Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto pirkėjai bėga iš daugiabučių

Sunkmečiu nesustojusi individualių namų statyba, priešingai nei daugiabučių, šiuo metu dar išgyvena ir sezoninį atsigavimą – pirkėjai renkasi namą, o ne butą.
Namo maketas
Namo maketas / Photos.com nuotr.

Kas penktą būsto pirkėją domina ne butai daugiabučiuose, o individualūs namai. Pagrindinė priežastis – sumažėjusios statybų sąnaudos ir siekis sutaupyti namą eksploatuojant. Mat kai už komunalines paslaugas ir šildymą tenka sumokėti daugiau nei pusę vidutinio atlyginimo, nusprendžiama, kad reikia bėgti iš daugiabučio, rašo „Lietuvos žinios“.

Pasak nekilnojamojo turto (NT) pardavėjų, šiuo metu būsto ieškantys žmonės linkę pirkti jau pastatytus individualius namus arba įsigyti pigesnius sklypus. Tačiau norinčiųjų statytis, o ne pirkti pastatytą namą yra daugiau.

Tiek namų, tiek sklypų šiemet perkama trečdaliu daugiau nei pernai, namų projektų užsakoma dvigubai daugiau. Pastebima, kad perkamų ir statomų namų plotas traukiasi, dominuoja vieno aukšto pastatai, tačiau didėja sklypų plotas.

Anot agentūros „Remax Centras“ vadovo Žiuljeno Galecko, šiemet vidutiniškai per mėnesį parduotas 71 namas penkiuose didžiausiuose miestuose, o 2009 metais buvo parduodami tik maždaug 46 namai per mėnesį.

„Individualių namų paklausa, ko gero, padidėjo dėl to, kad stabilizavosi kainos ir potencialūs pirkėjai nebijo didesnio jų kritimo“, – teigė J.Galeckas.

Pasak jo, vidutinė aro kaina Vilniaus mieste per metus sumažėjo apie 14 proc., rajone – apie 9 proc., o nuo rinkos piko 2007 metų pabaigoje – 2008-ųjų pradžioje kainos nukrito 30–40 proc.

„Kad didėjant sandorių skaičiui sklypų kainos šiek tiek mažėjo, liudija, jog pasiūla vis dar viršija paklausą. Galime daryti bendrą išvadą, kad rinka stabilizuojasi ir optimizmas lėtai, bet grįžta, nes žmonės drąsiau daro sprendimus“, – sakė J.Galeckas.

„Remax“ duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį vidutinė parduoto namo kaina Vilniuje – 500–750 tūkst. litų. Pernai ji siekė 450–700 tūkst. litų. Šį padidėjimą šiemet lėmė vidutinis parduoto sklypo plotas, kuris buvo 11,5 aro, o pernai dominavo namai su mažesniu – 9 arų – sklypu.

Šiemet mažaaukščių pastatų paskirties sklypų kaina buvo 19–27 tūkst. litų už arą Vilniaus mieste ir 8–12 tūkst. litų Vilniaus rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius