiko mokėti daugiau, taip pabrangindami paslaugą ir visiems kitiems, nes „kasėjai“ pirmiausia rinkosi pelningiausias operacijas.

Nuo šią savaitę pasiekto piko, mokesčiai ir nepatvirtintų operacijų skaičius stipriai sumažėjo ir penktadienį BTC persiuntimas jau kainavo apie 1 JAV dolerį. Tačiau ginčai dėl įvairiausių šios temos aspektų toliau verda. Mokesčių šuolis priminė apie tokių BTC mokėjimus atpiginančių ir paspartinančių technologijų kaip „Lightning Network“ (LN) svarbą.

Ji veikia panašiai kaip bankų mokėjimo kortelės – mokėjimas užskaitomas, tačiau pinigai iš, pvz., pirkėjo banko sąskaitos į pardavėjo banko sąskaitą patenka tik gerokai vėliau. Bet kuriuo atveju, primenama, kad ir toliau populiarėjant BTC, šie operacijų mokesčiai yra užprogramuoti didėti, todėl didžioji dalis kasdienių mokėjimų bus atliekami naudojantis tokiais sprendimais, kaip LN.

Pokyčiai Estijoje. Estai suskaičiavo, kad dabar šalyje vis dar veikia 100 licencijas turinčių kripto paslaugų teikėjų, arba beveik keturis kartus mažiau nei pernai kovą ir beveik septynis kartus mažiau nei 2021 m. vasarą. Dalis bendrovių nutraukė veiklą pačios, daliai buvo atimtos licencijos.

Pixabay nuotr./Talino centras, Estija
Pixabay nuotr./Talino centras, Estija

Palyginimui, Lietuvoje dabar veikia apie 380 tokių paslaugų teikėjų. Abiejose valstybėse tokių bendrovių sumažėjo sugriežtinus šiam verslui keliamus reikalavimus. Estijoje tai buvo padaryta pernai kovą, o Lietuvoje – šiemet vasarį, kuomet tokių bendrovių sumažėjo nuo 840 iki 206, bet nuo tada jų beveik padvigubėjo.

Naujos galimybės verslui. Sukaupusi vieną didžiausių pasaulyje BTC portfelių, JAV IT kompanija „MicroStrategy“ pristatė aukščiau jau minėta „Lightning Network“ technologija paremtą platfomą. Ji skirta panaudoti BTC mokėjimus klientų, darbuotojų, renginių lankytojų ir t.t. lojalumui, įsitraukimui didinti.

Jei šis pasiūlymas bus sėkmingas, tai gali stipriai padidinti BTC naudojimą. Be to, ilgesniu laikotarpiu verslams ir vartotojams gali kilti vis daugiau klausimų, dėl kai kurių kitų žetonų reikalingumo, nes tai, ką jie siūlo, galima padaryti su žymiai saugesne ir patikimesne BTC technologija.

BTC kaina. Šią savaitę BTC dar atpigo ir penktadienį artėja 26 000 dolerių link. Per savaitę kaina nukrito 10 proc. Kodėl tai vyksta, aiškių priežasčių nėra, bet rinkoje vis dar yra menkas likvidumas, kas sustiprina kainų svyravimus.

Bet kuriuo atveju, pačioje rinkoje kol kas nematyti svarbių pokyčių, kurie galėtų lemti kainos kryptį artimiausiu metu. Savo ruožtu pastarosiomis savaitėmis buvęs eilinis didelis itin spekuliatyvių ir su memais susijusių žetonų „kazino“ kol kas rimsta. Pavyzdžiui, į 50 didžiausių pagal rinkos kapitalizaciją žetonų sąrašą praėjusią savaitę patekęs pepe (PEPE) nuo praėjusį penktadienį pasiektų aukštumų jau atpigo 75 proc., tačiau per dvi savaites vis dar yra pabrangęs daugiau nei 300 proc.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Valstybinis BTC planas. Dar vienas pavyzdys, kaip valstybės imasi pritaikyti BTC – Lichtenšteinas planuoja leisti savo piliečiams mokėti valstybines įmokas BTC bei neatmeta galimybės investuoti į BTC.

Mokesčių inspekcija. ES ruošiasi patvirtinti naują susitarimą, leidžiantį nacionalinėms mokesčių inspekcijoms keistis informacija apie gyventojų turimus BTC, kripto žetonus bei NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas). Daugiau detalių, kas kaip ir kada ir ar tikrai tai įvyks, kol kas nėra.

BTC nesustabdė net Kinija. Savo ruožtu, blokų grandinės technologijos analizės kompanija „Chainalysis“ skaičiuoja, kad net Kinija nesugebėjo visiškai išstumti BTC ir kripto iš šalies – nors po draudimo skaičiai sumažėjo perpus, mėnesiniai BTC ir kripto srautai į Kiniją pernai vis dar sudarė apie 17 mlrd. JAV dolerių.

Žmogaus teisės. Niujorke įsikūręs Žmogaus teisių fondas iš savo Bitkoino vystymo fondo skyrė 455 000 JAV dolerių paramą 12 Bitkoino projektų, padedančių geriau užtikrinti žmogaus teises. Iki šiol iš viso paremta 80 projektų, kuriems skirta beveik 3 mln. JAV dolerių.

„PayPal“ klientų portfelis. „PayPal“ klientų šioje platformoje laikomo BTC, ethereum (ETH) ir kripto vertė pirmo ketvirčio pabaigoje siekė 943 mln. JAV dolerių, arba 56 proc. daugiau nei metų pradžioje. Panašu, kad tokį padidėjimą daugiausiai lėmė išaugusios kainos, o ne augę šio turto portfeliai.

BTC pašte. Kanados BTC platforma „Bull Bitcoin“ paleido naują būdą pirkti BTC be jokių tapatybės patvirtinimų – užtenka nueiti į Kanados pašto skyrius, nuskanuoti QR kodą ir sumokėti grynaisiais ar kortele.

DeFi bankas. Berlyno „Unstoppable Finance“ kompanija sako sukursianti reguliuojamą DeFi (decentralizuotų finansų) banką, kuris, anot jų, teiks visas įprastas bankininkystės paslaugas.

Konfiskavimai. Nuo 2021 m. Izraelis konfiskavo apie 190 „Binance“ keitykloje turimų sąskaitų ir jų turinį, teigdamas, kad jos susijusios su teroristais.

Draudimas Argentinoje. Šimtaprocentinės metinės infliacijos nesuvaldęs Argentinos centrinis bankas uždraudė mokėjimo paslaugų programėlėms teikti BTC ir kripto prekybos paslaugas.

„Kasimo“ mokesčiai. Skaičiuojama, kad BTC „kasėjai“ pernai į Kazachijos biudžetą sumokėjo apie 7 mln. JAV dolerių vertės mokesčių.

Ir pabaigai – apie 48 procentai apklaustų amerikiečių balandį nerimavo dėl savo pinigų bankuose, arba šiek tiek daugiau nei 2008 m. rugsėjį, kuomet žlugo JAV investicinės bankininkystės milžinas „Lehman Brothers“, pažymėdamas Didžiosios recesijos pradžią, rodo naujausia „Gallup“ apklausa. Šiemet diskutuota, kad prie BTC ralio prisidėjo ir nerimas dėl bankų problemų, tad jei tokios nuotaikos išliks ir toliau, tikėtina, žmonės bus atviresni alternatyvoms, pvz., BTC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius