Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto paskola – pirmieji žingsniai

Būsto paskola – tai ne tik galimybė greičiau įsigyti išsvajotus namus, bet ir vienas didžiausių ir ilgiausiai trunkančių finansinių įsipareigojimų. Kad šis įsipareigojimas nevirstų ilgalaikiu galvos skausmu, svarbu tinkamai įvertinti savo finansines galimybes iš anksto. Kaip tą padaryti?
Nuosavas namas
Nuosavas namas / 123FR nuotr.

Pirmuosius žingsnius galite žengti net neišeidami iš savo dabartinių namų. Dauguma kredito įstaigų savo tinklalapiuose turi įdiegtas būsto paskolos skaičiuokles, kurios, pateikus pagrindinius rodiklius, padeda apytiksliai įvertinti galimybes gauti būsto paskolą.

Žinoma, skaičiuoklių pateikti duomenys yra tik orientacinė informacija, jie jokiu būdu nėra įsipareigojimas suteikti paskolą.

Kad kredito įstaiga galėtų pateikti tikslesnį jūsų finansinių galimybių įvertinimą, turėtumėte nuvykti į kelias kredito įstaigas ir pasikonsultuoti asmeniškai.

Tokio susitikimo metu bus nuodugniai aptarta jūsų finansinė situacija, kredito istorija, poreikiai ir pan. O kredito įstaiga galės pateikti pirminę informaciją: kokios maksimalios būsto paskolos galite tikėtis, kokiomis sąlygomis jums gali būti suteikta paskola ir kokie papildomi reikalavimai gali būti taikomi.

Vertindami skirtingus pasiūlymus, atsižvelkite ne tik į paskolos kainą, t. y. jūsų paskolai taikytiną paskolos maržą bei palūkanas, bet ir į kitus mokesčius, tokius kaip paskolos administravimo mokestis, paskolos grąžinimo anksčiau sutartyje numatytų terminų mokestis, įsipareigojimo mokestis, kiek kainuotų sutarties sąlygų keitimas ir pan.

Vienas svarbiausių aspektų, kurį svarbu aptarti konsultacijos metu – lankstumas, t. y. turite išsiaiškinti, ar tuo atveju, jei jūsų finansinė sveikata laikinai suprastėtų, galėsite kreiptis į kredito įstaigą su prašymu kuriam laikui atidėti paskolos įmokų mokėjimą, t. y. tik palūkanas. Mažesnė mėnesio įmoka jums naujai subalansuoti esamą šeimos biudžetą ir rasti papildomų finansinių galimybių.

Svarbu prisiminti, kad imdami būsto paskolą jūs neprivalote pasirinkti kitų finansų įstaigos siūlomų finansinių produktų ar teikiamų finansinių paslaugų. Tačiau tam tikrais atvejais lojalumas gali lemti geresnes sąlygas.

Sužinoję, kokias skolinimosi galimybes turite, galėsite pradėti ieškoti jas atitinkančio būsto.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos banku.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius