Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos įmonė apskundė Lietuvą dėl mažinamos konkurencijos vartojimo kreditų rinkoje

Lietuva taiko neproporcingas reguliavimo priemones vartojimo kreditų srityje ir netinkamai perkelia Europos Sąjungos (ES) direktyvos normas dėl vartojimo kreditų vidaus rinkos stiprinimo. Tokį skundą prieš Lietuvos Respubliką Europos Komisijai pateikė Čekijos įmonė. Skunde teigiama, kad Lietuvos Respublika netinkamai įgyvendina direktyvos dėl vartojimo kreditų tikslus ir nuostatas bei nustato perteklinius reguliavimus. Akcentuojama, jog Lietuvos VKĮ taikomi diskriminuojantys reikalavimai pažeidžia pamatinį ES laisvo prekių ir paslaugų judėjimo principą.
Pinigai
Pinigai / Algirdo Kubaičio/BFL nuotr.

Skundas motyvuojamas tuo, kad kai kurie teisės aktai prieštarauja ES Direktyvos (Direktyva 2008/48/EB) nuostatoms ir sukuria perteklinių reikalavimų, kurių kitos ES šalys netaiko, taip diskriminuojant kitose šalyse registruotus vartojimo kreditų paslaugų tiekėjus. Taip susidaro situacija, kuomet teisėtai tiek pagal ES, tiek pagal Čekijos Respublikos teisės aktus įsteigtai ir veikiančiai bendrovei sudaromi kliuviniai vykdyti veiklą visoje ES, kas prieštarauja ES pamatiniam laisvam prekių ir paslaugų judėjimo principui bei įsisteigimo laisvei.

„Pertekliniai reikalavimai skunde minimi keli. Pavyzdžiui, Lietuvos banko taikomi atsakingo skolinimo nuostatai, pagal kuriuos taikoma vadinamoji „40 proc. taisyklė”, kai gyventojų paskolos negali viršyti 40 proc. pajamų – šios priemonės nėra numatyta direktyvoje.

Skundžiama taip pat ir tai, kad LR teisės aktai paneigia nuotolinio skolinimosi galimybę, kadangi Vyriausybės nutarimu nustatomas įpareigojimas fiziškai patikrinti asmens dokumentus, direktyva to nereikalauja.

Čekijos įmonės skunde reziumuojama, jog taikomos priemonės mažina konkurenciją vartojimo kreditų srityje ir apskritai siekia eliminuoti mažųjų vartojimo kreditų teikimo rinką Lietuvoje

Trečias, bet ne paskutinis esminis skundo aspektas – direktyva nenumato pareigos subjektams, teisėtai registruotiems  ir vykdantiems kredito veiklą vienoje Bendrijos valstybėje narėje, atskirai registruotis kitoje valstybėje narėje, tuo tarpu pagal LR teisės aktus tas yra privaloma“, – skundą komentuoja Vytauto Didžiojo universiteto lektorius, Kreditavimo santykių instituto ekspertas, advokatas Paulius Astromskis.

„Bendras teisės principas yra tas, kad visais atvejais, net ir reguliuojant su vartotojų teisių apsauga susijusias sritis, valstybių narių nustatyti papildomi apribojimai turi atitikti proporcingumo ir nediskriminavimo sąlygas bei negali apsunkinti vartotojų teisių naudotis šiomis paslaugomis – tai yra Lietuvos valstybė turės įrodyti, kad taikomos priemonės yra proporcingos tai žalai, kuri šiais ribojimais daroma Bendrijos vidaus prekybai“, – sakė P.Astromskis.

Čekijos įmonės skunde reziumuojama, jog tokios taikomos priemonės mažina konkurenciją vartojimo kreditų srityje ir apskritai siekia eliminuoti mažųjų vartojimo kreditų teikimo rinką Lietuvoje, taip sudarant prielaidas vartotojams sunkiau gauti mažuosius vartojimo kreditus.

Direktyva 2008/48/EB dėl vartojimo kreditų yra siekiama dviejų tikslų: aukšto vartotojų apsaugos lygio ir tarpvalstybinės vartojimo kreditų vidaus rinkos stiprinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius