Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biudžetas bus mažinamas 3,3 mlrd. litų (atnaujinta 14.11 val.)

Pirmadienį Vyriausybė baigė svarstyti naujojo biudžeto projektą ir šią savaitę jį teiks Seimui. Iš viso biudžeto išlaidos sumažintos 3,3 mlrd. Lt. Birželio mėnesį laukia dar viena peržiūra ir dar poros milijardų nubraukimas.
Vyriausybė
Vyriausybė / Gedimino Savickio nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius ir jo dešinioji ranka finansų ministras Algirdas Šemeta teigė, jog tikisi, kad Seimas pritars Vyriausybės biudžeto projektui.

3,3 mlrd. Lt biudžeto išlaidų bus sutaupyta 180 mln. Lt sumažinus valstybinių institucijų darbo užmokesčio fondą, 540 mln. Lt nukirpus nuo investicinių programų, 50 mln. pavyks sutaupyti atsisakius kai kurių transporto lengvatų, 370 mln. Lt sumažinta dotacija savivaldybėms, taip pat mažinamos išlaidos kitoms sritims,  700 mln. Lt apkarpius „Sodros" ir privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas.

Karpomi valdininkų atlyginimai

Atlyginimų fondas viešojo administravimo sektoriaus institucijoms sumažintas per 10 proc. Anksčiau kalbėjęs, kad gali tekti atleisti per 4000 valdininkų, dabar A.Kubilius teigia, kad kiekviena institucija turės savarankiškai apsispręsti, kaip elgtis su sumažėjusiu darbo užmokesčio fondu: mažinti valdininkų atlyginimą, atleisti dalį darbuotojų, skatinti juos pasiimti nemokamų atostogų.

Ne statutiniai pareigūnai galėtų protestuoti vaikščiodami basi, o ministerijų tarnautojai, – sakė A.Kubilius.A.Kubilius pabrėžė, kad statutiniams pareigūnams, mokytojams, gydytojams, kultūros, socialiniams darbuotojams atlyginimų fondas nemažinamas. „Ne statutiniai pareigūnai galėtų protestuoti vaikščiodami basi, o ministerijų tarnautojai”, – teigė A.Kubilius.

Taip pat nutarta, kad aukščiausias pareigas einantiems valstybės pareigūnams atlyginimas mažės apie 12 proc. „Daugiau uždirbantys turi parodyti solidarumo pavyzdį. Ministrui pirmininkui alga mažės 12 proc. Nežinau, kaip žmona į tai pažiūrės, bet gal įtikinsiu ir batų neatims”, – kalbėjo premjeras.

Mažesnės ligos pašalpos

Ministrų kabinetas pritarė siūlymams nebemokėti ligos pašalpos už pirmąsias tris ligos dienas. Už ketvirtą ir penktą nedarbingumo dienas ligos pašalpą mokėtų darbdavys, o iš „Sodros“ lėšų būtų mokama tik nuo šeštos nedarbingumo dienos. Iki šiol už pirmąsias dvi ligos dienas mokėjo darbdavys, o „Sodra“ moka nuo trečios dienos.

Nežinau, kaip žmona į tai pažiūrės, bet gal įtikinsiu ir batų neatims, – sakė A.Kubilius.Dar vienas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytas taupymo būdas – apriboti išmokamą nepriemokų sumą dirbantiems pensininkams nekeičiant mokėjimo grafiko. Jei nepriemokos suma viršija 100 litų, išmokama 50 proc. sumos, tačiau ne daugiau kaip 830 litų (vidutinis senatvės pensijos dydis), o likutį išmokant 2010 metų birželio mėnesį, nekeičiant grafiko. Jei nepriemokos suma yra ne didesnė kaip 100 litų, siūloma ir toliau mokėti visą sumą. Nemokėtas pensijas atgauna žmonės, kurie po pensijos paskyrimo 2001–2002 metais nuolat arba atskirais laikotarpiais dirbo ir gavo didesnę nei įstatyme nustatytą algą. Dėl to jiems buvo mokama ne visa paskirta senatvės ar invalidumo pensija.

Mažės įmokos privačiam pensijų kaupimui

Įmokos į privačius pensijų kaupimo fondus sumažintos iki 2 proc., vietoj dabartinių 3 proc. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio, taip tikimasi nors kiek užpildyti vis didėjančią „Sodros“ biudžeto skylę. Anot jo, šiemet „Sodros“ deficitas gali siekti per 1,5 mlrd. Lt.  Jis pabrėžė, kad privatūs pensijų fondai nepateisino lūkesčių, o dabartinė „Sodros“ sistema esą funkcionuoja geriau nei privatūs jos atitikmenys.

Tačiau Vyriausybė nesiryžo pritarti siūlymams leisti privačių pensijos kaupimo fondų klientams pasitraukti iš šios sistemos ir įmokas mokėti tik „Sodrai“.

Pagrindinis biudžeto mažinimo tikslas – išsaugoti mažesnį nei 3 proc. fiskalinį BVP deficitą, kad nebūtų pažeista Mastrichto sutartis. 2008 metų biudžeto deficitas siekė 3,2 proc. BVP.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius