-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronislovo Lubio netektis gali paskatinti permainas „Achemos grupėje“, teigia analitikai

Sekmadienį mirusio vieno įtakingiausių Lietuvos verslininkų Bronislovo Lubio kontroliuoto koncerno „Achemos grupė“ atstovai teigia turintys strateginius planus ir tikslus iki 2020 metų, todėl plėtros prioritetai nesikeis, tačiau analitikai ir verslo atstovai neatmeta galimybės, jog B.Lubio netektis gali paskatinti pokyčius vienoje galingiausių Lietuvos verslo imperijų.
AB „Achema“
AB „Achema“ / „Scanpix“ nuotr.

„Ponas Lubys buvo racionalus žmogus, turėjęs didelės įtakos tiek savo verslams, tiek Pramonininkų konfederacijai, tiek politiniams sluoksniams. Netektis rimta, o pagrindinis kylantis klausimas – koks bus šios verslo imperijos likimas, ar pavyks ją išlaikyti konsoliduota, ar tie žmonės, kurie perims valdymą, išliks tokie patys ambicingi ir turės tokį valstybinį mąstymą kaip B.Lubys“, – dienraščiui „Verslo žinios“ teigė „DnB Nord“ banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

Anot jo, neatmestina, kad pasikeitus akcininkams, koncernas gali būti išskaidytas, kai kurios jam priklausančios įmonės gali būti parduotos, o pirkėjų galima tikėtis net tik iš Lietuvos.

Investicijų banko „Finasta“ Kapitalų rinkų departamento analitikas Tadas Povilauskas mano, kad greitiems ar rizikingiems sprendimams koncerne kol kas niekas neturėtų ryžtis.

„Didžiausias klausimas – kas bus pagrindinis vykdantysis asmuo „Achemos grupėje“, ir ar B.Lubio vaidmenį vadovaujant grupei perims vienas iš artimiausių rato žmonių. Tai, kad bendrovės vadovu taps ne toks autoritetingas asmuo, iš karto keičia nuotaiką bet kurios verslo grupės viduje, tačiau bent artimiausiu metu didelių pokyčių neturėtų būti“, – dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė T.Povilauskas.

B.Lubio imperijos branduoliai, anot analitikų, tikriausiai liks „Achema“ ir „Klasco“, daug vilčių siejama ir su vėjo, saulės bei vandens energetika užsiimančia bendrove „Renerga“, tačiau neatmestina, kad koncerno akcijų paveldėtojai kartu su visa grupe gali atsisakyti kai kurių nuostolingų bendrovių.

„Koncerno ateitis priklauso nuo to, kokie žmonės stos prie jo vairo. Manau, kad koncernas išliks, tačiau gali būti, kad keisis koncerno išlaikymo ir plėtros filosofija. Galbūt jie nueis paprastesniu keliu, susiaurins veiklas, paliks tik tuos verslo segmentus, kurie generuoja pelną, gal bandys labiau įsitvirtinti užsienio rinkose, atsisakys akcento Rytų kryptimi“, – „Verslo žinioms“ teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas tikisi, kad „Achemos grupė“ išlaikys sudėliotus įvairių krovos įmonių plėtros planus, tačiau iškyla klausimas dėl koncerno planuoto statyti suskystintų dujų terminalo.

„Manau, kad tai buvo labai ryškus ir asmeninis B.Lubio prioritetas. Bet ir tai iš esmės tėra mano spėliojimas“, – „Verslo žinioms“ sakė E.Gentvilas.

Vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų 73 metų B.Lubys mirė sekmadienį Druskininkuose. B.Lubiui praėjusių metų balandį priklausė 62 proc. „Achemos grupės“, valdančios keliasdešimt Lietuvoje ir užsienyje dirbančių įvairių sričių įmonių, akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius