Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Branduolinių atliekų saugyklų statybas stabdo biurokratija, tvirtina „Nukem Technologies“

Branduolinių atliekų saugyklų statybos Lietuvoje vėluoja dėl šalies biurokratinės sistemos, priešiškai nusiteikusios valdžios, taip pat dideli šalčiai praėjusią žiemą, teigia šiuos projektus įgyvendinanti Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“.
Radioaktyvios atliekos
Radioaktyvios atliekos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nukem Technologies“ generalinis direktorius Ulfas Kutscheris dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė, kad net Černobylyje dirbti paprasčiau nei Lietuvoje, kurioje gauti statybų leidimą įmanoma tik per dvejus metus.

„Vėlavimo priežasčių yra daug. Ir atsakomybę turėtų prisiimti ne tik „Nukem Technologies“, bet ir Lietuva. Projektavimo darbai užtruko ilgiau, nei manėme, čia vienintelė mūsų kaltė. Tačiau dėl to saugyklų statybos tikrai nebūtų užtrukusios tiek, kiek dabar“, – tvirtino U.Kutscheris.

Anot jo, daugiausia problemų sukėlė statybos leidimai. Ignalinos atominės elektrinės vadovybė teigė, kad dokumentams sutvarkyti pakaks trijų mėnesių, tačiau valstybės institucijos leidimus sugebėjo suteikti tik per 24 mėnesius.

„Ar mes dėl to kalti? Taip, panašių problemų turėjome Bulgarijoje, Černobylyje. Tačiau ten darbai tikrai taip nevėlavo kaip Lietuvoje. Natūralu, kad dėl vėluojančių statybų brangsta ir pats projektas. Su tokiu valdžios pasipriešinimu, nenoru dirbti kartu susiduriame tik Lietuvoje“, – sakė U.Kutscheris.

Jo teigimu, „Nukem Technologies“ nesvarsto galimybės nutraukti projektus Lietuvoje, tačiau jei sutartis būtų nutraukta, finansiškai Lietuvai būtų nenaudinga, nes darbai užsitęstų iki begalybės.

„Ignalinos AE vadovybė susidūrė su milžinišku iššūkiu. Lietuva neturėjo jokios patirties uždarant atomines elektrines. Taigi ir Lietuvos energetikos ministerija neturi patirties uždarant tokius objektus. Problemų gali kilti tada, kai atominei elektrinei pradeda vadovauti diplomatai, o ne inžinieriai“, – sakė U.Kutscheris.

Dabartinis Ignalinos AE vadovas Osvaldas Čiukšys yra dirbęs Tarptautinių ekonominių santykių ir Užsienio reikalų ministerijose, buvo ūkio viceministras, ambasados Lenkijoje ministras patarėjas, ambasadorius Latvijoje, o iki praėjusių metų lapkričio – ambasadorius Čekijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius