Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 06 /09:01

Vyriausybė patvirtino kitų metų nacionalinio biudžeto projektą

Vyriausybė antradienio rytą sutarė, kaip galima būtų užkamšyti beveik milijardo litų skylę kitų metų biudžete. Diržus ketinama veržti praktiškai visiems.
Pinigai
Pinigais kitąmet Lietuvoje nelis niekam. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vyriausybė vienbalsiai patvirtino kitų metų biudžetą. Kaip ir kalbėta pirmadienį, bus mažinamos valstybės išlaidos 4 proc., sumažintos pensijos bus atkurtos tik dalimi, šiek tiek gali kentėti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, sustabdyti ketinama vadinamąjį vaiko fondą (iš kurio mokami alimentai).

„Visam viešajam sektoriui mažinamos išlaidos 4 proc., tai leidžia bendrai sumažinti išlaidas viešajame sektoriuje apie 600 mln. Lt, – sakė premjeras Andrius Kubilius. – Radome sprendimą, kad daugiau nebemažėtų krašto apsaugos finansavimas. Kaip žinote, priėmėme sprendimą, kad kitais metais pensijos, kurios buvo sumažintos 2009 metų pabaigoje, bus atstatomas, bet iš pradžių tik 50 proc. Kiek galiu spėti, Seime dar bus svarstoma įvairių variantų, kur papildomai rasti pajamų, siekiant kad krizės įveikime galbūt labiau dalyvautų tie, kas yra labiau pasiturintys.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taupys tik dalinai atkurdama pensijas nuo kitų metų, mažindama prognozuotą maksimalių išmokų dydžių augimą, taip pat siūloma sustabdyti arba panaikinti vadinamąjį alimentų fondą, ketinama mažinti atlyginimus, ministerijos kanceliarines išlaidas ir pan.

„Tarkim, ligoje ir motinystėje atstatant draudžiamąsias pajamas, turėtų labai ženkliai padidėti maksimali išmoka. Taigi kartu su lydinčiaisiais įstatymų projektais siūloma palikti esamame lygyje maksimalias išmokas“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, jo valdoma ministerija išlaidas ketina susimažinti maždaug dešimtadaliu ir taip sutaupys 146 mln. Lt. Mažinamas mokinio krepšelio fondas (nors pats mokinio krepšelio dydis – 3 310 Lt – nesikeis), šiek tiek mažinami aukštųjų mokyklų asignavimai. Bus peržiūrimi švietimo darbuotojų darbo užmokesčių fondai, kvalifikacijos kėlimui skirtos lėšos.

„Kitąmet nebus moksleivių dainų šventės, atidedame neformalaus popamokinės veiklos krepšelio įvedimą, bus renovuojama keliolika arba keliasdešimt mokyklų mažiau“, – sakė G.Steponavičius.

Privalomojo sveikatos draudimo fondas netenka 145 mln. Lt kitąmet palyginti su šiais metais (maždaug 5 proc.). „Už tą patį kiekį gydymo paslaugų, gydymo įstaigos gaus mažiau lėšų“, – sakė Sveikatos apsaugos ministras Raimundas Šukys.

Prabangos mokesčių nebus?

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigė, kad nuo kitų metų pensijas reikia atkurti visiškai, įvesti prabangos mokesčius – nekilnojamojo turto mokestį, mokestį už įvairias prabangos prekes (jachtas, prabangius automobilius, sraigtasparnius ir pan.).

A.Kubilius pritaria prabangos mokesčiams, tačiau abejoja, kad Seimas gali jam pritarti.

„Matant iššūkius, nereikia baimintis mažinti išlaidų, nereikia baimintis ir ieškoti papildomų pajamų. Bet tai priklauso nuo Seimo, ar ten bus rastas sprendimas dėl panašių pajamų sugeneravimo. Iki šiol visos pastangos priimti sprendimus dėl nekilnojamojo turto mokesčio ar automobilių mokesčio Seime nebūdavo sėkmingos“, – sakė A.Kubilius.

„Remiantis tokia logika mes tuoj apmokestinsime viską, kas juda, kiekvieną, kuris dirba kūrybiškai ir sunkiai“, – sakė vadinamiesiems prabangos mokesčiams prieštaraujantis G.Steponavičius.

D.Jankauskas tikisi, kad Seimas sugebės dar patobulinti kitų metų biudžeto projektą.

„Geriau toks sprendimas negu jokio. Jeigu Seimas matys galimybę per prabangos mokestį ar kitais būdais įgyvendinti pilną pensijų atstatymą, be abejo, tokiomis galimybėmis naudosimės. Aš, kaip Seimo narys, prisidėsiu prie tokių iniciatyvų“, – sakė D.Jankauskas.

Seime kitų metų biudžeto projektas dar kartą bus svarstomas ketvirtadienį.

Niūrios prognozės

Priminsime, kad spalio mėnesį Vyriausybė pritarė biudžetui remdamasi senomis makroekonominėmis prognozėmis, kurias smarkiai pabloginus praeitą savaitę biudžete vėl atsirado skylė.

Dabar Finansų ministerija prognozuoja, kad kitąmet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) augs vos 2,5 proc. (vietoje anksčiau prognozuotų 4,7 proc.). Ekonomika augs lėčiau nei prognozuota dėl įtemptos padėties Lietuvos eksporto partnerėse šalyse, 0,1–0,2 proc. BVP „pakirptas“ ir dėl „Snoro“ bankroto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius